meksiko
MjestanajnovijeRadoznala Lola

Meksiko kao inspiracija – putovanje koje kaže sloboda

Meksiko – zemlja sombrera, takosa i tekile, ali i jedinstven spoj autentične kulture i živopisnih pejzaža.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Meksiko – zemlja sombrera, takosa i tekile, ali i jedinstven spoj autentične kulture i živopisnih pejzaža. Na svetskoj mapi upisana kao zavičaj Fride Kalo i mesto impresivnih hramova Maja, ova neobična zemlja je mnogima prva asocijacija na slobodu i nadahnuće.

Raznolikost arheoloških lokaliteta i zapanjujuća lepota plaža pozivaju na putovanje u Meksiko. Ako maštate o rajskom odmoru i azurnoj boji mora i istovremeno želite da provedete nekoliko uzbudljivih dana istražujući misterije piramida, otkrivamo vam zašto baš Meksiko treba da bude vaša sledeća destinacija. Pročitajte.

Meksiko Siti – nezaboravno vreme u gradu koji ne spava

Glavni grad Meksika je jedan od najživljih i najvećih gradova na svetu, zbog čega se često opisuje kao veličanstven i haotičan u isto vreme. Meksiko Siti su osnovali Asteci daleke 1325. godine kao Tenočtitlan. Kasnije, u 16. veku Španci su kolonizovali grad i nazvali ga Meksiko. Jedna od najupečatljivijih karakteristika savremene meksičke prestonice jeste to što i nakon 500 godina čuva svoju pretkolonijalnu istoriju. Tragovi bogate i uzbudljive prošlosti zemlje mogu se videti skoro na svakom koraku metropole.

meksiko-siti-zastava

Pexels.com

Meksiko Siti je čuven i po svojoj uglednoj kulturnoj i umetničkoj sceni, a zapravo ceo region je pod zaštitom UNESCO-a. Premda važi za jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, ipak je poprilično bezbedan i pristupačan za posetu. Travel influenseri i svetski putnici opisuju meksičku prestonicu kao grad koji nikad ne spava i preporučuju – za potpuni ugođaj – posetu koja traje najmanje nedelju dana kako biste videli većinu istorijskih znamenitosti. 

U urbanom parku Chapultepec nalaze se brojni muzeji, prelepo jezero i zoološki vrt. Jedan od najvećih trgova na svetu nalazi se upravo u Meksiko Sitiju – Plaza de la Constitucion, a tu je i trg Zocalo sa impozantnom katedralom Metropolitana i Nacionalnom palatom.

Pored kulturnih lokaliteta i impresivne kolonijalne i savremene arhitekture, ne treba zaobići ni restorane nacionalne kuhinje, jer upravo ovde možete probati neke od najukusnijih delikatesa na zapadnoj hemisferi. Kada se u vašem tanjiru nađu naćosi, takosi, burito, tortilje, enćilade i kesadilje – u kombinaciji sa salsom, gvakamolom ili nekim ljutim sosom – postaće vam jasno zašto su Meksikanci nenadmašni u pripremanju sočnih đakonija.

Playa del Karmen – evropski šik na meksički način

Iako je teško izdvojiti najlepše mesto na poluostrvu Jukatan, ipak se svojom živopisnošću i šarmom ističe Playa del Karmen. Ovo turističko naselje deo je mondenske obale u evropskom šik stilu, a njegova posebna dragocenost je simpatičan trg El Zokalo. Neposredno pored trga i paralelno sa plažom nalaze se brojni restorani i neobične prodavnice i suvenirnice.

Za one koji žele potpuno opuštanje kraj Karipskog mora, Plaja del Karmen je idealna destinacija. S druge strane, ako se ubrajate u ljubitelje istorije i želite aktivan adrenalinski odmor, nedaleko od grada su i drevne ruševine Tuluma, ali i raskošni prirodni pejzaži kao što su Rio Secreto, Ksel-Ha i podvodne dubine za zaljubljenike u ronjenje. Inače, Tulum je jedini grad drevne civilizacije Maja koji je podignut na litici. Izgrađen je u čast boga Sunca, a smatra se da je bio dom isključivo za plemiće, velikog sveštenika i ugledne građane kao što su bili astronomi, na primer.

Kankun – živopisnost i sloboda Meksika

Glavni grad poluostrva Jukatan Kankun važi za jedno od najposećenijih meksičkih letovališta. Šta je toliko spektakularno u Kankunu? Pre svega, mesto je idealno ako želite da isprobate jet ski i jedrenje, ili jednostavno odmarate kraj tirkizne vode. Iz Kankuna se redovno organizuju izleti do nesvakidašnje lepih mesta kao što su Isla Mujeres i Isla Contoy. Ne treba zaboraviti ni da se nedaleko od grada nalazi i čuvena Čičen Ica, veliko arheološko nalazište Maja koje je jedno od novih sedam svetskih čuda.

kankun

Pixabay.com

Poznat još i kao „mali Majami“, Kankun vas može iznenaditi svojim „američkim“ izgledom. Za razliku od Plaje del Karmen, gde se na svakom koraku oseća duh evropske i majanske kulture, u glavnom gradu poluostrva Jukatan sve asocira na Sjedinjene Američke Države. (Verovatno nije zanemarljivo ni to što najviše posetilaca dolazi upravo iz SAD-a). Ako tražite uzbudljiv noćni provod, sasvim izvesno ćete ga naći u nekom od brojnih klubova – jer je Kankun poznat po žurkama.

Ako ste slobodnog i avanturističkog duha, onda će vas obradovati činjenica da se između Kankuna i Ostrva žena (Isla Mujeres) nalazi podvodni muzej savremene umetnosti MUSA. U pitanju je jedna od najvećih umetničkih atrakcija na svetu – preko 500 impoznantnih skulptura u prirodnoj veličini, delo vajara Ekona de Kairesa Tejlora. Turistima je omogućeno da obiđu ovaj nesvakidašnji muzej brodom sa staklenim dnom. Međutim, ako ste raspoloženi za pustolovinu, možete čak i roniti kroz muzej i razgledati skulpture.

Čičen Ica – tragovima drevnih Maja

Čičen Ica je verovatno najpopularnija drevna znamenitost Meksika. Posetite impozantnu, monolitnu piramidu El Kastiljo – najbolje tokom prolećne i jesenje ravnodnevice, jer se baš tad senka boga zmije Kukulkana sa perjanicama spušta niz stepenište. Za divljenje su neobično dizajnirana opservatorija El Karakol, Zid lobanja i kamene rezbarije u Hramu ratnika. Zanimljivo je da su Maje podigle Hram ratnika po ugledu na toltečki hram u Tuli, ali tako da bude većih razmera.

čičen-ica

Pixabay.com

Puebla – Anđeosko naselje 

Ništa ne podseća na živopisan i slobodni duh Meksikanaca kao grad Puebla sa svojom autentičnom arhitekturom i pogledom na čuveni vulkan Popokatepetl. Smeštena u dolini Cuetlaxcoapan, što na jeziku Asteka znači „mesto gde zmije menjaju kožu“, Puebla je okružena planinama i vulkanima. Međutim, nisu samo prirodne lepote ono što izdvaja grad na turističkoj mapi Meksika

Iza nezvaničnog imena grada „Anđeosko naselje“ krije se bogata istorija i građevine raznih stilova – od renesanse do meksičkog baroka. Istorijsko gradsko jezgro nalazi se pod zaštitom UNESCO-a i otkriva se pred posetiocima kao španski kolonijalni grad jedinstvene lepote. Pored toga, Puebla je savršen primer kombinacije evropske i američke umetnosti, a posebna arhitektonska odlika su svakako zgrade ukrašene autohtonim šarenim pločicama.

Putovanje u Meksiko kao doživljaj

Možda se Meksiko najjednostavnije može opisati kao destinacija drevnih ruševina, veličanstvenih plaža, kosmopolitskih gradova, marijačija i tortilja. Međutim, autentičnost, slikovitost i mističnost Meksika ne može da stane u definiciju letnjeg odmora. Putovanje u ovu daleku zemlju je pre svega pustolovina života i prilika da zaronite u daleku prošlost čovečanstva. Krenite stazama drevnih Maja, isprobajte pikantne ukuse i uživajte u nestvarnim predelima na obali Karipskog mora i postaće vam jasno zašto kažu da je putovanje u Meksiko iskustvo koje se ne zaboravlja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije