DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Životna priča jugoslovenske zvijezde Massima Savića

U Zagrebu je preminuo Massimo Savić (60), a tužnu vest potvrdio je Aquarius Records. Njegova supruga Eni i ćerka Mirna emotivnom objavom na društvenim mrežama oprostile su se od Masima.

Redakcija

6yka.com

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a gimnaziju je završio u Zagrebu, gde je i započeo svoju muzičku karijeru.

Godine 1983, kao vođa legendarne novotalasne/sinti-pop grupe Dorijan Grej, izdaje svoj prvi album – Sjaj u tami, a dve godine kasnije i drugi album For Iour Eies.

Grupa je postala poznata najviše zahvaljujući fenomenalnoj obradi grupe Voker braders Sunce više neće sijati, ali i upečatljivom glasu Massima Savića. Massimo je djetinjstvo proveo u Istri. Sa 12 godina otišao je u Milano, a nakon toga, čamcem iz Đenove, majka i sin su krenuli na put brodom u Australiju.

U Sidneju je dve i po godine živeo u imućnoj porodici, gde je njegova majka Elde radila kao sluškinja jevrejske porodice Mos u elitnom delu grada. Mali Savić je u Sidneju otišao u Bellevue Hill, englesku školu u kojoj je završio šesti razred, a u sedmom se vratio u Istru. Međutim, u Australiji je zaboravio hrvatski i ponovo ga je počeo učiti kada se vratio.

Brzo se prilagodio prijateljima iz Raše sa kojima se stalno družio. To što je bio član „bande” u ulici Petra Drapšina, tu i tamo se potukao da devojke odluče koji im je momak najdraži, tada mu je bilo važnije od muzike.

U školi je briljirao, pjevušio pjesmice i jedva čekao subotu da dobro zapleše u diskoteci RKUD Rudar Raša. Ali jedan nemili događaj menja sve. Zbog slabe kontrole u vaspitanju i sklonosti lošem društvu i delinkventnom ponašanju, Massimo učestvuje u relativno teškom zločinu.

Bio je na straži dok su njegovi prijatelji krali stvari iz supermarketa. Zbog toga je zaradio redovne posete socijalnom radniku Branimiru, koji mu je zapravo pomogao da se stabilizuje i pronađe novi život. Sve ređe izlazi u lošem društvu. Sa majkom se dogovara da ona podigne kredit, a rate će plaćati radeći preko student servisa.

Pa je kupio električnu gitaru.

Odmah je počeo da svira osam do deset sati dnevno. 1979. Massimo dolazi u Zagreb.

Upisao je treći razred gimnazije Ruđer Bošković (1980) i ubrzo osnovao grupu Dorijan Grej sa Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem.

„Teško sam živeo u to vreme. Ja i moj bubnjar smo delili sobu, široku kao krevet. Spavali smo zajedno u tom krevetu, i nismo imali dovoljno da platimo sobu, ali smo sekli drva za staricu. Iskopao sam vrtove po Zagrebu da ne bih dobio odjeću od gospođa od mrtvih muževa, koju bih kasnije prepravljao da izgleda elegantno na sceni“, otkrio je medijima Massimo Savić.

Godine 1983, kao vođa legendarne grupe Dorijan Grej, izdaje prvi album – „Sjaj u tami“, a dve godine kasnije i drugi album „Za tvoje oči“. Grupa je postala poznata zahvaljujući fenomenalnoj obradi grupe Voker braders „Sunce više neće sijati“, ali upečatljivim glasom Massima Savića. Za tu obradu zaslužan je Siniša Škarica, čiji je glas Massima podsetio na vokal Skota Vokera, iako članovi benda nisu imali pojma ko su Voker braća i tako je nastao prvi hit Dorijana Greja.

Nažalost, članovi benda su eksperimentisali sa drogom tokom tih godina.

Videli su to „kao podsticaj za stvaranje muzike“. Bend se raspao 1986. jer su članovi proveli dva i po puta više snimateljskih dana u Švedskoj nego što je Jugoton bio spreman da plati. Jugoton je tražio da ostatak provedenih sati plaćaju iz svog džepa.

Menadžer Marijan Crnarić uspeo je da ugovori 42 koncerta u bivšoj Jugoslaviji, što su članovi benda radili samo za dnevnice. Ostatak zarade otišao je za pokriće duga Jugotonu. A bend se raspao zbog bankrota i međusobnih optužbi. Nakon toga, Massimo Savić je započeo uspešnu samostalnu karijeru i objavio četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutić.

Slijedi zaokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokala u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji sa Tutićem – Benzinom 1995. godine, na samom vrhuncu. hrvatske „plesne“ muzike. Godine 1998. otkazao je saradnju sa Zrinkom Tutićem.

Mnogo godina kasnije rekao je da je „saradnju sa Tutićem platio svojim zdravljem“. Pet godina kasnije Savić objavljuje novi album „Massimo”. Uzlaznu putanju njegove karijere započeo je 2002. godine, kada je potpisao ugovor sa Akuarius Records, koji je objavio album „Vještina“.

Željan povratka u bend, polako je okupljao tim. „Alhemičari“ se okupljaju i pevač počinje sa serijom koncerata. Nastaje album „Vještina II“. Ovo su albumi koji su ga vratili u sam vrh hrvatske pop-rok muzike. Sredinom 2011. Massimo izdaje veliki hit „Iz odjeno pogleda“, čiji je tekst i muziku napisao Predrag Martinjak.

Ovo je bila prva saradnja Massima i Pegi i iznjedrila je mnogo hitova.

Pesma „Iz jedno pogleda“ imala je ogroman uspeh i danas ima preko 15 miliona pregleda na Jutjubu. 2013. posvetio je jubileju 30 godina karijere, a koncert karijere održao je u Areni Zagreb 5. novembra 2022. Više puta je nagrađivan Porinom.

Okušao se i Massimo. nekoliko puta kao mentor, odnosno član žirija u pevačkim emisijama. Prvi put je to učinio 2015. godine, kada je bio član žirija u RTL-ovom Ks faktoru.

Dve godine kasnije Massimo je ponovo sedeo u žiri na RTL-u, ali ovoga puta u Zvijezdama. Massimo je 2019. godine postao jedan od mentora na hrvatskoj verziji svetski poznatog projekta The Voice.

Suprugu Eni je upoznao 1989. godine, koja je tada pisala pesme Josipi Lisac.

Imaju ćerku Mirnu, novinarku i bivšu radio voditeljku.

Preuzeto sa: 6yka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije