DogađajiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

“Ekskurzije će se verovatno ugasiti. One nemaju smisla ako roditelj treba da da poslednji dinar”

U jednoj prestoničkoj osnovnoj školi roditeljima petaka ponuđena je dvodnevna ekskurzija sa jednim noćenjem u Valjevu, za neverovatnih 15.100 dinara, piše B92.

Redakcija

zelenaucionica.com

Da stvar bude još neverovatnija, iz iste te škole za učenike mlađih razreda stigla je ponuda za rekreativnu nastavu za sedam dana, odnosno šest noći, za razumnih 31.500 dinara. Razumnih kada se uzme u obzir koliko košta ekskurzija sa jednim noćenjem u Valjevu.

“Iskreno da vam kažem, i kao roditelj i prosvetni radnik, tih 15.100 jeste skupo”, rekao je Nebojša Novović, direktor OŠ “Vlada Aksentijević” iz Beograda, gde je ekskurzija po ovoj ceni i ponuđena roditeljima, a upitan da li je njemu to skupo i šta on lično misli o toj ceni:

“Ali, u tu cenu ulazi i vodič, lekar, nadoknada za nastavnike, cena boravka u objektu, cena po kilometru prevoza, ulaznice i još mnogo toga. Ono što me bez obzira na sve raduje, jeste da je već 70 roditelja dalo saglasnost da im deca idu na ekskurziju. Odziv roditelja i dece je oko 90 odsto.”

Ovo dvodevno putovanje koje treba da se realizuje u junu uključuje zaista posetu mnogim lepim mestima – rezervat prirode Zasavica, etno selo Sunčana reka, etno kompleks Tršić, manastir Tronošu, kompleks Brankovinu…

Međutim, deca na putovanje kreću ujutru, a prvi organizovani obrok je tek uveče, tako da će im trebati dodatni keš za još bar dva obroka, pa još i džeparac…

Srećom, pa se putovanje plaća na rate, ali ko ima još dece, pa tako i po nekoliko rata mesečno…

Direktor dodaje da je tender završen i da je sve objavljeno transparentno: “Anketni listići su podeljeni roditeljima. Razgovarao sam sa njima i obavestio ih kakvo je stanje u drugim školama”.

A kako dodaje, razlike u ceni ekskurzija između škola i agencija kreću od 200 do 400 dinara.

“Ekskurzije će se uskoro ugasiti”

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže kaže za Telegraf da s obzirom na situaciju sa cenama, postoji velika šansa da se ovakve vrste putovanja potpuno ugase jer roditelji nemaju od čega da plate ekskurziju.

Dešava se čak i da podižu kredit kako bi ispunili želju detetu, ali kako navodi, previsoke cene nemaju nikakvog smisla jer đaci prvenstveno na tim putovanjima ništa ne nauče.

“Svuda su otprilike iste cene za autobuse, vodiča i direktora. Jedina borba za ekskurziju je da direktor mora da bude u timu. Tu ima dosta “zaslužnih” ljudi koje vi plaćate u sklopu putovanja. Recimo, samo autobus za dan košta 350 evra.

Stvarno su nenormalne cene ekskurzija. Pre koji dan sam čuo da je cena za 7 dana u Aranđelovcu 38.000. Ovakve cene nemaju smisla, verovatno će se uskoro ekskurzije i ugasiti. Roditelji nemaju toliko para, a ekskurzija nema smisla ako se daje poslednji dinar na nju”, kaže Antić.

“To su više zabave, šetnje i provod. Kod nas je odgovornost nepostojeća reč, totalno se razlikujemo od zapadnih zemalja. Cene bi imale smisla da deca bar mogu da nauče nešto, da vide nešto što nigde drugde ne mogu, upoznaju kulturu i obrazovni sistem druge škole, ali u ovom slučaju ne. Da bar znate u šta ste uložili taj novac”, zaključuje on.

Preuzeto sa: zelenaucionica.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije