AktivizamKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Marija Kovačević-Kuzmanović i Dijana Doci: Retke su bile žene koje su prkosile  sistemu i aktivno se bavile umetnošću, uprkos željama roditelja i društva!

Marija Kovačević-Kuzmanović i Dijana Doci su autorice veoma zanimljive stranice na instagremu koja je posvećena ženskoj umjetnosti.

Ružica Ljubičić

Marija ima  višegodišnje iskustvo u digitalnom marketingu kao Social Media Manager i Copywriter, a usput  je radila više projekata u kulturi, kao i profesionalna snimanja.  Dijana je  diplomirana  filološkinja koja  ima završen Master akademskih studija politikologije – Studije roda.

Trenutno radi u CeSID-u, a prethodno je radila na Beogradskom aerodromu i u Vulkan knjižari. Za magazin Lola ispričale su o svojoj inspiraciji, kreiranju contenta na instagramu te isključenosti žena u umjetnosti

  1. Na instagramu imate stranice koja je posvećena ženskoj umjetnosti, kako ste se odlučile napraviti stranicu i što vas je na to motiviralo?

Stranicu smo započele kako bismo proširile svest o tome da postoje žene koje su umetnosti dale veliki doprinos, a ostale su nekako zaboravljene. Zato je naša ideja da vratimo ove umetnice iz zaborava i da pokažemo svetu da postoji neverovatan broj žena zaslužnih da budu prepoznate po svojoj umetnosti.

2. Vaš sadržaj je prvenstveno edukativan, ali i na neki način osvještava o položaju žena u umjetnosti, što vas najviše inspirira u kreiranju sadržaja?

Ono što je nama cilj jeste da kroz deljenje sadržaja širimo i jednu feminističku priču tj. težnju da pokažemo da postoje i žene koje su se itekako bavile, ili bave, umetnošću, kao i da pokažemo društveni aspekat u kome su te umetnice stvarale, bilo da je u pitanju prošlost ili sadašnjost. Dosta umetnica jetokom vekova zanemareno u istoriji, samo zato što su bile žene, odnosno ženskog pola.

Žene u umjetnosti

  1. Zašto su, po vašem mišljenju, žene nepravedno izostavljene iz povijesti, umjetnosti, književnosti, odnosno zašto se i one velike rijetko spominju?

Ovo pitanje možemo povezati sa podelom na javni i privatni život, gde se istorijski pokazalo da je javni svet bio onaj u kom su dominantni muškarci, dok je privatan život bio ženin deo – da se bavi porodicom, kućom itd. (mada i ova tvrdnja je diskutabilna, ali nećemo sad ulaziti dalje u tematiku). Iz ove dihotomije nastaje ta podela gde više muškaraca je prisutno u kulturi, pa tako i u umetnosti, književnosti itd, dok žene ostaju u privatnoj sferi.

Ono što takođe pravi razliku jeste da je društvo jako dugo smatralo da su muškarci bili ti koji su se bavili umetnošću i zarađivali od toga, bili podržani od strane sponzora itd, dok se kod žena to više smatralo hobijem, dokolicom ili sticanje talenta radi bolje udadbe. Retke su bile žene koje su prkosile tom sistemu i aktivno se bavile umetnošću, uprkos željama roditelja i društva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by njena umetnost (@njenaumetnost)

     2. Koje su vaše najdraže umjetnice?

Moje najdraže umetnice su Artemizija Đentileski i Amrita Šer-Gil, dok od savremenih, Selma Selman i Janu Brike. (Dijana Doci)

Uh, jako mi je teško da se odlučim… Ima toliko vrsta umetnosti i u svakom žanru toliko umetnica da je izbor vrlo težak. Od umetnica o kojima smo dosad pisale, najviše su me inspirisale Lavinija Fontana (od stranih) i Jelisaveta Načić (od domaćih). (Marija KK)

3. Postoje žene u umjetnosti koje istovremeno publiku intrigiraju zbog hrabrosti i iritiraju zbog prkosa, drskosti, što mislite što je sve potrebno da žena danas ostvari umjetničku karijeru?

Da bude svoja i nikad ne prestane da se trudi da ostvari svoju umetničku misiju i viziju. Ne možemo biti iko drugi, osim nas samih, tako da je naš savet, ako tako možemo reći, jeste da se umetnice fokusiraju na svoj rad, upornost i talenat, i kad tad će dobiti priznanje koje zaslužuju.

Umjetnost i inspiracija

  1. Postoje li, uopće u ovom brzom digitalnom vremenu, istinske umjetnice ili se ta profesija preselila odnosno transformirala povezala s digitalnim sadržajem?

Morale bismo da krenemo od pitanja – Šta je prava umetnica? Vremena se menjaju, tako da se i umetnost s tim menja i prati promene, trendove, okolnosti itd. Svakako, digitalna umetnost je još jedan medij kroz koji umetnice mogu da se izražavaju. Nijedan medij nije bolji ili lošiji od drugog, odnosno više umetnički, manje umetnički.

2. Možete li izdvojiti neke citate snažnih žena koje vas, osobno motiviraju?

„Ja nisam slobodna sve dok postoji žena koja je zatočena, čak iako su njeni okovi drugačiji od mojih“ – Odri Lord

,,Nemoguće ne postoji, opravdanja nema” –  Soja Jovanović

3. U kojem smjeru će ići budući sadržaj vaše stranice?

Oko ove teme imamo dosta ideja i pregovora, ali ono što želimo da pokrenemo u skorijoj budućnosti jeste intervjuisanje savremenih umetnica. Dosad smo imale kolaboracije za objave i pisale o umetnicama, ali više o njihovom životu i umetnosti.

Nismo imale prilike da pristupimo temi sa tačke intervjua.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije