DogađajiKulturanajnovijeRadoznala Lola

Predstava “Brašno u venama” na sceni SARTR-a

Višestruko nagrađivana predstava “Brašno u venama”, u režiji Borisa Liješevića, rađena prema tekstu Igora Štiksa, nakon duže pauze biće ponovo izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) danas i sutra u terminu od 20 časova.

Redakcija

nezavisne.com

‘Brašno u venama’ je predstava o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanju s prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i pomirenja”, saopšteno je iz SARTR-a.

Autor dramskog teksta Igor Štiks naveo je da je priča ove drame nastajala godinama.

“Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Čikagu, gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumjeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku.

To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj”, rekao je Štiks.

Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije