DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Majke prodaju svoje ćerke od 15 godina, a na ceni je samo jedna stvar – NEVINOST

Romska pijaca nevesta je običaj koji se praktikuje u Bugarskoj, a glavni akteri su mladi Romi iz zajednice Kalaidži.

Redakcija

zena.blic.rs

Kalaidži je stara drevna zajednica Roma u Bugarskoj koja vekovima neguje svoju tradiciju kroz niz verovanja i običaja. Ukoliko posetite Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote pravoslavnog posta, verovatno ćete zateći ceo grad na kolektivnom veselju.

Ljudi se vesele, piju, igraju, pričaju i jedu. Sve je upriličeno na poljani izvan grada. U pitanju je “Romska pijaca nevesta“.

Mlade tinejdžerke sa teškom šminkom, komplikovanom frizurom i novima haljinama igraju i upoznaju se sa momcima. Majke ih prate, ponosne na činjenicu da su njihove ćerke stasale dovoljno da ispoštuju tradiciju svog naroda.

Foto: Printscreen/youtube/

Kalidži vode komplikovane pregovore, cenjkaju se oko neveste koju će kupiti, a potom dovesti kući.

Ljubav je samo sporedna stvar. Ono što je važno je miraz. Devojke od 15 godina znaju, da kada se udaju tu prestaje njihov život za koji su do sada znale i počinje onaj u kojem su supruge, a potom majke.

Foto: Printscreen/youtube/

Ova polunomadska populacija Roma poznata je po svom drevnom zanatu pravljenju i popravljanju lonaca, tiganja i kotlova. Obično žive u zabačenim selima, daleko jedni od drugih. Devojkama i ženama nije dozvoljeno da se sastaju ili zabavljaju ni sa jednim muškim članom.

Najvažnije je da devojka bude nevina, kako bi porodica mogla da je proda za veliku sumu novca. Inače, ako je poznato da devojka nije nevina ona se daje po najnižoj mogućoj ceni.

Foto: Printscreen/youtube/

Ovo je jedina prilika gde devojke smeju da komuniciraju sa muškarcima izvan njihove porodice.

Upoznavanje drugim danima ili van ove manifestacije nije dozvoljena. Tinejdžerke su uvek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo čuvaju. Takođe, brak van njihove zajednice je tabu.

Preuzeto sa: zena.blic.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije