DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala LolaZabavna Lola

POGLEDAJTE TITOVU VILU KOJA JE PRODATA ZA 50.000.000 DOLARA U KEŠU!

Ima 32 sobe, 12 kupatila, postojala i tajna soba.

Redakcija

mondo.rs

Jedna od najstarijih njujorških vila, koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodata je za 50 miliona dolara u gotovini, potvrdila je kompanija Daglas Eliman.

Prelepa vila od krečnjaka na Petoj aveniji na Menhetnu, u vlasništvu pet država naslednica SFR Jugoslavije, poznatija i kao dvorac Josipa Broza Tita, prodata za čak 50 miliona dolara. 

“Douglas Elliman Real Estate” je objavio da je Tristan Harper, pridruženi broker i jedan od njegovih stalno vrhunskih agenata, prodao i zatvorio istorijsku vilu od 20.000 kvadratnih metara koja se nalazi na adresi na Menhetnu.

Agencija je objavila da je prodala vilu u Njorku, rezidenciju bivše jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama, na prestižnoj Petoj Aveniji na Menhetnu, za punu traženu cenu od 50 miliona dolara u gotovini.

Prodavac vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN, su pet država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

“Novi vlasnik je upravo kupio značajan deo istorije Njujorka”, saopštio je Tristan Harper, agent kompanije Daglas Eliman koji je zaključio posao.

Kupac je platio sve troškove zatvaranja transakcije, od kojih neke obično plaća prodavac poreze na transfere, brokerske naknade itd., što je dodalo preko 11 odsto trošku iz džepa kupca.

Ovaj dvorac je krečnjačka vila široka 9 metara koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Voren i Vetmor sa slavne glavne centralne stanice na Menhetnu. Godine 1969. proglašen je individualnim obeležjem Njujorka, zbog “impresivne čistoće stila koji je izveden sa takvom finoćom i autoritetom“.

Rezidencija u stilu Beauk Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove. U vreme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila tajna soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Većina originalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dve zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. veka koje se nalaze iznad velikog vijugavog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada retkog italijanskog mermera, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane plafoni koji podsećaju na staru Evropu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor, i dva lifta.

Tu je i kitnjasti krovni prozor iznad glavne dvorane na dva sprata sa plafonima visokim 34 stope. Nakon što se Jugoslavija raspala u građanskom ratu 1990-ih, imovinu su “nasledile“ vlade pet država naslednica.

Nakon sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, potpisanog početkom 2000-ih, nekretnina je prvi put izašla na tržište 2017. Dve početne ponude nisu dogovorene zbog složenosti pregovora i internih proceduralnih tehničkih detalja među vlasnicima.

Preuzeto sa: mondo.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije