MedicinanajnovijeNaslovna vijestO životuPraktična LolaRadoznala LolaSponzorisanoŽivot

Mjesec muškog zdravlja: Pregledi koje bi svaki muškarac trebalo da obavi

Novembar je mjesec koji je je u cijelom svijetu posvećen muškom zdravlju i podizanju svijesti o raku prostate, testisa i mentalnog zdravlja te promovisanju redovnih pregleda i važnosti prevencije. 

Lola Magazin

Upravo iz toga razloga odlučili smo da sa vama podijelimo koje to preglede bi muškarci trebalo redovno da obavljaju, jer je u slučaju ovih bolesti kao i kod većine drugih rano otkrivanje najvažnije, da bi se što uspješnije liječile.

Muškarci su, kad je odlazak kod doktora u pitanju, dosta nemarniji od žena i često ih treba podstaći da je vrijeme da zakažu pregled. Istraživanja su pokazala kako većina muškaraca smatra da će redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom  sebi obezbijediti zdrav i dugovječan život, što nije daleko od istine, ali uz to je jako važno da odlaze na redovne preglede, a ovo su oni koje nikako ne bi trebalo da preskaču.

Godišnji sistematski pregled. Do tridesete godine, muškarcima se preporučuje sistematski pregled svake druge godine, a nakon tridesete sistematski bi trebalo da se vrši svake godine.

Krvni pritisak.  Krvni pritisak bi trebalo kontrolisati svake godine kao sastavni dio sistematskog, ali ukoliko imate genetske predispozicije da dobijete visok pitisak to bi trebalo da radite češće.

Krvna slika bi trebalo da se kontroliše jednom godišnja čim napunite 30 godina i to obavezno da se provjeri nivo holesterola u krvi, urin i rad štitne žlijezde.

Rektalni pregled je jedan od neugodnijih pregleda, ali je jednostavno neizbježan ako želite da vodite računa o svom zdravlju jer pomoću njega se u ranim stadijumima mogu otkriti rak debelog crijeva i rak prostate.

Samopreglede bi trebalo obavljati jednom mjesečno.  Važno je da pregledate testise, kožu, usta i prsa. Važno je da svaka kvržica, svaka lezija u ustima, svaka promjena mladeža ili bilo koja druga abnormalnost treba da se pregleda i zahtijeva detaljnije preglede.

Da li su s godinama potrebni neki dodatni pregledi?

Kako starimo svima su nam potrebni češći i neki dodatni pregledi, a u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i istorije bolesti vaš porodični ljekar će vam preporučiti koje to dodatne preglede treba da obavljate.

Neki od njih su:

  • PSA test pomoću koga se provjera antigen koga proizvodi prostatata, a koji može pokazati da li postoji neka upala, uvećanje ili malignitet.
  • Hemokult test je analiza uzorka stolice pomoću koje se može otkriti karcinom debelog crijeva u ranom stadijumu ili postojanje polipa.
  • Kolonoskopija se preporučuje nakon 50 godine i pomoću nje se takođe otkriva karcinom debelog crijeva.
  • Rendgen pluća se preporučuje pušačima na godišnjoj osnovi i ne bi trebalo da ga izbjegavate ako vam vaš ljekar preporuči.
  • Pregled nivoa testosterona se savjetuje onda kada muškarac ima problema sa seksualnim nagonom, erektilnom disfunkcijom, umorom i depresijom.

Svake godine, mnoge društveno-odgovorne kompanije se na razne načine uključuju u MOVEMBER kako bi se podigla svijest i kako bi se što više pričalo o muškom zdravlju.  Jedna od njih je i dmBiH koji su pozvali muškarce da puste brkove i postanu dio Movember pokreta.

U periodu od 9.11. do 22.11.2022. kupovinom proizvoda za mušku njegu sakupite 20x više bodova na vašoj digitalnoj dm active beauty aplikaciji.

Ponuda vrijedi od 9.11. do 22.11.2022. i može se iskoristiti više puta. 20x više bodova se ostvaruje prilikom kupovine muške kozmetike u iznosu od 15 KM ili više, u dm prodavnicama skeniranjem dm active beauty kartice, kao i na dm online shopu unosom broja dm active beauty digitalne kartice prilikom zaključenja kupovine, odnosno automatski ukoliku su ‘Moj dm’ i dm active beauty računi prije kupovine povezani na dm online shopu. Bodovi se ne ostvaruju za kupovine obavljene na online shopu u svojstvu gosta. Ponuda se ne odnosi na muške mirise i poklon pakete.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije