Da li ste znaliLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Šta znači biti skolioseksualan?

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo popularizacije i normalizacije kulture identiteta; sa njima su procvjetale i nove nijanse na spektru seksualne orjentacije i rodnog opredjeljenja.

Prevela: Anja Čaušević Redakcija

mic.com

Jedna od njih je i skolioseksualnost. Bez jasne definicije, još uvijek je fluidna i amorfna, neistražena.

Razgovarali smo sa kliničkom terapeutkinjom, Li Taunsend, da nam bliže objasni ovaj novi termin. „Skoliosekusalnost ima različito značenje za različite ljude.“, objašnjava nam ona.

Ipak, pruža nam uopštenu definiciju koja skolioseksualnost opisuje kao privlačnost prema nebinarnim osobama – onim koje se ne identifikuju ni sa muškim ni sa ženskim polom/rodom.

„Za neke je pojam način da izraze svoje afinitete ka svim osoba koji nisu cisrodni (oni koji se identifikuju sa polom s kojim su rođeni). Pa se skolioseksualnost koristi da se opiše i privlačnost ka trans muškarcima i ženama.“, navodi Taunsend.

Skoliosekusalca mogu da privlače svi oni koji se ne identifikuju sa polom koji im je dodijeljen rođenjem ili oni koji se ne idenfikuju ni sa jednim rodom.

Taunsend proširuje ovu definiciju, navodeći da se odnosi i na privlačnost ka osobama koje fluidno koketiraju sa definicijom roda i pola. Ovo nam govori o nedefinisanosti i dvoznačnosti skoliosekusalnosti.

Upravo zato se odnosi i na trans i na nebinarne osobe, koje su fluidne u svojoj rodnoj i seksualnoj ekspresiji, pomjerajući ušančene norme pola i roda. Skoliosekualnost, namjerno izbjegava rigidna pravila binarnog rodnog opredjeljenja.

Važno je naglasiti da skoliosekusalnost nema nikakve veze sa fetišizacijom trans ljudi. Mnoge osobe koje se ne identifikuju sa jasno definisanim polom/rodom ili seksualnom orjentacijom osjećaju neprihvatanje.

Čak i kada se komfornije osjećaju bez etiktete roda, okolina im daje na značenju samo unutar rigidnih normi. Mnogo slobodnije se osjećaju u društvu osoba koje ni same ne spadaju pod formalna pravila muško-žensko/hetero-homo.

Skolioseksualnost predstavlja oslobađanje od stigmatizacije. Privlačnost ka konstantama koje posjeduje individua koja svoj rodni idenititet posmatra fluidno.

Njeno značenje višeslojno i još uvijek se formira, ali ide ka otkljanjanju fetišizacije i objektifikacije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije