Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

UN: Zagađenje prouzrokovalo više smrti nego prvih 18 mjeseci pandemije covida

Posebni izvjestitelj UN-a David Boyd je u izvještaj, objavljenom u utorak, iznio podatak po kojemu su najmanje 9 miliona prijevremenih smrti prouzročili zagađenje ili toksini iz okoliša, što je dvostruko više od broja smrtnih slučajeva evidentiranih u prvih 18 mjeseci pandemije covida-19.

Redakcija

6yka.com

U izvještaju piše i da u svijetu od bolesti povezanih s onečišćenjem okoliša umire svaki šesti stanovnik našeg planeta, što je 15 puta više od broja smrtnih slučajeva od nasilja.

Kada je riječ uopšte o onečišćenju okoliša, preuranjenoj smrti najviše pridonosi zagađenje zraka. U izvještaju se procjenjuje da ono uzrokuje oko 7 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Najviše smrti povezanih s onečišćenjem pretežno je evidentirano u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Ondje je ono odgovorno za više od 90 posto smrtnih slučajeva u populaciji.

U posebnoj su opasnosti radnici koji su direktno izloženi štetnim tvarima. Godišnje ih umre više od 750.000 zbog izloženosti ispušnim plinovima, azbestu i onečišćenju zraka sitnim lebdećim česticama.

Rješavanje ovog problema može biti golem izazov, napisao je Boyd, jer on proizlazi iz kombinacije postojećih i novih prijetnja.

Primjerice, izloženost pojedinaca olovu još uvijek je povezana s oko milion smrtnih slučajeva godišnje, a istovremeno se javljaju dodatne opasnosti povezane s perfluoralkilnim i polifluoroalkilnim tvarima (PFAS). Riječ je o velikoj grupi hiljadu sintetičkih kemikalija.

Sve hemikalije iz te grupe sadrže veze ugljenika i fluora, a to je jedna od najsnažnijih kemijskih veza u organskoj hemiji, koja hemikalijama omogućuje otpornost na razgradnju pri upotrebi u okolišu.

Većina hemikalija iz grupe PFAS lako se prenosi okolišem i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja.

Onečišćenja PFAS-om često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i u tlu. Čišćenje kontaminiranih područja tehnički je zahtjevno i skupo. Ako se ispuštanje PFAS-a nastavi te će se hemikalije i dalje akumulirati u okolišu, pitkoj vodi i hrani.

U izvještaju stoji i da je uticaj onečišćenja okoline na čovjekovo zdravlje povezan s ostalim ekološkim krizama, poput klimatskih promjena i nestanka biološke raznolikosti.

“Hemijska industrija pogoršava izvanredna klimatska stanja jer troši više od 10 posto fosilnih goriva proizvedenih na globalnom nivou i godišnje ispušta oko 3.3 milijarde tona stakleničkih plinova”, napisao je Boyd.

Upozorio je i da globalno zatopljenje pridonosi oslobađanju i ponovo aktiviranju opasnih onečišćujućih tvari iz ledenjaka koji se otapaju, a odmrzavanje permafrosta moglo bi “osloboditi” brojne viruse i bakterije.

“Onečišćenje i toksične tvari  istovremeno su jedan od pet glavnih pokretača katastrofalnog pada biološke raznolikosti, s posebno negativnim uticajem na oprašivače, slatkovodne i morske ekosisteme (uključujući i koraljne grebene) te na ptičju populaciju”, zaključuje se u izvještaju.

Preuzeto sa: 6yka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije