Da li ste znaliDogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala LolaZabavna Lola

Da li znate koja reč je obeležila 2022. godinu?

Godina se bliži kraju, tako da se razne retrospektive – od modnih do životnih – nameću gotovo prirodno.

Redakcija

buro247.rs

Redakcijski ne možemo zaobići i nešto što je deo našeg svakodnevnog posla a to su reči i komunikacija. Po prvi put u istoriji, Oxford je dopustio javnosti da glasa za reč godine za 2022.

Pobednik je – goblin mode, termin koji referiše na ponašanje koje je bezobzirno, samozadovoljavajuće, lenjo i takvo da odbacuje društvene norme i očekivanja.

Goblin mode se prvi put uvukao u redove na Twitter-u davne 2009. godine, ali je ove godine dosegao visine virala kada je internetom počeo da kruži tweet sa lažnim naslovom u kome je stajalo da se Julia Fox otvorila o vezi sa Kanye Westom, navodeći da on nije voleo kada ona upadne u goblin mode. Iako je Julia nakon toga na svom Instagramu napisala da nikada nije izjavila ništa slično, termin se zadržao kao “njen”.

Glasači su ove godine birali između #IStandWith, metaverse i goblin mode koji je odneo ubedljivu pobedu. „Goblin mode zaista govori o duhu vremena, i to je svakako izraz za 2022.“, rekao je američki lingvista i leksikograf Ben Zinmer na događaju na kojem je najavljeno glasanje za reč 2022. godine. „…

Ljudi gledaju na društvene norme na nove načine. To im daje dozvolu da odbace društvene norme i prihvate nove.” I mi dajemo svoj glas goblin mode-u.

Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije