zgrada-stanovi-nekretnine
najnovijePraktična LolaPreduzetništvo

Nekretnine u regionu – gdje se isplati kupiti stan na Balkanu

Ulaganje u nekretnine posljednjih godina je sve isplativiji vid investicija u svijetu, pa i kod nas. Ipak, nisu svaki grad i lokacija podjednako pogodni za kupovinu stana.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Postoje zanimljiva i urbana mjesta za stanovanje, poput prijestonica u regionu ili turističkih centara.

Gdje se istinski isplati kupovina stana na Balkanu? Šta veliki gradovi imaju da ponude investitorima i da li je bolje tražiti stanove u novogradnji ili starogradnji? Istraživali smo atraktivne lokacije za stanovanje i cijene stambenog prostora u gradovima regiona. Pročitajte.

Stan u Beogradu – atraktivna lokacija za investiciju

Prijestonica bivše Jugoslavije i dalje važi za jedan od najdinamičnijih gradova na Balkanu i smatra se izuzetno privlačnim mjestom za život. Zbog brojnih prilika za zaposlenje, opcija za obrazovanje, ali i provod i zabavu, u Beograd iz godine u godinu dolazi sve više, prije svega, mladih ljudi. Visok standard, bogat kulturni i društveni život samo su neke od benefita stanovanja u srpskoj prijestonici. Beogradski univerzitet je jedan od vodećih na Balkanu, a obuhvata čak 31 fakultet.

Zbog svih prednosti koje nudi, Beograd važi za atraktivnu lokaciju ako želite da investirate u nekretnine. Prodaja i izdavanje stanova u beogradskoj novogradnji je jedan od sigurnijih načina da zaradite. Primjera radi, po relativno povoljnim cijenama možete pronaći odgovarajući stambeni prostor koji ćete izdavati. Studenti, poslovni i porodični ljudi rado biraju život u ovom gradu. Čak i ako kupujete nekretninu na kredit, moguće je računati na brz povraćaj novca – ako date stan u zakup i visina kirije pokriva mjesečnu ratu kredita, nekretnina se praktično „sama otplaćuje“.

beograd

Pexels.com

Kada je riječ o cijenama stambenog kvadrata, tačno je da je potrebno veće ulaganje na početku za stan u Beogradu, nego u manjim gradovima u regionu. Međutim, šanse da izdate stan su veće, a stanarine više, pa je tako i inicijalna investicija opravdana. Prosječna cijena kvadratnog metra u Beogradu iznosi 2.100 eura, ali su stanovi u strogom centru skuplji. Cijene stambenog kvadrata premašuju sumu od 3.000 eura na Obilićevom vijencu, Dorćolu i Beogradu na vodi. Ipak, upravo na ovim lokacijama jednosoban stan se izdaje za minimalno 350-400 eura mjesečno. S druge strane, na periferiji grada moguće je kupiti stan po nešto povoljnijim uslovima i opet uživati sve prednosti stanovanja u Beogradu.

Nekretnine u Sarajevu i Zagrebu – pametno ulaganje

Sarajevo je grad kulturološke raznolikosti, nesvakidašnje lijepe arhitekture i uzbudljivog društvenog života. Kao idealan spoj Istoka i Zapada, glavni grad Bosne i Hercegovine ima da ponudi mnogo turistima, ali i ljudima koji žele ovdje da žive. Investiranje u nekretnine u ovom gradu je isplativo i sa ugostiteljskog aspekta – zbog velikog broja posjetilaca, vrijedi razmotriti izdavanje stana na dan. Turisti dolaze u Sarajevo zbog interesantne i bogate istorije, ali i zbog zabave, ukusne hrane i hedonizma.

Kao što je to slučaj sa Beogradom, i Sarajevo privlači studente i mlade ljude u potrazi za boljim šansama za posao i školovanje. U okviru sarajevskog univerziteta djeluju čak 22 fakulteta i 3 akademije. Iako je daleko od jakog standarda u većim evropskim zemljama, Sarajevo ipak ima manju stopu nezaposlenosti u odnosu na gradove u unutrašnjosti BiH. 

Cijene nekretnina su u poređenju sa cijenama prijestoničkih stanova u regionu povoljnije, pa prosječna cijena stambenog kvadrata iznosi oko 1.300 eura ili 2.600 KM. Ako želite investirati u vlastitu nekretninu, korisno je znati da je možete dati u zakup za 250-300 eura, ako je riječ o jednosobnom stanu u centru ili za oko 200 eura ako se nekretnina nalazi na obodu grada.

sarajevo

Pexels.com

Što se tiče Zagreba i naših susjeda, sasvim je izvjesno da hrvatsku prijestonicu odlikuje viši standard i povoljnije prilike za profesionalni razvoj. Društveni i ekonomski status koji se može steći u ovom gradu sasvim izvjesno prate i cijene nepokretnosti koje su slične beogradskim. U prosjeku treba izdvojiti oko 2.000 eura po stambenom kvadratu kada kupujete nekretninu ili za zakup jednosobnog stana od 350 do čak 600 eura, u zavisnosti od lokacije.

Turističke lokacije kao isplative lokacije za kupovinu stana

Nisu samo Beograd i Sarajevo kao balkanske prijestonice pogodne lokacije za investiranje u nekretnine. Kao pametno ulaganje pokazala se i kupovina nepokretnosti u vodećim turističkim centrima i naseljima sa velikim ugostiteljskim i turističkim potencijalom. Na teritoriji nekadašnje Jugoslavije među pogodnijim lokacijama za investiciju ističu se planinski centri kao što su Kopaonik, Zlatibor i Jahorina, kao i primorski gradovi. 

Na crnogorskom primorju cijene kvadrata se kreću od 1.500 eura, pa naviše. U ponudi su manji stanovi, apartmani, ali i velike penthaus vile i kuće. Premda je početno ulaganje znatno veće ako kupujete nekretninu u Budvi, Herceg Novom i Bečićima nego stan u Sarajevu, na primjer, veća je i vjerovatnoća da se za kratko vrijeme uložen novac vrati. Slična je situacija i sa velikim ski centrima, gdje je turizam takođe izuzetno razvijen. Za razliku od mora, na planinama su žive i ljetnja i zimska sezona – posjetilaca ima tokom čitave godine. Prema tome, ako investirate u apartman na Kopaoniku ili Jahorini, sva je prilika da ćete lako izdati smještaj.

Za kupovinu stana na Jahorini potrebno je izdvojiti oko 2.500 eura po kvadratu (i to su najjeftiniji apartmani), dok luksuznije i veće stambene jedinice koštaju mnogo više (i do 6.000 eura po metri kvadratnom). Cijene zlatiborskih i kopaoničkih nekretnina su podjednako visoke, pa u prosjeku koštaju oko 2.000 eura po kvadratu.

Na kraju, sa aspekta isplativosti i više je nego jasno da vrijedi ulagati u nepokretnosti u većim gradovima regiona i mjestima sa velikim turističkim potencijalom. Uprkos visokim cijenama nekretnina, investiranje ima veću stopu sigurnosti na pomenutim lokacijama, upravo zbog mogućnosti bržeg povraćaja novca. Ako razmatrate kupovinu stana, pored ovih gradova u regionu se kao zanimljive lokacije izdvajaju još i Banjaluka i Trebinje u Republici Srpskoj, zatim Mostar u BiH, Novi Sad, Niš i banje u Srbiji, te Split i Pula u Hrvatskoj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije