FeminizamnajnovijeNaslovna vijest

Srbija, žene i nasilje: Talas nasilja – ubistvo u Novom Sadu je 17. femicid od početka godine

U danima kada se Srbija suočava sa talasom nasilja i posledicama masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, a država pooštrava mere za kontrolu oružja, u Novom Sadu je ubijena devojka, što je treći slučaj femicida od početka maja. U kozmetičkom salonu u Novom…

Brankica Raković

U danima kada se Srbija suočava sa talasom nasilja i posledicama masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, a država pooštrava mere za kontrolu oružja, u Novom Sadu je ubijena devojka, što je treći slučaj femicida od početka maja.

U kozmetičkom salonu u Novom Sada mladić je ubio dvadesetsedmogodišnju devojku, a zatim i sebe, potvrdila je policija.

Zaključno sa ovim ubistvom, od početka godine, ubijeno je 17 žena u porodično-partnerskom odnosu, saopštio je Autonomni ženski centar (AŽC).

Među žrtvama u 2023. je 15 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, pokazuju podaci ove organizacije.

Pet od ovih ubistava počinjeno je vatrenim oružjem.

Udruženje Femplac saopštilo je da je ovo treći femicid samo u poslednjih 10 dana meseca maja.

femicid

Šta se desilo u Novom Sadu?

Muškarac je s pištoljem ušao u kozmetički salon koji se nalazu u centru Novog Sada i pucao u devojku koja je bila vlasnica salona, a zatim u sebe, objavio je portal 021.

Zoran Krulj, portparol Hitne pomoći u Novom Sadu, rekao je za RTS da su poziv primili u 16.58, i da su dve ekipe stigle na mesto pucnjave za dva minuta.

Posle reanimacije obe osobe su preminule, devojka stara 27 godina i tridesetčetvorogodišnji muškarac, oboje iz Bača.

Mladić i devojka su ranije bili u vezi, a njemu je u aprilu izrečena zabrana prilaska posle prijave za nasilje u porodici, a oduzeto mu je i lovačko oružje koje je legalno posedovao, navodi televizija N1.

Šta je femicid?

  • Svetska zdravstvena organizacija definiše femicid kao „ubistvo žena zato što su žene”, a UN kao „ubistvo žena i devojčica povezano sa polom”
  • Osamnaest zemalja Latinske Amerike i Kariba usvojilo je posebne zakone prema kojima je femicid krivično delo
  • U mnogim drugim zemljama, ova reč nije u širokoj upotrebi, ali je sve više prihvataju aktivisti koji se bore protiv rodno zasnovanog nasilja
Grey line

Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležava se 6. decembra, na dan kada je 1989. godine 25-godišnji Mark Lepin, naoružan vatrenim oružjem i noževima, ubio 14 žena, ranio još devet, kao i i četvoricu muškaraca na kanadskom univerzitetu u Montrealu.

Tokom napada je, prema svedocima, uzvikivao: „Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, ja neću. Vi ste horda feministkinja. Mrzim žene, mrzim feministkinje”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije