LjudinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Uz “Osmjeh žene” do krova nad glavom za višečlane porodice!

Iako smo ga s godinama prilično izlizali, ali izraz da je porodica stub svakog društva zaista ima određenu težinu i mi kao zajednica trebalo bi da uradimo sve što je u našoj moći da je očuvamo, da pomognemo onima koji ne mogu sami. 

Lola Magazin

Postoje oni koji je izgovaraju bez svjesti koliko je ona zaista važna, postoje oni koji je ne razumiju, a postoje i oni koji rade na njenom očuvanju, tiho, bez prevelike pompe, polako i veoma uspješno.

Među ove posljednje  spada i udruženje Osmjeh žene iz Laktaša.

Udruženje Osmjeh žene je osnovano u maju, 2010. godine sa ciljem osnaživanja žena i njihovih porodica u ekonomskom, socijalnom i društvenom smislu, a za ovih 12 godina postojanja realizovali su brojne projekte kao što su: besplatni mamografski pregledi za žene, podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima, očuvanje starih zanata i mnoge druge.

Koncept udruženja sastoji se u tome da promocijom projekata animiramo cjelokupnu zajednicu kako bi se priključila u finansijskom ili materijalnom smislu.  Obraćali smo se institucijama sa brojnim projektima i moramo biti zadovoljni odazivom, kako institucija tako i pojedinaca, za Lola magazin rekla je koordinatorica projekta Srpska kuća, Jelena Trninić Miličević. 

A upravo je projekat Srpska kuća ono što je privuklo pažnju i Lolama, nešto za šta treba da se čuje i za šta se iskreno nadamo da će zaživjeti.

Cilj projekta Srpska kuća je promocija pronatalitetne politike, promocija roditeljstva kao najvećeg blagoslova i najvažnijeg „posla“ u životu jedne žene kao i podizanje svijesti o važnosti rađanja djece, kao budućnosti Republike Srpske, smanjenje siromaštva među višečlanim porodicama kroz izgradnju stambenih jedinica, naglasila je Trninić Milićević.

Udruženje je u konstantnom kontaktu sa Centrom za socijalni rad Laktaši i Nevesinje koji daju svoje prijedloge, koje porodice bi, prema njihovim informacijama, trebalo da budu obuhvaćene projektom. Sve te porodice su korisni socijalne pomoći.

To su divne, čestite i vrijedne porodice koje u skromnim uslovima njeguju i vaspitavaju svoju djecu. Uglovnum su to porodice u kojima je jedan roditelj zaposlen i bave se poljoprivredom, a sve što im nedostaje jeste adekvatan prostor za život u kome će oni da naprave dom, rekla je Trninić Miličević.

Projekat Srpska kuća je pokrenut u martu ove godine, a nedavno je druga porodica obuhvaćena projektom dobila svoju kuću Riječ je o porodici Gambelić iz Nevesinja, a prije njih svoj dom, zahvaljujući ovom projektu je dobila porodica Tomić iz Laktaša.

Kažu da je pomagati jedan od najljepših osjećaja na svijetu, a to nam je potvrdila i naša sagovornica.

Osjećaj je zaista divan i s ponosom mogu istaći da smo uradili vrlo plemenitu stvar. Velika je odgovornost prihvatiti i upustiti se u gradnju u ovim izazovnim vremenima. Velika je odgovornost da se obećano ispuni, ali mi smo uspjeli i nećemo stati. Višečlane porodice u Republici Srpskoj dobijaju pravu sistemsku podršku i mi smo tu samo da im pomognemo,da budu zadovoljni i srećniji, da stimulišemo sve porodice da nas ima više, da budemo brojniji, jer smo mi divan narod, plemenit, pun empatije i to je svakim danom sve vidljivije, rekla je Trninić Miličević.

Naravno, sa kućom Gambelića ovaj projekat ne završava, već počinje, a planova za budućnost je zaista mnogo.

Stasali smo za Fondaciju i to je naš sljedeći korak. Miro Janjanin nam je poklonio divnu pjesmu, i to je ekskluziva koju prvi put najavljujem. Željno iščekujemo premijeru spota, uručenje ključeva i objavu narednih lokacija na kojima ćemo da gradimo.

Projekat Srpska kuća je naš zalog za budućnost, tome stremimo i time ćemo se voditi.

Kako stih pjesme glasi (parafraziraću)… „Dobrih ljudi još uvjek ima“ zaključila je Jelena Trninić Miličević, a mi možemo samo reći da zaista vjerujemo da ima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije