Hrabra LolaNaslovna vijest

Znate li da u Keniji zakon iz doba kolonijalizma još uvijek guši slobode?

Kenijska filmska redateljka, čije je ostvarenje zabranjeno u njenoj rodnoj zemlji, jer se bavi temom ljubavne priče između dvije žene, pokrenula je tužbu tražeći da se zabrana ukine kako bi se film mogao ući u konkurenciju za Oscara.

Redakcija

Izvor: libela.org

Foto: YouTube

Film “Rafiki”, što na svahiliju znači prijatelj, premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu (Cannes), a ujedno je i prvi kenijski film koji je prikazan na toj prestižnoj smotri.

Snimljen je prema nagrađivanoj kratkoj priči “Jambula drvo” (“Jambula Tree”), spisateljke Monike Arak De Injeko (Monica Arac de Nyeko) iz Ugande.

Kako bi mogao biti svrstan u kategoriju najboljeg stranog filma na dodjeli Oskara iduće godine, najprije mora biti prikazan u Keniji. Međutim, ova ga je afrička zemlja zabranila u aprilu ove godine, jer “promoviše lezbijstvo”. Rok za prikazivanje u Keniji je 30. semptemba ove godine.

Redateljka Vanuri Kaiu / Izvor: npr.org

Redateljka Vanuri Kaiu (Wanuri Kahiu) pokrenula je tužbu protiv voditelja Odbora za klasifikaciju filma Kenije (Kenya Film Classification Board), Ezekiela Mutua, i kenijskog državnog sekretara.

Odbor za klasifikaciju filma Kenije, koji mora provjeriti filmsku skriptu prije nego što započne snimanje, nametnula je zabranu prikazivanja ovog filma. Iz Odbora su na Twi:

“Svako kome se nađe u vlasništvu smatrat će se prekršiocem zakona”, naveli su na Twitteru iz Odbora.

Potonje se odnosi na zakon iz vremena kolonijalizma, pod kojim su istospolni odnosi kažnjivi s 14 godina zatvorske kazne.

Zabrana je predstavljala preokret Odbora, jer je Mutua prethodno hvalio film, kao “priču o stvarnosti našeg vremena”. Tri godine ranije, Odbor je zabranio i erotski film “Pedeset nijansi sive”.

Homoseksualnost predstavlja tabu diljem Afrike, a LGBT osobe se suočavaju s diskriminacijom ili progonom. U posljednjih nekoliko godina, međutim, LGBT aktivisti i aktivistkinje postaju sve glasniji u borbi za svoja prava.

Ranije ove godine, kenijski su filmski umjetnici/ce tražili od vlasti da revidira zakon iz 1960-ih, koji nameće restrikcije za koje kažu da guše njihovu industriju. Zakon, koji datira neposredno prije nego što je Kenija stekla nezavisnost od Britanije,1963. godine, dopušta vladi da “kontroliše izradu i izložbu” audiovizualnog materijala, uključujući filmove.

Kenijska filmska industrija dosegla je dvije milijarde dolara u 2016. godini, od 600 miliona dolara 2007. godine, navedeno je u studiji Kenijske filmske komisije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije