FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

RODNI STEREOTIPI PATRIJARHALNE ZAJEDNICE: AJDE NEKI RUČKIĆ SPREMI!

„Imaš pametnijeg posla, ‘ajde neki ručkić spremi, malo šoping, teretana…“ rečenica je koju ste sigurno čuli u posljednje vrijeme.

Mirela Savić

 

Šta je to dovoljno pametan posao za ženu? Ako je građa mozga svima ista, kakve veze ima upotreba tog organa s polom? I ako je posao dobro urađen, zašto kažemo da je urađen muški? Ko nas je i kada uvjerio da domaćin i domaćica nemaju isto značenje, tačnije, da se ta imenica u ženskom rodu odnosi isključivo na osobu koja kuha, pere, pegla… i nema moć?

-Pogrešno je misliti da ćete diskreditovati nekoga, a poebno ženu, ako je pošaljete u kuhinju. Nije nikakva sramota baviti se kućnim poslovima. Naprotiv. Sramota je praviti razliku između domaćina i domaćice, jer su to u naprednim civilizacijama imenice potpuno istog značenja. Ljudi ravnopravno učestvuju u poslovima vezanim za domaćinstvo, ali i svim ostalim poslovima. Imaju uticaj. Kapital. Dopunjavaju se. Međutim, istraživanje koje smo proveli u Bosni i Hercegovini u prošloj godini na više od 500 ispitanika pokazalo je da stvarnost kod nas najčešće nije ružičasta. Npr. da muški članovi porodica gotovo nikada ne rade dvije stvari, peglanje i čišćenje kupatila. Bez logičnog objašnjenja. Otuda i besmislene seksističke izjave u javnom prostoru. – komentariše Dragana Dardić u ime Helsinškog parlamenta građana iz Banjaluke.

Dragana Dardić

Ona misli da moramo koristiti svaku priliku kako bismo poslali poruku mladim naraštajima da je olovka uvijek jača od mača.

 

Mirjana Kovačević iz Mostara nije čekala inicijativu društva. Ova inženjerka poljoprivrede 80 – ih godina prošlog vijeka bila je odlučna da se obrazuje, jednako kao i danas da stećeno znanje primjeni u praksi. Sa suprugom Milosavom uspješno se bavi stočarstvom i tako godinama prehranjuju porodicu, školuju djecu… Oboje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, među zvanično nezaposlenim. Kažu da glasaju za suštinu, nikada za formu.

– Bavimo se poljoprivredom za svoje potrebe. Sve je počelo u ratu, kada smo došli na djedovinu, jednu zapuštenu njivu. Zajedničkim snagama smo je očistili, uklonili zarasli korov i nabavili goveda koja dalje održavaju teren… Zadovoljni smo. – objašnjava Mirjana.

Na pitanje kakva je razlika između domaćice i kućanice kroz smijeh odgovara da ona može biti i jedno i drugo, ako tako odluči. I mnogo više od toga.

Svi materijali koje smo pripremali, sve sagovornice i sagovornici s kojima smo razgovarali, slažu se s onim što i Kraš kao kompanija kroz svoju kampanju pokušava da pokaže: Danas DOMAĆICA najčešće nije DOMAĆICA kakvom je definišu. Žene uz redovan posao i dalje najčešće zadržavaju ulogu domaćice obavljajući tako dva posla. Oni su isticanjem paralelnih uloga željeli podići svijest o važnosti i kompleksnosti obaveza koje u domaćinstvu u velikoj većini preuzimaju žene. I dalje.

 

A da nismo još ni blizu usaglašavanja i davanja prave vrijednosti i samom terminu “domaćica” govori jedan u nizu tvitova koji se bave ovim pojmom:

 

 

I ja sam domaćica. I svaka od nas. Toliko nas je u samo jednoj ženi, zar ne?

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije