FeminizamHrabra LolaKarijeraLjudiNaslovna vijestPraktična LolaPreduzetništvoRadoznala LolaŽivot

Ko je rekao da geologija nije za žene?

UPOZNAJTE JUNAKINJE VELIKE PRIČE U MALOM ČAJNIČU

Redakcija

Anastasija, Anđela, Nada, Svetlana i Andrijana nisu dame sa naslovnih strana. Ipak, one su junakinje velike priče u malom mjestu na istoku Bosne i Hercegovine – Čajniču.

Tamo uspješno ruše predrasude o tradicionalnoj podjeli poslova na muške i ženske, o strahu kao najvećem ljudskom predatoru i pomućenim vidicima koje on donosi, o geologiji kao naučnoj oblasti koja nije rezervisana za žene…

Alat u rukama „Lolinih“ odvažnih sagovornica čine čekić, krampa, ašov, lopatice, vaga, vrećice za pakovanje, GPS, papir i olovka. A, vjetar u leđa poslodavac „Braha Resources“, koji djeluje u okviru kompanije „Lykos Balkan Metals“.

 LOLA: Da li je geološki posao rezarvisan za muškarce? U čemu je snaga geološkinja?

 Anastasija: Danas u 21. vijeku, cijeli svijet teži ravnopravnosti, i tako je i kod nas u kompaniji. Geologija je podjednako i muški i ženski posao i o tome svjedoči i činjenica da danas čak više žena nego muškaraca završava geologiju. Svako može da radi bilo koji posao, to je stvar struke, obučenosti, volje i želje, a ne roda. Tako i mi ravnopravno radimo sve ono što je u opisu našeg posla i sve ono što rade i naše muške kolege i tako se, na neki način, borimo i protiv predrasuda.

LOLA: Šta konkretno radite na terenu u Čajniču? Šta taj dio RS (BiH) razlikuje od ostalih?

 Anđela: Naš posao uključuje praćenje zadatih tački na GPS-u, uzimanje uzoraka zemljišta i stijena, upisivanje koordinata, vaganje uzoraka, fotografisanje zadatog mjesta. Dakle, sve ono što posao geološkog istraživanja obuhvata. U geološkom smislu, Čajniče je od davnina poznato po rudnom bogatstvu. Pored toga, Čajniče je poznato po dobroj vodi i velikom broju prirodnih izvora, a i vazdušna je banja.

 Nada: S obzirom na to da su se neke od nas prvi put srele sa ovim poslom, radeći ga, mnogo smo naučile. Sad doslovno mnogo bolje poznajemo naš rodni kraj, jer upoznajemo i geološku strukturu terena, o kojoj ranije nismo mnogo znale.

LOLA: Kako izgleda vaš prosječan radni dan? Sa naše tačke gledišta – zanimljivo. Sigurno postoji neka „terenska“ anegdota…

 Anđela: Naš radni dan počinje okupljanjem u kancelariji. Vođe grupa dobijaju određeni broj tačaka koje predstavljaju mjesta sa kojih tog dana uzimamo uzorke. Potom se dijelimo u timove i krećemo na teren. Kada dođemo na određenu tačku, markiramo je, upisujemo koordinate, a drugi dio grupe uzima uzorak zemljišta. Nakon obilaska svih zadatih tačaka i uzimanja uzoraka, vraćamo se u kancelariju, ostavljamo prikupljene uzorke i time se naš radni dan završava.

 Svetlana: Anegdota ima mnogo, i to svaki dan. Nekad se borimo sa snijegom do koljena i ta „borba“ nekad izgleda i komično. Bude tu i klizanja na nizbrdicama, ne velikim i ne opasnim, dovoljnim da nasmije cijeli tim. Prelaženje preko ograda takođe umije da izazove smijeh među nama. Ali, mi smo dobar tim, humora i šala nam ne nedostaje.

LOLA: Šta je lice, a šta naličje, vašeg posla ako govorimo o ženama?

 Anastasija: Geologija je jedan vrlo zanimljiv i sadržajan posao, pogotovo ako više volite teren i rad u prirodi od kancelarijskog posla. Nažalost, naša struka generalno nije toliko poznata i popularna. Pored toga, iako se žene već dugo ozbiljno i profesionalno bave geologijom, one su uglavnom nedovoljno zastupljene, pogotovo ako govorimo o radu na terenu.

 Andrijana: Iz mog ugla, a sa ovim poslom sam se srela kada sam počela da radim u Brahi, mogu da kažem da je posao raznovrstan, interesantan i prije svega edukativan. Dosta toga se nauči, ne samo o geologiji, nego i o snalaženju i orijentaciji na terenu. Istina je da je okolini u početku bilo malo čudno to čime se mi, kao žene, bavimo, ali sad je to već normalna i uvrežena stvar i to smatram uspjehom nas žena iz tima koje svojim radom dokazujemo da smo ravnopravne.

 LOLA: Kako su reagovali vaši najbliži kada ste im saopštili izbor zanimanja?

 Anastasija: Mama je bila protiv, a tata me je podržao. Zapravo, mama se protivi iz najosnovnijih majčinskih razloga – dijete joj je na terenu i daleko od kuće. Ali sad se već navikla, razumije da je takva priroda posla i vidi koliko volim to što radim.

 Anđela: Moji nisu bili toliko iznenađeni kad sam rekla da ću se prijaviti za posao, jer sam sportski tip, volim sve aktivnosti u prirodi, a već dugo se i aktivno bavim lovom.

 LOLA: Koliko ste bile informisane o geologiji prije zaposlenja, a koliko se mišljenje promijenilo u međuvremenu?

 Nada i Anđela: Nismo mnogo znale, prije nego što smo počele da radimo, geologija je za nas bila tek jedan od poslova za koje znamo samo u opštim crtama, kao i većini. Takođe, znale smo da je naše Čajniče nekad bilo poznato po rudama, o tome smo slušali od naših starih. Kako vrijeme prolazi i kako stičemo nova iskustva, geologija kao zanimanje nam se sve više sviđa.

 Andrijana: Kao i koleginice, nisam mnogo znala, ali sada, sa dosadašnjim iskustvom, mogu da kažem da sam zadovoljna i da je posao mnogo više od onoga što sam očekivala.

 LOLA: Koliko je na vaš izuzetno pozitivan stav o poslu uticala ekipa sa kojom radite, kao i sama firma Braha/Lykos?

 Jednoglasno: Već smo uigran tim i dobro se slažemo. Svaki dan se timovi mijenjaju, što je sjajno jer smo se tako bolje upoznali i svi sarađivali međusobno. Veoma smo zadovoljne uslovima koje smo dobile. Kompanija se brine da nam ništa ne nedostaje, počev od opreme koja je dosta specifična, jer ne podrazumijava samo odjeću i obuću, nego i alate i GPS uređaje, do naše bezbjednosti na terenu, na šta se obraća posebna pažnja. Sve to nam omogućava da rasterećeno i produktivno radimo svoj posao, što i jeste naš cilj.

 LOLA: Jeste li nekad pomislile da odustanete?

 Anastasija: Baš nikad nisam imala takvu dilemu. Kao što sam rekla, volim svoj posao i zato mi je lakše da se izborim sa svim izazovima na koje naiđem.

 Svetlana i Andrijana: Kao i u svakom poslu, ima dobrih i loših dana. Kod nas su izazovni dani ako su vremenski uslovi nepovoljni, ali preovlađuju dobri dani, tako da baš nikad nismo pomislile da odustanemo.

 LOLA: Šta biste navele kao glavni argument ako biste  savjetovale mladu osobu da se bavi tim poslom?

 Jednoglasno: Svima koji vole rad u prirodi, na otvorenom, savjetovale bismo da se oprobaju u geološkim poslovima. Šteta je što ova struka nije toliko poznata jer mnogo toga može da se nauči, ne samo u geloškom, već i u smislu životnog učenja. S druge strane, s obzirom da geolozi, ali i geološki tehničari nisu tako brojni, to povećava mogućnost zaposlenja.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije