parfemi
najnovijePraktična LolaŽivot

Umetnost mirisa – kako odabrati pravi parfem?

Čini nam se da odabir parfema nikad nije predstavljao problem. Jednostavno priđemo do rafa sa mirisima, probamo neki tester i onaj koji nam se dopadne odlučimo da kupimo.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Međutim, kad dođemo kući i pomirišemo dlan, shvatimo da to nije ona aroma parfema kog smo malopre kupili. Stoga smo i odlučili da sastavimo ovaj tekst u kom ćete saznati zašto se to dešava, kao i trikove kako da odaberete pravi parfem za sebe. 

Nekoliko koraka za odabir pravog mirisa za sebe

Otkrijte koje arome preferirate

Da biste se uopšte odlučili za neki parfem, na prvom mestu je da shvatite koje mirise, note i arome volite i preferirate. Da li su to voćne ili cvetne arome? Jači ili neutralniji mirisi? Možda ste nekada imali parfem kog ste obožavali, ali ne možete se setiti njegovog naziva. Pokušajte bar prepoznati na šta je mirisao, na more, cveće, drveće, jer će vam to pomoći da budete korak bliži ka odabiru svog parfema iz snova. 

Probajte testere

Ukoliko nemate standardni miris koji kupujete, već tek želite da počnete da nanosite parfem, onda je vreme da otkrijete koji je pravi za vas. Ovaj korak iako zvuči jednostavno, može potrajati prilično dugo i to po nekoliko sati, ako ne znate koji tačno zenski parfemi vas zanimaju.

Stoga, da biste bili efikasniji u odabiru, preporučujemo vam da uzmete svega 5 testera parfema koji vam se najviše dopadaju, a zatim jedan po jedan da odbacujete dok ne dođete do onog jedinstvenog za sebe. 

parfem-miris-ruža

Pexels.com

Ukoliko budete išli redom i probali svaki mogući parfem, ovo se može odužiti, a i vaš njuh posle nekog vremena kao da će oguglati na sve te silne mirise i nećete moći da osetite onaj pun miris parfema kao na početku kad ste ušli u radnju.  

Veoma je važno da parfem nanesete na ručni zglob ili neko drugo puslirajuće mesto, a zatim sačekajte 15-ak minuta, jer ćete nakon toga osetiti parvi miris parfema. U suprotnom može vam se desiti upravo ono što smo spomenuli – kupite na brzinu jedan parfem, a zatim ubrzo on miriše drugačije.

Konsultujte se sa prodavcem

Često se desi da kad uđemo u parfimeriju jednostavno ne znamo gde prvo da se okrenemo i šta da tražimo. Bočice deluju prilično slično, a da krenemo redom jednu po jednu, oduzelo bi nam dosta vremena, kao što spomenusmo. 

Stoga se uvek možete konsultovati sa prodavcem iz parfimerije, koji će vam dati precizne informacije o mirisima koji vas zanimaju i čak vam izdvojiti nekoliko njih koji važe za najbolje. Ovo će vam svakako olakšati dalji izbor.

Kako odabrati parfem za prijatelja 

Čini se da odabir parfema za drugu osobu nikad nije bio teži izbor. Ipak vredi se malo pomučiti i saznati koji miris ona preferira, ukoliko želite da poklonite ovako divan dar koji može trajati decenijama. 

Ukoliko već znate koji parfem voli vaš prijatelj, onda će vam biti prilično lako i znaćete za koji da se opredelite. Međutim, ako vaš drug nema konkretan miris koji koristi, a voleli biste da mu poklonite jedan koji može nanositi kad god se nađe u nekim posebnim prilikama, onda tome vredi posvetiti pažnju. 

parfem-lavanda

Pexels.com

Prvi savet je da pokušate da saznate koje mirise voli vaš prijatelj. Budite tajanstveni, zapitkujte ga, tako da ne otkrije vaše namere. Pogledajte koji dezodorans ili osveživač prostora koristi, jer će vam ovo takođe biti od koristi. Ako se ovi mirisi poklapaju u nekim notama, pokušajte da zapamtite koje su to, a zatim ih otkrijte u nekom parfemu, uz stručnu pomoć prodavca. 

S druge strane, ukoliko izaberete parfem koji se ne dopadne vašem prijatelju, proverite prethodno u parfimeriji da li postoji mogućnost da se miris zameni, tako da vaš drug kasnije odabere onaj koji mu više sviđa. 

Da zaključimo… 

Odabir parfema nije lak zadatak, ako tek planirate da sebi kupite neki. On je taj koji budi lepe uspomene i sećanja i baš zbog toga želimo da odaberemo onaj savršen za nas. Znate ono kad otvorite miris i odjednom krenu da vam naviru poznate slike u glavi. To je divan osećaj koji nam stvara parfem, pored toga što divno miriše. 

Zato budite strpljivi u njegovom pronalaženju, dok ne izaberete onaj pravi za sebe. Ali jednom kad budete rekli da je to taj, znajte da ćete biti mirni narednih godina. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije