tepisi-soba
najnovijePraktična LolaŽivot

Boje i enterijer – kako tepisi menjaju izgled sobe

Uređenje enterijera je za prava umetnost, ne samo za dizajnere već i za “laike” koji žele da učine svoj dom lepšim. Izbor tepiha i prave boje podnih prostirki igra veliku ulogu u ovom projektu.

Srbijanka Stanković

Ako preuređujete sobu, potrebno je da prvo izaberete boju nameštaja, stola, kauča, polica, a potom da potražite odgovarajuće zavese, tepihe i na kraju – zidove. U svetu dizajna enterijera, ovo je poželjna metoda koju treba slediti jer nameštaj obično dolazi u ograničenoj paleti boja, za razliku od teoiha i zavesa. Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da pratite ovu sekvencu, igrajte na sigurno i držite se neutralne palete.

Imajte na umu da celokupna šema boja sobe poboljšava njenu estetiku, ali takođe postavlja ton i stil za ostatak doma. U idealnom slučaju, boja vaših tepiha treba da potiče iz iste palete kao i zidovi, kao i neki komadi nameštaja. Kontrastne boje se mogu dodati uz pomoć jastuka, umetničkih dela i drugih dekorativnih detalja, ali tako da izbegnete “vizuelni sukob” nijansi u prostoru.

Kako da izaberete pravi tepih za sobu, koji uticaj imaju boje na naše raspoloženje i da li treba da date prednost neutralnim tonovima? Pročitajte.

Boje i raspoloženje – tepisi u enterijeru

Ukupni tonovi sobe mogu imati značajan uticaj na to kako ćete se osećati kada budete u njoj. Određene grupe boja mogu imati stimulativno dejstvo poput crvene i narandžaste. Plava i zelena, s druge strane, deluju opuštajuće, dok žuta donosi osećaj vitalnosti. Ako želite efekat luksuza, tamnosiva i ljubičasta treba da budu vaš izbor.

enterijer-boje-tepih

Pexels.com

Zanimljivo je da boje imaju tendenciju da prate obrasce prirode. Primera radi, plavi i zeleni tonovi mogu da donesu osećaj hladnog zimskog jutra. Crvena i narandžasta stvaraju topao sjaj poput sunčanog dana ili vatre u kaminu. Dakle, određena paleta boja — od nameštaja i zidova do zavesa i tepiha — može stvoriti određeni ambijent i raspoloženje.  

Tople boje

Toplije boje poput crvene, ružičaste i narandžaste su smele i dramatične, a istovremeno podstiču energiju, kreativnost i apetit. Stoga su popularan izbor za kuhinje i trpezarije u kojima boravimo veći deo vremena. 

Ipak, farbanje sobe od poda do plafona u neku od ovih boja može biti “prestimulativno” i previše intenzivno, pa čak izazvati osećanje besa. Zbog toga je pametnije da ove boje uključite u vidu upečatljivog zida, nekog modernog prekrivača ili persijskog tepiha. Danas su na tržištu dostupni čupavi tepisi po pristupačnoj ceni u svim nijansama, koji na poseban način mogu oplemeniti svaki prostor.

Crvena boja nije samo moćna u svom najosnovnijem obliku, već se može pohvaliti i mnogim prelepim nijansama kao što su bordo i roze. Sve ove nijanse su primamljive akcentne boje kako bi „hladna“ soba izgledala toplije. Dakle, bilo da želite da ostvarite bogatu, tradicionalnu estetiku ili pop-art osećaj, crvena može da ponudi rešenje.

Ružičasta boja predstavlja saosećanje, negovanje i bezuslovnu ljubav. To je strast i moć crvene boje ublažene nevinošću, otvorenošću bele. Neke nijanse bledo ružičaste se opisuju kao opuštajuće, dok veoma svetle, živahne nijanse mogu biti stimulativne ili čak otežavajuće.

Narandžasta nas podseća na sunce i tropske krajeve. Predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspeh, ohrabrenje i stimulaciju. U kajsija nijansi i tonovima terakote ima opuštajući efekat. 

Hladne boje

Hladne boje poput plave, zelene i ljubičaste stvaraju iluziju većeg prostora i mogu imati umirujući i opuštajući efekat. Karakteristike tepiha u ovim bojama čine ih idealnim izborom za spavaće i radne sobe. Uparivanje hladnijih boja sa toplim podovima od tvrdog drveta odlično funkcioniše, a ako želite da vaš dom bude više povezan sa spoljnim svetom, unesite velike sobne biljke. 

Plava je, bez sumnje, među najpopularnijim bojama za tepihe, jer se povezuje sa poverenjem, lojalnošću, mudrošću, inteligencijom i – nebom. Plava usporava metabolizam i deluje umirujuće, pa se smatra da je korisna za um i telo kada se koristi u kući.

spavaća-soba-tepih

Pexels.com

Zelena je boja prirode. Postavljanje tepiha u zelenoj boji je izvanredan način da se unese osvežavajući osećaj prirode u enterijer. Pored toga, zeleni tonovi deluju umirujuće za oči, simbolizuju harmoniju, svežinu i plodnost, i generalno čine ljude opuštenim. Kao izuzetno pozitivna nijansa, donosi kontrast, dramatičnost, bogatstvo i ravnotežu. 

Ljubičasta je povezana sa bogatstvom divnih emocija od dubine i kreativnosti do fantazije i plemenitosti u psihologiji boja. Nosi kraljevski šarm i takođe sugeriše luksuz i sofisticiranost. Svetliji tonovi ljubičaste, kao što je lavanda, daju opuštajući kvalitet spavaćoj sobi. 

Neutralne boje

Sasvim je izvesno, neutralne boje su klasika – nikad ne izlaze iz mode. Ujedno, nemaju jak psihološki uticaj na osobu što ih u dizajnerskom kompletu alata čini odličnim izborom za naglašavanje bilo koje druge boje izabrane kao primarne.

Bela boja se neretko opisuje kao boja savršenstva. Simbol je jasnoće, integriteta i nevinosti. Zajedno sa stilskim zidnim zavesama i umetničkim delima, tepisi u beloj boji daju sobi elegantan izgled. Dizajneri često koriste boju kako bi sobe izgledale veće i prostranije.

Tepih u crnoj boji definitivno privlači pažnju, sugeriše na snagu i misteriju. Međutim, iako je tehnički neutralna boja, crna će imati različite emocionalne i psihološke efekte. Često povezan sa ozbiljnim i negativnim konotacijama, ali može stvoriti raspoloženje otmenosti i prefinjenosti.

Kada su u pitanju tepisi sivih tonova, smatra se da ova nijansa u psihologiji boja utiče na percepciju sigurnosti, inteligencije i čvrstoće. Može biti meka i delikatna ili jaka i samouverena, te da izaziva osećaj smirenosti i pribranosti. Siva je odlična za stvaranje smelog, teatralnog i sofisticiranog efekta u vašem domu. 

Tepisi u boji ili u neutralnim tonovima?

Kada je u pitanju dizajn enterijera, trendovi se stalno smenjuju i nema garancije da će opstati u godinama koje dolaze. Kako su tepisi velika investicija, verovatno da nećete želeti da svake godine kupite novi. Prema tome, sa neutralnim tonovima nema prostora za greške. Iako se neutralno često poistovećuje sa “dosadnim”, ipak ne mora da bude tako.

tepih

Pexels.com

Neutralne boje nisu samo nežni beli ili sivi tonovi, već i mogu tamnocrvena, bež, kao i boja kamena, koje su sjajna “podrška” jakim bojama u prostoru. Ako se odlučite za živopisnu nijansu zida, neutralna boja tepiha može uravnotežiti enterijer. S druge strane, ako se opredelite za tepihe smelijih boja, preko zidova i nameštaja u neutralnim tonovima možete ostvariti željeni balans u svom domu i napraviti savršeno utočište za opuštanje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije