Ljudski odnosinajnovijePraktična LolaŽivot

Kako razumjeti razliku između usamljenosti i želje za samoćom?

Istina je da su obje riječi pridjevi, ali značenje im se u potpunosti razlikuje. Biti sam je ponekad izbor. Međutim, osjećanje usamljenosti potiče od osjećaja napuštenosti. Zvuči previše ekstremno, hajde da ovo istražimo kroz primjer ili dva.

Prevela: Saša Leper

Women Daily Magazine

Foto: Tegan Mierle / Unsplash

Usamljen ili sam?

Recimo da ste okruženi prijateljima i porodicom, ali koliko god se trudili ne možete učestvovati i povezati se sa njima. Osjećate se izgubljeno i gotovo kao autsajder. Vremenom, usamljenost se uvuče u vas. Usamljenost je nemogućnost djelovanja i bivanja dijelom nečega bez obzira na društvo kojim ste okruženi. Ovo je jedan oblik usamljenosti. Drugi je kada ste tužni jer vam prijatelji i porodica nisu u blizini.

Hajde da obrnemo situaciju i zamislimo scenu u kojoj čekate da članovi vaše porodice ili prijatelji odu iz kuće kako biste mogli nastaviti sa životom, uključujući i rađenje produktivnih stvari i onoga što volite: planiranje projekata, vježbanje, kuhanje, možda čak i rad. Nije stvar u tome da ste zauzeti, možda jednostavno želite da vas puste na miru da razmišljate i povežete se sa samima sobom. Ovo jednostavno znači da se možete osjećati divno u sopstvenom društvu i okruženju.

Kako ih razlikovati?

Razliku ćete otkriti ako zakopate dublje i zapitate se da li želite imati podršku u svakodnevnom životu, a prisustvo drugih ljudi vam daje energiju i motivaciju neophodnu da nastavite sa svojim životom. Sigurna sam da ste svi imali prijatelje koji odišu nekim sjajem i energijom kada su okruženi ljudima. Međutim kada su sami, veliki su izgledi da se osjećaju izgubljeno. Nije stvar u tome da se ne mogu snaći sami; prosto ranije bi bili okruženi prijateljima i porodicom. Imam prijateljicu koja voli da dođe kod mene i druži se sa mnom svaki put kada njen muž otputuje poslom.

Osoba koja više voli biti sama se raduje tome da provodi vrijeme sama. Uživa u tome da barem neki dio dana provede sama. Imam kolegu koji je svima jasno stavio do znanja da su ručak i pauza na poslu njegovo vrijeme i nikome od nas nije dozvoljeno da se družimo za vrijeme tih pauza. Voli da sluša muziku, gleda serije na telefonu, a nekim danima ga vidimo kako gleda kroz prozor. Za njega je to način da on prosto bude on.

Kako ove osobine utiču na vaše odnose sa drugim ljudima?

Bilo da je riječ o prijateljima ili porodici, odnosi znače razumijevanje i prihvatanje različitih osobina i odlika neke osobe/ljudi. Prihvatanje različitih ličnosti i koegzistencija su ovdje ključne. Ako osoba želi da je ostavite na miru, bolje je da joj date prostor koji joj je neophodan. To im pomaže da se presaberu i oporave svoje nivoe energije. To jednostavno znači da im je ugodno u sopstvenoj koži i da im je lakše završavati obaveze kada ih se pusti na miru. Sa druge strane, ako se osoba osjeća usamljeno, važno je postarati se da se ne osjeća napušteno. Da biste to uradili ne morate biti fizički prisutni sve vrijeme; samo se pobrinite da budete dio njihovih života tako što ćete im pružati podršku na bilo koji način na koji možete. Hajde da bliže pogledamo ljude sa ovim osobinama.

 

Vrijeme za mene naspram vremena sa drugima:

Iskrenost prema sopstvenim potrebama je prvi korak, a za to je neophodno da znate da li volite biti sami ili se osjećate usamljeno. To je prilično jednostavno za razumjeti uz malo introspekcije. Napravite listu stvari koje volite raditi sa ljudima i koje volite raditi sami. Dobićete neku ideju o svom tipu ličnosti. Kad odlučite, obavijestite ljude oko sebe. (Naravno, ne morate napraviti svečani proglas.) Istovremeno, imajte u vodu da nije svaka osoba sposobna da razumije neverbalne znakove.

Kako se nositi sa usamljenošću:

U redu je ako uživate u društvu drugih ljudi, ali nije u redu da ovisite o njima kada je riječ o ispunjavanju vaših emocionalnih potreba. Otkrijte svoju slabu tačku i radite na njoj tako što ćete njegovati zdrave navike poput vježbanja ili gledanja neke serije. Eksperimentišite tako što ćete pokušati neki dio dana biti sami. Nema te količine spoljašnje energije, sile ili drugih faktora koji vam mogu pomoći ako se vi sami ne pozabavite svojim problema prije svega. Naučite da budete tu za sebe i takođe pokušajte učestvovati u životima drugih ljudi.

Foto: Miguel Bruna / Unsplash

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije