MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

#POKAŽISE2023: Kampanja koja podiže svijest o adekvatnom liječenju akni

Jeste li znali da su akne jedno od najčešćih kožnih oboljenja današnjice?

Autor: Lola Magazin

Upravo iz tog razloga pokrenuta je kampanja #POKAŽISE2023 koja ima za cilj da podigne svijest o tome koliko je adekvatno liječenje akni, od strane stručnjaka važno, ali i da se pojedincima na vrijeme omogući pravovremena ljekarska pomoć.

Riječ je o kampanji  koju je pokrenuo hrvatski portal estetika.hr u saradnji sa dermatolozima iz HR, a u BiH tu kampanju podržava i realizuje udruženje doktora za kožne i polne bolesti “Cutis” u saradnji sa vrhunskim dermatolozima iz cijele BiH.

Cilj ove kampanje je širenje svijesti o ozbiljnom oboljenju kao što su akne kao i  važnosti dermatološkog pregleda i edukacije o sociopsihološkim problemima koje one mogu stvarati.

– Kampanja se provodi u privatnim dermatološkim ordinacijama u cijeloj BiH. Ukupno 15 privatnih dermatoloških ordinacija dale su svoje termine za besplatne preglede te će biti omogućeno 100 besplatnih dermatoloških pregleda za pacijente koji imaju ovaj problem. Aktivnosti  koje će biti usmjerene na preglede i savjete o pravilnom liječenju akni kao i razgovor te psihološka  podrška ovim pacijentima kroz društvene mreže, portale i tv, za Lola magazin izjavila je specijalistkinja dermatologije dr Vesna Vukić koja aktivno učestvuje u samom projektu.

Ko sve može da obezbijedi besplatan pregled i kako?

– Svi zainterovani mogu se prijaviti klikom na protal estetica.hr te izabrati termin i kliniku koji su ponuđeni na stranici. Čim rezervišete svoj termin taj termin se zatvara, podaci su anonimni i ne objavljuju se. Kampanja će trajati od 01. do 31. marta u svim navedenim privatnim dermatološkim ordinacijama. Pregled traje 20 minuta te će se  tokom pregleda ustanoviti oblik akni, adekvatan način liječenja. Pacijenti će dobiti proizvode za liječenje akni, a koje su donirali naši cijenjeni sponzori.

Zašto ste se odlučili da fokus u ovoj akciji budu baš problemi sa aknama?

– Zato što su akne ozbiljan problem koji narušava fizički izgled ali i psihičko stanje pacijenta. Oboljeli su većinom adolescenti koji se jako teško nose sa svojim izgledom, postaju anksiozni, depresivni, nesigurni u sebe. Osim adolescenata tu su i žene srednjeg životnog doba koje sve češće imaju problem sa aknama. Akne mogu ukazivati na mnogo problema u organizmu kao sto je hormonski disbalans, inzulinska rezistencija, sindrom policističnih jajnika itd. Zbog toga je jako važan dermatološki pristup liječenju jer nakon svakog pregleda mi određujemo adekvatnu terapiju te lab.analize koje bi trebalo da se rade

Imate li podatak koliko ljudi ima teže oblike akni?

– Učestalost pojave akni u svijetu iznosi 9,4 % .Taj postotak stavlja akne na osmo mjesto na nivou prevalence svih bolesti u svijetu . Akne se najčešće javljaju u adolescenciji, te je uočeno  je da se akne u odrasloj životnoj dobi javljaju u blažem obliku u odnosu na one u adolescenciji. Epidemiološkim istraživanjem provedenim u Francuskoj na ženama u dobi od 25 do 40 godina utvrđena je prevalencija akni od 41% . Godine 2008. proveli su istraživanje o prevalenci akni kod osoba starijih od 20 godina. Dobijeni rezultati ukazuju na visoku učestalost akni u odrasloj životnoj dobi te je i ovim istraživanjem potvrđeno da je ona nakon 20-ih godina veća kod žena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije