DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaRekli su

Ljubiša Savanović: Bitno je baviti se onim što voliš

Jeste li znali da se u oktobru, u Banjaluci, rasporedi i obaveze namještaju prema Zapletu, međunarodnom festivalu glumca po kome je Banjaluka postala poznata u cijelom regionu, a koji će se ove godine po 14 put otvoriti svoja vrata u GP Jazavac?

Jelena Računica Šatara

Foto: Foto: Aco Čavić

E, pa sad znate.

Upravo tim povodom razgovarali smo sa Ljubišom Savanovićem, glumcem, organizatorom GP Jazavac i selektorom ovogdišnjeg ZAPLETA.

Uskoro počinje 14 Festival mladog glumca Zaplet, koliko si ponosan na ono što je festival postao i da li si se nadao da će postati jedan od simbola Banjaluke na koji smo svi ponosni?

Ja sam zaista srećan ako su naši sugrađani ponosni na festival ZAPLET i ako ga doživljavate na ovaj način. Naravno da sam ponosan na sve što smo napravili za sve ove godine. Obzirom na to da je iza svega što radi Jazavac stoji jedan mali broj ljudi koji rade sa velikim entuzijazmom, ljubavlju, često i volonterski i da nemamo stalne izvore finansiranja nemam prava da ne budem prezadovoljan. Takođe, bitno je da na naše predstave i ostale porgrame dolaze ljudi, da publiku zanima to što radimo jer bi bez toga sve bilo besmisleno.

Ovogodišnji Zaplet nosi ime „U krugu porodice“, kakvo značenje se krije iza podnaslova, šta nam poručujete?

Sve predstave koje su na festivalu za temu imaju probleme koji se tiču porodica. I koji se često guraju pod tepih, o kojima nećemo ili ne smijemo da govorimo. I onda se napravi još veći problem. To je stvar i našeg vaspitanja, nažalost.

Foto: Aco Čavić

Šta možemo očekivati od ovogodišnjeg programa koji je prilično šarolik? Šta ste nam pripremili kad su propratni sadržaji u pitanju?

Kao i svake godine, festival otvaramo našom premijerom, a to je ove godine predstava BOG MASAKRA u režiji Slađane Kilibarde koja potpisuje režije velikih hit predstava u Banjaluci, MALO BLAGO u Jazavcu i STRANCI U NOĆI u Narodnom pozorištu RS.

U nedjelju dolaze REALISTI iz Tetra EXIT, pozorišta koje se redovno predstavlja na našem festivlau jer su njihove predstave kvalitetne, a po gabaritima su idealne za naš festival. Nakon toga, u ponedjeljak, predstava NAŠ SIN iz Beograda u produkciji Hartefakta koja će, siguran sam uzburkati duhove jer se bavi odnosom roditelja i sina koji nema seksualno opredjeljenje koje kod nas nije društveno prihvatljivo.

Prvi put na ZAPLETU imamo jedno od najboljih istočnoevrospkih pozorišta, Mesno gledališče iz Ljubljane, i veoma sam srećan što smo uspjeli da dovedemo na festival predstavu TIHI UDAH koja je višestruko nagrađivana, a autori su je okarakterisali kao „komičnu dramu“. Ova predstava govori o dešavanjima u jednoj porodici nakon smrti oca, glave porodice, i ruši stereotipe o Slovencima ali i o „evropskoj bajci“ jer ljudska muka je svuda ista.

Iz Zenice stižu SIROČAD koja takođe kroz prizmu bratsko-sestrinskih i bračnih odnosa govore o tome gdje je počinje i prestaje ljubav prema bližnjem, a gdje moramo biti odgovorni tako što ćemo osuditi najbliže i biti iskreni prema njima. Za kraj iz Teatra Madlenianum dolazi predstava PLUĆA, veoma poznat tekst, koji maestralno igraju Suzana Lukić i Goran Jevtić i koji govori o dvoje ljdui koji prolaze kroz sve faze jedne veze, kroz smijeh ali i suze, i preispituju šta znači između osatalog i roditeljstvo danas.

Što se pratećeg programa tiče, i ove godine imamo RAZGVOR SA GLUMCIMA i to Milošem Timotijevićem, Tamarom Dragičević, Borisom Šavijom i Milanom Marićem. U saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjoj Luci realizujemo dva prateća programa: izložbu likovnih radova Vladimirke Velage SAMO SAM SE IGRALA i Javno čitanje studentskih drama.

Zašto baš satiričar Srđan Dinčić? Da li je jedan od razloga njegovog dolaska sve “mračnija” realnost – od pandemije korona virusa do rata u Ukrajini, pa nam je prijeko potreban smijeh kao prijeki lijek stvarnosti?

Smijeh je uvijek dobrodošao. Sa Srđanom Dinčićem imamo dogovor od ranije, a publika je veoma zainteresovana za njegov nastup tako da smo se odlučili da on zatvori festival. On je jedan od  najkvalitetnijih, najproduktivnijih i najpopularnijih stand up izvođača i samim tim jedva čekamo da ga ugostimo na ZAPLETU.

Foto: Aco Čavić

Kao i svake godine, Zaplet otvara premijerna predstava GP Jazavac, ove godine riječ je o predstavi Bog masakra, o kakvoj predstavi je riječ? Iz naslova bi se moglo zaključiti da se radi o nekoj ratnoj ili poslijeratnoj drami (tematika koja nam je svima preko glave), ali čini mi se da smo u zabludi?

Divno je biti u zabludi. Ponekad, naravno. Kad ne boli. Na predstavi BOG MASAKRA neće boljeti. Naprotiv. Siguran sam da smo dobili sjajnu komediju koja će dugo igrati. To je priča o dva para koja se nađu da se izmire nakon što se njihova djeca potuku. Prije svega, srećan sam jer nakon dugo vremena dijelim scenu sa dvoje stasalih i rasnih glumaca moje generacije Nikolinom Friganović i Borisom Šavijom. Pored njih tu je i jedna od najboljih glumica mlađe generacije, divna Nataša Perić koja je takođe napravila predivnu ulogu. Ponosan sam na sve saradnike na predstavi. Hvala im.

S obzirom na sve težu materijalnu situaciju koja je pogodila kompletno društvo, pa tako i pozorišta koja ionako dišu na škrge, kako ste uspjeli da zatvorite finansijsku konstrukciju i uopšte organizujete festival?

Festival smo počeli spremati odmah nakon završetka prethodnog, tj. Na vrijeme. Zahvaljujući našim prijateljskim i poslovnim vezama u regionu uspjeli smo dovesti predstave koje želimo, ali po prilično povoljnim uslovima.  Ove godine Međunarodni festival glumca podržali su Grad Banjaluka, Evropska komisija i kompanija MTEL kao i čitav niz drugih sponzora i donatora. Još uvijek očekujemo dogovorenu podršku od Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS, ali vjerujem da će i ona stići na vrijeme kao i svake godine. Pored toga, prijatelj ove sezone je ATOS BANKA što će zaista olakšati naš rad.

Kad će postati lakše baviti se umjetnošću?

Kad bude lakše baviti se i novinarstvom. Bitno je baviti se onim što voliš. Nekad je lako, nekad nije. Ali to je uvijek tako u životu, zar ne?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije