Hrabra LolaMedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Zašto je PAPA test toliko važan?

Sve djevojčice, čim dođu u određene godine slušaju o tome koliko je važno voditi računa o zdravlju reproduktivnih organa, redovno odlaziti na preglede čim postanemo seksualno aktivne i, na kraju krajev, time voditi računa o sebi. 

Piše: Lola Magazin

U cijeloj toj priči, tačnije edukaciji nikako se ne može izostaviti  PAPA test koji je veoma važna stepenica kad je u pitanju prevencija i zdravlje reproduktivnih organa kod žena.

Šta je to PAPA test i zašto je toliko važan?

PAPA test služi kako bi se ispitale ćelije grlića materice da bi se utvrdilo da li su zdrave, a proizašao je iz studija doktora Jorgosa Papanikolaua, tridesetih godina, prošlog vijeka. Njegova glavna prednost je što može otkriti najranije znakove raka grlića materice koji je peti najčešći karcinom u svijetu.

Šanse za razvoj raka grlića materice dostižu vrhunac čim navršimo 30 godina pa opet kad navršimo 50.

PAPA test bi trebalo da se, uz redovan ginekološki pregled vrši jednom godišnje ili prema preporuci ginekologa.  Ukoliko je PAPA test uredan, šanse za razvoj grlića materice, u naredne tri godine su minimalne, ali to ne znači da pregled treba preskakati jer se u međuvremenu mogu razviti predkancerogene ćelije.

S druge strane, ukoliko je PAPA test pozitivan, to nužno ne znači i kancer i nemojte odmah pretpostavljati najgore, to može biti samo znak da su vam potrebne neke dodatne analize kako bi se tačno utvrdilo šta je u pitanju.

HPV i rak grlića materice

Abnormalan bris može biti i rezultat HPV virusa koji može biti uzročnik karcinoma, ali on sam po sebi, uglavnom, nema nikakve simptome i to je još jedan od razloga zašto su redovne kontrole važne – kako bi se unaprijed zaštitile.

Iako je PAPA test jedan od najboljih načina da se otkrije rak grlića materice u ranom stadijumu, on ima i svojih nedostataka pa ginekolozi često preporučuju PAPA test zajedno sa kolposkopijom kao obaveznim pregledom ili izradu LCB testa jednom u tri godine.

Šta je to LCB test?

LCB PAP test je PAPA test na tečnoj podlozi koji je, kod nas, prva i za sad jedina, uvela klinika Medico-S, u Banjaluci. Riječ je o testu koji omogućava rano otkrivanje karcinoma grlića materice kod koga je procenat potencijalnih grešaka sveden na minimum.

Pomoću ovog testa je moguće otkriti abnormalne ćelije u još ranijoj fazi nego što je to dosad bio slučaj. I ono što je jako važno naglasiti, iz istog uzorka je moguće obaviti i HPV tipizaciju kao i skrining na polno prenosive bolesti.

U našoj zemlji, od raka grlića materice, godišnje obolijeva oko 200 žena I to su podaci Instituta za javno zdravstvo RS.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije