DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojavePraktična LolaRadoznala Lola

10 najvažnijih modnih momenata u istoriji

Od vjenčanice Jacqueline Kennedy do ozloglašene haljine od mesa koju je nosila Lady Gaga, pogledajte izbor najmoćnijih modnih komada ikad.

Marija Grbić

Princeza Margaret u Dior Haute Couture haljini

Kultni portret moderne princeze Margaret Cecila Beatona u krem Haute Couture Dior haljini sa otvorenim ramenima, povodom njenog 21. rođendana 1951. transformisao je mladu princezu u modnu ikonu. Kasnije ju je nazvala svojom najdražom haljinom svih vremena.

Vjenčanica Jacqueline Kennedy

I dalje se smatra jednom od najomiljenijih vjenčanica svih vremena. Jacqueline Bouvier udala se za tadašnjeg Sena. John F. Kennedy 1953. u haljini s volanima od svilenog tafta boje slonovače, sa okruglim izrezom i ogromnom suknjom protkanom sitnim izvezenim cvjetovima.

Haljinu je dizajnirala afroamerička dizajnerka Ann Cole Lowe, koja je u to vrijeme bila nepoznata i nažalost nikada nije dobila zasluženo priznanje u medijima.

Mala crna haljina

Iako Coco Chanel nije izmislila malu crnu haljinu kada je Vogue 1926. godine objavio crtež Chanel crne haljine od svile, bezvremenski klasik brzo je postao glavni dio garderobe svake žene i ostao je takav do danas.

Smoking

Legendarni modni dizajner Yvesa Saint Laurent dizajnirao ga je 1966. „Smoking Le Smoking“ u početku se suočavao s kritikama zbog svog minimalističkog, androginog stila, ali su ga ipak žene prihvatile i nastavile nositi decenijama kasnije.

Halle Berry u Elie Saab haljini

Dodjela Oskara glumici Halle Berry 2001. bilo je nezaboravno iz mnogo razloga. Upisala se u istoriju kao prva žena obojene kože koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu, za svoju izvedbu u Balu čudovišta. Osim ove zaista važne prilike, njena bordo haljina sa prozirnim gornjim dijelom sa cvjetnim ukrasima i kestenjastom svilenom suknjom, dospjela je na sve naslovnice. Te je na taj način libansku dizajnerku Elie Saab stavila u žižu javnosti.

Marija Antoaneta u ogrtaču de Gaulle

Godine 1783. umjetnica Élisabeth Louise Vigée Le Brun naslikala je Mariju Antoanetu u jednostavnoj pamučnoj haljini poznatoj kao robe de gaulle. Nadaleko poznata po svom raskošnom ukusu, ovaj pomalo rustikalni dizajn bio je u oštroj suprotnosti s tipičnim rokoko stilom tog vremena.

Haljina je izazvala toliko sljedbenika da je pamučna industrija eksplodirala, a da ne spominjemo negodovanje među aristokratima koji su smatrali da tako jeftina jednostavna tkanina nije prikladna za kraljicu.

Haljina u kojoj je kunisana kraljica Viktorija

Kraljica Viktorija je nosila dvije besprijekorne haljine za krunisanje 28. juna 1838. Grimizni ogrtač od somota sa širokim okovratnikom, nošen je preko krute bijele satenske haljine sa zlatnim vezom. Kasnije je grimizni ogrtač zamijenila svjetlijom lanenom haljinom opšivenom čipkom zbog velike težine za prezentaciju kraljevskih dragulja.

Christiana Dior debitantska kolekcija

Dvije godine po završetku Drugog svjetskog rata, nakon perioda pretežno praktičnog oblačenja, francuski modni dizajner Christian Dior predstavio je svoju debitantsku kolekciju u Parizu koja je dramatično promijenila svijet mode i stila za žene tog vremena. Uz usko pripijene jakne, istaknute bokove i uredno skrojen struk sa suknjom A-kroja, novi oblik je dizajniran da slavi ženstvenu figuru u njenom najboljem izdanju.

Hidžab Ilhan Omar

U dvorani američkog Kongresa 181. godinu postojala je zabrana pokrivanja glave na bilo koji način prije nego što je ukinuta za Ilhan Omar. “Niko mi ne stavlja maramu na glavu osim mene”, napisala je na Twitteru. “To je moj izbor – onaj zaštićen prvim amandmanom. I ovo nije posljednja zabrana na čijem ću ukidanju raditi.”

Haljina od mesa koju je nosila Lady Gaga

Za dodjelu MTV Music Awards 2010. američka pjevačica Lady Gaga obukla je sada već ozloglašenu haljinu od sirove govedine koju je dizajnirao Franc Fernadez. „Ima mnogo tumačenja, ali za mene večeras govori: ‘Ako se ne zalažemo za ono u šta verujemo, ako se ne borimo za svoja prava, uskoro ćemo imati onoliko prava koliko meso na našim kostima“, objasnila je kasnije u intervjuu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije