najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Šta se desi ako prestanete da jedete bijeli hljeb

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Prenosimo: Redakcija

Nezavisne

Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Hljeb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamjenite onim napravljenim od čitavih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite čitave žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora, piše azra.ba.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije