Hrabra LolaNaslovna vijest

Kako je bibliotekarka iz Basre tokom rata spasila hiljade knjiga

Ovo je stvarna priča o ženi koja je istinski heroj.

Jelena Pralica

Izvor: middleeastrevised.com, Foto: alchetron.com

Alia Muhamed Baker (Alia Muhammad Baqer) je bila glavna bibliotekarka u Centralnoj biblioteci u Basri, u Iraku. Ona je tokom rata u toj zemlji spasila više od 30.000 knjiga, uključujući biografije proroka Muhameda.

Njena priča je poslužila kao inspiracija za knjigu za djecu, pod nazivom”Librarian of Basra”, autorke Dženet Vinter (Jeanette Winter). Iako slovi za knjigu koja je posvećena najmlađima, moglo bi se reći da je ovo divno ispričana priča za sve nas.

Štivo je napisan0 jednostavnim stilom i lako je razumljivo, ali sama priča koju donosi ni najmanje nije jednostavna – trebalo je mnogo hrabrosti za ono što su Alia i njeni prijatelji uradili.

Alia je 14 gdodina radila u biblioteci. Kako je invazija na Irak bjesnila, ona je pokušala da na neki način obezbijedi da knjige iz biblioteke budu sklonjene na sigurno, ali su vladini zvaničnici odbili da one budu izmještene. Tada je Alia počela da krišom iznosi knjige iz biblioteke, prevozeći ih autom nakon posla, skrivajući u obližnjem restoranu, a potom u vlastitoj i kućama svojih prijatelja.

Foto: middleeastrevised.com

Ubrzo nakon početka invazije, 2003. godine, Basra je zapala u humanitarnu krizu – mještani su živjeli bez vode i struje. Grad i njegovi stanovnici su patili. Nedugo nakon što je Alia uspjela da iznese veliki broj knjiga, i tamošnja biblioteka je uništena. Njena nova misija u to vrijeme je bila da prikupi dovoljno novca za obnovu biblioteke, što se i desilo godinu kasnije, a ona je ponovo postavljena za glavnu bibliotekarku.

Ipak, u knjizi “Librarian of Basra” nije zastupljena teza o odgovornosti za uništenje jedne biblioteke, jednog grada i života njegovih ljudi. Autorka, kako je navela, nije željela da ratnom pričom opterećuje djecu (i odrasle) koji budu čitali knjigu o neustrašivoj bibliotekarki iz Basre.

Foto: middleeastrevised.com

Međutim, činjenica je da je oko milion knjiga i deset miliona jedinstvenih dokumenata uništeno, izgubljeno ili ukradeno od početka invazije u Iraku, prije 15 godina.

Milijarde dolara su neopodne za sanaciju te štete, ali je takođe činjenica i da je višem savjetniku u američkom Ministarstvu obrazovanja odobreno tek osam miliona dolara za rekonstrukciju univerziteta u Iraku, što podrazumijeva i obezbjeđivanjeuslova i osnovnog pribora za rad.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije