Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Alhemija i misticizam: dešifrujemo magijske simbole koje koriste Gucci, Dior i drugi modni brendovi

Kulturalni antopolog Sergei Zotov, koji je 2018. godine osvojio rusku nagradu za književnost Enlightener Prize za svoju knjigu “Patnja u srednjem veku: Paradoksi hrišćanske ikonografije” objavio je novu knjigu, ovaj put u potpunosti posvećenu alhemiji.

Redakcija

buro247.rs

“Istorija alhemije: Put kamena mudrosti od bronzanog do atomskog doba” opisuje kako se ova misteriozna nauka razvijala u različitim zemljama.

Kinezi su, na primer, pričali ne samo o napitcima već i o protoku energije koji je neophodan da bi se postigla besmrtnost. Indijci su, osim zlata i besmrtnosti, pokušavali da se domognu i raznih drugih supermoći.

Arapi su uz pomoć alhemije tragali za zlatom čak i u grobnicama faraona. Evropljani su verovali da uz pomoć alhemije mogu da uzdignu duh i dušu, izleče telo, dobiju bogatstvo ili snagu. Čak i u XX veku, alhemija je praktikovana kako u Evropi, tako i u SAD.

Šta god da radimo u modernom svetu – velika je verovatnoća da je na neki način povezano sa alhemijom. U Indiji je lečenje alhemijom usko povezano sa Hata jogom, Ajurvedom i učenjem Tantre. Kineske ideje o alhemiji uticale su na nastajanje raznih vrsta meditacije koje i dan danas ljudima pomažu da harmonizuju svoju životnu energiju – či.

Arapsko zanimanje za alhemiju je začetak cele nauke koju poznajemo kao egiptologiju. U Evropi, u kojoj je potraga za receptom za pravljenje zlata bila posebno popularna, alhemijski simboli  prodrli su u bukvalno sve sfere života preko umetnosti i zato i dan danas svuda viđamo aluzije na alhemiju: od drama koje je pisao Shakespeare pa sve do nove Gucci kolekcije.

Da, dobro ste pročitali: alhemijski simboli prodrli su i u modnu industriju. Čak je i vrlo poznata kombinacija boja na odeći – crna, bela i crvena – potekla iz ove “tajne nauke” u kojima su ove boje deo pripreme za Kamen mudrosti (koje se na latinskom i u alhemiji zovu nigredoalbedo i rubedo).

Danas, kreatori sa svih strana sveta, od najpoznatijih pa do onih potpuno nepoznatih, u svojim kolekcijama koriste srednjovekovne simbole za pravljenje zlata. BURO. je zamolio Sergeya Zotova da nam napravi selekciju ovih misterioznih slika i simbola.

GUCCI

Najpoznatiji brend koji koristi alhemijske simbole je, naravno, Gucci. 2017. brend je izbacio katalog u kom je bila i saradnja sa španskim umetnikom Ignasi Monrealom i Allessanrom Micheleom. Na naslovnoj strani nalaze se slike sa srednjovekovnih drvenih oltara i slika koje je slikao Hieronymus Bosch za kog mnogi naučnici smatraju da je bio alhemičar.

Na jednoj od slika u katalogu prikazan je i alhemijski androgen (osoba sa dve glave, jednom muškom i jednom ženskom) koje predstavljaju sumpor i živu neophodnu da bi se napravio Kamen mudrosti, za koje se verovalo da su od njih napravljeni svi metali.

Baš kao što su muškarac i žena spojeni u jedno telo, tako su se sumpor i živa spajali u epruveti alhemičara. Njihovi simboli bili su sunce i mesec koje takođe vidimo na glavama ovog neobičnog stvorenja. U Gucci verziji androgen nosi duks i lančić sa njihovim logoom.

Još jedna Guci slika predstvalja šaku sa simbolima koja je inspirisana alhemijskim prikazima i inspirisana je crtežima koje je u svoj traktat “Hermetischer Probier Stein” u 17. veku upisao Oswald Kroll. Svaki deo dlana odgovara određenom hemijskom elementu i njegovom simbolu.

Kruna sa mesecom predstavlja šalitru, zvezda je vitriol, sunce je amonijak, fenjer aluminijum, ključ predstavlja so. Na samom dlanu nalaze se vatra i riba, simboli za dve supstance od kojih su po verovanju alhemičara bili sačinjeni svi metali.

Ovakav vizuelni dijagram omogućavao im je da se lako sete svih neophodnih sastojaka – dovoljno je bilo da pogledaju svoju šaku. U Gicci verziji, oko zgloba je i narukvica sa simbolom brenda.

U katalogu ima još prikaza šake i oni se odnose na mnoge analogije iz alhemičarksih spisa. Na primer, zmija koja jede svoj rep predstavlja cikličnu prirodu alhemijskih procesa, baš kao i prirodu u kojoj se smrt smenjuje rođenjem.

2019. Gucci je izbacio i kolekciju parfema, aromatičnih ulja i sveća pod nazivom Alhemijski vrt ili Hortus Sanitatis. Bočice podsećaju na one koje koriste apotekari i alhemičari, a biljke i drugi materijali koji su korišćeni za dobijanje mirisa (poput papirusa) asociraju upravo na vrt alhemičara – mesto na kome su alhemičari gajili svoje lekovite biljke.

Na fotografijama iz kataloga bočice sa parfemima i mirisima (ima ih sedam, baš onoliko koliko metala su koristili stari juveliri) poređane su pored instrumenata za astronomiju koji se često mogu videti na holandskim slikama koje predstavljaju alhemičare. Gucci ideja jeste da su naše mirisne asocijacije posebna vrsta alhemije.

Onaj ko poseduje ovu kolekciju, može njima da se igra kako želi, da ih meša ili dodaje aromatična ulja i cevtne vodice parfemima baš kao i “alhemičar koji radi na tome da pronađe formulu za pravljenje zlata.”

Zatvarači bočica takođe podsećaju na zlato za kojim su alhemičari toliko žudeli. Svaka bočica je u posebnoj kutiji na kojima su takođe različiti alhemijski simboli: element vazduha i mudrost predstavljeni su u obliku sove, a tu su i zmija i sunčevi zraci koji ukrašavaju Kamen mudrosti u starim spisima.

CUARZO
THE CIRCLE

Mnogi manje poznati brendovi kao što je španski Cuarzo The Circle, odabrali su reč “alhemija” kao naziv zaneke od kolekcija. NJihovi parfemi nalaze se u bočice koje podsećaju na kvarc i stare artefakte koje su pravili zlatari. Za kvarc se verovalo da poseduje čarobne moći.

SIGIL SCENT

Ovo je brend koji već i svom imenu nosi asocijacije na misticizam. “Sigil” je naziv za magični pečat koji se koristi za prizivanje duhova (i koji je nekada utisnut ili naslikan na zlatnu amajliju). Nazivi parfema Anima Mundi i Prima Materia u direktnoj su vezi sa teorijama alhemičara-zlatara koji su “prvom materijom” nazivali originalnu supstancu iz koje su nastale sve ostale, dok je “duša sveta” predstavljala ideju o duhovnosti celog kosmosa i prikazivana je kao naga devica koja stoji na zemljinoj kugli.

CHRISTIAN DIOR

Britt Moran i Emiliano Salci stvorili su neverovatne komade za kuću za legendaru modnu kuću Dior kao odu ljubavi koju je prema XVIII veku osećao sam Christian Dior. Koristili su zlato, srebro i bronzu koje su obožavali alhemičari, ali su i sve komade postavili u sobe italijanskog zamka ukrašenog astološkim freskama.

U veoma sličnim sobama je Francesco Medici sporvodio svoje eksperimente fasciniran astrologijom i alhemijom i za njega je napravljena posebna mala radna soba zvana “studiolo” u Palazzo Vecchio u Firenci. Ova prostorija imala je ulogu i malog muzeja sa bibliotekom, a iznutra je bila ukrašena freskama sakrivenog značenja. Alegorije na četiri elementa prikazane su na tavanici, kao i na zidovima.

2014. godine, Dior je lansirao i Golden Shock New Year kolekciju šminke. Njeni stvaraoci potrudili su se da “uhvate alhemiju jake boje i sjaj metala”, a bočice liče na one koje su koristili alhemičari. Boje su bela, crna, žuta i crvena i odgovaraju fazama procesa pravljenja Kamena mudrosti, kako su ga opisivali alhemičari, a koje su u srednjem veku nazivane nigredoalbedocitrinitas i rubedo.

Alhemija nije zaobišla ni Dior parfeme. Legendarni Poison svojim imenom asocira na ovu prastaru disciplinu: “Njegova posebna alhemija stvorena je bogatom mešavinom začinskih, voćnih i amber nota sa senzualnim akordima meda i mošusa.” Sam dizajn bočice inspirisan je epruvetama i staklenim flašicama u kojima su apotekari i alhemičari držali otrove.

Mnogi alhemičari bili su i trovači – na primer Elisha Bomeliya bio je dželat na dvoru Ivana groznog i redovno trovao one koji se caru nisu dopadali, a vremenom je i samog cara uputio u svoje alhemičarske tajne.

RICK OWENS

Avangardni američki dizajner je 2007. godine napravio celu kolekciju “alhemijskog” nameštaja. Bronzane stolice sa trouglastim sedištima od tamne kože referišu na alhemiju ne samo materijalom i bojom. Trougao je u pravljenju zlata, simbol četiri elementa. U alhemijskim spisima, četiri trougla se često kombinuju u zvezu sa šest špiceva koja označava moć Kamena mudrosti koji u sebe upija sva četiri elementa odjednom.

2007. je Rick Owens izbacio i “alhemijsku” varijaciju na temu svoji popularnih geobasket patika. Ne čudi što su, za razliku od klasičnih, ove patike srebrne boje: alhemičari su verovali da se uz pomoć Kamena mudrosti svi obični metali mogu pretvoriti ne samo u zlato već i u srebro..

TIFFANY & CO.

Legendarni draguljari iz Njujorka redovno se koriste alhemičarskim asocijacijama. U reklami za parfem Tiffany nam pokazuje modernu alhemijsku laboratoriju u kojoj destiluju savršeni ženski parfem. Istina jeste da su alhemičari nekad pravili parfeme i kozmetiku. Zanimljivo je da su na jednom mestu, alhemičari sakupljali tekstove o potpuno različitim temama pa su alhemijske kompozicije često bile ispresecane dijagramima, astrologijom, lekovitim biljem, crtežima raznih naprava, kao i receptima za parfeme i kozmetiku.

ON AURA TOUT VU

U leto 2019, pariski brend On Aura Tout Vu lje lansirao kolekciju odeće Alchimia u slavu svog dvadesetog rođendana. U njoj su bile ne samo boje koje predstavljaju alhemijske korake i metale, već i tkanine na kojima su bile odštampani scene i crteži iz alhemičarskih spisa.

Na primer, jedna od haljina je na sebi imala amblem sa lavovima i planetama iz poznatog traktata iz XVI veka  koji je pisao nemački alhemičar Michael Mayer koji je bio i lični lekar cara Rudolfa II.

CUCCULELLI SHAHEEN

Ovaj mladi brend koji je osnovan 2017. godine i iza kojeg stoji bračni par dizajnera pravi odeću za žene inspirasnu alhemijom. Alchemy + Mysticism predstavlja reimaginaciju mističnih slika i simbola poput sazvežđa i sedam metala. Dizajneri nisu direktno kopirali originalne crteže ali se koriste zlatom, srebrom i poludragim kamenjem poput kvarca, opala i oniksa.

CLOSET
OF MYSTERIES

Brend Closet of Mysteries pravi majice sa alhemijskim sloganom “Thicken and Dissolve” i slikom iz engleskog traktata “The Coronation of Nature”.

ALEXANDER MCQUEEN

Haljine u kolekciji jesen/zima 2017. su ukrašne starim simbolima koje su koristili prastare kujundžije i zlatari. Sunce koje je smelo postavljeno na deo haljine koji prekriva donji stomak preuzeto je iz jednog od najkorišćenijih alhemijskih traktata svih vremena “Splendor Solis” napisanog u Nemačkoj 1531-1532. godine.

Prikaz crvenog zalaska sunca je simbol uspeha i poslednjeg koraka stvaranje Kamena mudrosti koji je pretvarao obične metale u zlato. Malo iznad, vidimo ruke mudraca koje su nam već poznate iz Gucci kolekcije.

UNDERCOVER

U zimskoj kolekciji japanskog brenda Undercover 2017. godine, neočekivano se pojavila duga perjana jakna za alhemijskim printom na leđima. Misteriozni crtež preuzet je iz “biblije alhemičara” po imenu “Rosary of the Philosophers”. Ova knjiga pak nije postala poznata zbog teksta već upravo zbog brojnih ilustracija simbola kroz koje se rad alhemičara objašnjava mnogo lakše nego rečima. Serija od dvadesetak crteža iz 1550. godine reprintovana je u prvim štampanim izdanjima, a na ovoj perjanoj jakni vidimo verziju koju je naslikao Nemac German Johann Mulis 1612.

Na crtežu je predstavljen alhemijski androgen – “muški” sumpor i “ženska” živa koji su neophodni za stvaranje Kamena mudrosti. Dvoglava figura vodi poslušnog lava na povocu i stoji pored drveta na kom plodovi liče na sunce i svi ovi simboli označavaju čisto zlato. Zanimljivo je da crtež u oroginalu nije obojen, već mu je boja dodata tek pre nekoliko decenija i to od strane britanskog entuzijaste i umetnika po imenu Adam McLean.

Sve alhemijske slike i crteži preuzeti su iz knjige “Istorija alhemije. Put kamena mudrosti od bronzanog do atomskog doba” koju je napisao Sergey Zotov.

Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije