KarijeraPraktična Lola

Erna Saljević – Instagram zvijezda

Društvene mreže odavno su prestale biti samo sredstvo komunikacije i uvukle su se u sve pore. Priznajte, ne možete zamisliti dan bez Facebooka, Instagrama i Twittera. Ma koliko se trudili biti odgovorniji u pogledu održavanja komunikacije sa ljudima koje volite…

Redakcija

Društvene mreže odavno su prestale biti samo sredstvo komunikacije i uvukle su se u sve pore.

Priznajte, ne možete zamisliti dan bez Facebooka, Instagrama i Twittera. Ma koliko se trudili biti odgovorniji u pogledu održavanja komunikacije sa ljudima koje volite tako što ćete češće da ih viđate nego čitate, ubrzani tempo života nameće nam posvećenost sebi i svom pametnom telefonu. Kad već postoji, zašto ga ne iskoristiti?

Facebook je u domenu popularnosti bio i ostao na prvom mjestu, postao je sveobuhvatan medij kroz koji se kanališu i dalje plasiraju informacije, ali odnedavno smo sve više “navučeni” na Instagram. Fotografisati hranu, odjevnu kombinaciju i oblak postala je svakodnevnica, a ako ste dovoljno kreativni, nije isključena mogućnost da ostvarite i karijeru kao Instagram bloger ili blogerka. Trenutno, jedna od najpopularnijih “instagramerki”, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, je Erna Saljević. Ukoliko ne znate ko je ona, a zanima vas ili znate, a želite saznati nešto više, onda ste na pravom mjestu, jer smo samo za vas razgovarali sa Ernom.

Ko je ustvari Erna?

“Erna Saljević, srednje dijete, djevojka od četvrt vijeka (računajte, računajte), rođena u žaropeku, odrasla na moru. Od malena željela biti glumica, svirati klavir i pričati ljudima, sada po profesiji novinarka, što ću biti doživotno, na studiju diplomatije kao i u poslu PR-a i marketinga. Jezikara, što bi moja mati rekla. Ovo čime se trenutno bavim je moj hobi koji mi je sasvim prirodno legao: ljubav prema fotografiji, ljudima i pisana riječ. Moj insta dnevnik je upravo to, bez imalo glume, ali uz pokoji filter. Moj san je oduvijek da nekom mogu biti inspiracija u tome da bude bolji od sebe juče, najprije u unutrašnjem miru, a ko zna, možda i u poziranju za selfie. Ukoliko to mogu prenijeti preko svog insta profila, makar ljubav prema životu, sitnim stvarima, porodici i bližnjima, onda mogu reći da živim svoj san.”

Erna je još davne 2011. godine pisala blog na blogger platformi kada je i nastalo ime “divaisback” i to ne iz nadmenosti već iz vlastitog inata prema samoj sebi kada je shvatila da odustajanje nije opcija. Svaka žena u sebi ima skrivenu divu koja i kada padne na koljena ustane, otrese prašinu, popravi krunu i nastavi dalje. A upravo ta diva je prešla u svijet Instagrama. Kada smo je pitali na osnovu čega odredi koja fotografija i kada treba da ide na Instagram, odgovorila je da nešto u njoj mora da zatitra. Instagram je prepun inspirativnih ljudi, bitno je samo malo pregledati, upiti i pustiti mašti na volju. Ili, kao što nam je Erna rekla: “Ne valja biti kopija kraj sebe jedinstvenog.”

Da li je Instagram platforma iskoristiva za građenje “karijere” i kako se Erna nosi sa dobrim i lošim komentarima?

“Pozitivni komentari vode naspram negativnih, međutim i negativne, tj. kritike, želim saslušati i uvažiti. Uvijek polazim od toga ko mi je šta rekao pa tek onda šta i onda se zaista posvetim toj osobi želeći na taj način unaprijediti sebe i vidjeti u čemu griješim ili pak ne. Kada se toliko javno izlažete, budite spremni i na neslaganja. Ona vam pomažu da rastete u razumijevanju sebe i svega oko vas. Moji ljudi, privatno oko mene, iz milošte me zezaju sa: “Gdje si divo?” pa im priprijetim da neće dobiti selfie sa mnom. Ogromna su mi podrška i znam potajno da ih mnogi moji captioni rasplaču. Instagram je sjajna platforma za predstavljanje vas i vašeg rada u posve ležernijem tonu.”

Mnogi grade svoje karijere upravo tu, pri tome mislim na blogere te ljude iz javnog, showbiz života. Društvene mreže mogu, ali ne moraju, biti realna slika onoga kako naši životi ustvari izgledaju – možemo ih uljepšati. Erna kaže da sve to uljepšava u onoj mjeri koliko želi da uljepša i u stvarnosti, jer se posvećuje pozitivnom.

13401484_10210078802192449_605700488_n

“Ponekad je lijek i podijeliti svoju bol ili neku muku, otvoreno radim i to i podržavam druge. Bitno je da sve to davanje sebe javnosti, na bilo koji način, ne vrijeđa nekog drugog.”

 


Može li Instagram biti nešto od čega se zarađuje?

“Naravno da može. Sa mnogima sarađujem i svaki dan nosi neku novu interesantnu ponudu. To zahtijeva puno vremena i truda, ali čak i tada trebate ostati vjerni sebi, jer sve suprotno od toga je vještačko i meni lično to ne bi bio odmor već zamor. Sada uživam u vođenju svog insta dnevnika uz moju mini insta porodicu. Instagram je već prešišao mnoge mreže. Oglašavanja su sve učestalija i, naravno, marketing agencije to itekako razumiju, međutim oni koji ih unajmljuju još uvijek ne u tolikoj mjeri. To je u BiH za sada još uvijek u povojima, ali polako se budi svijest o bitnosti Instagrama. Međutim, ne znam koliko to ide u korist nas koji smo bježali u insta svijet po odmor od svakodnevnih
obaveza.”

13401489_10210078810952668_1175299367_n

 


Za sami kraj razgovora sa Ernom zanimalo nas je odakle sva ta pozitiva, ali i snaga da se dijeli svaki dan sa 25 000 ljudi?

Od malena me uče da ne bildam toliko mišiće koliko CV i auru, nikako čauru. Upravo auru bildam u insta svijetu.

Kaže da je to nikada ne umara i da “toliko mene ima u meni, da svaki dan dijelim kilograme sebe drugima, ne bi mi mene meni zafalilo”. Često naletim na objave: “Biti popularan na Instagramu je isto što i biti bogat u Monopolu”, ali ja to u neku ruku tumačim ovako; čim igrate Monopol znači da je vraški dobro društvo oko vas, a tek kada ste bogati u igri, znači da dobro igrate i da je zabava još veća, a to isto je i sa Instagramom“, dodaje Erna. Ponekad se dese i prave kafe i to začini svu ljepotu online druženja – kad ono pređe i u stvarni, opipljivi život. Bitno je sve pravilno dozirati i ne glumiti. Svi mi volimo iskrenost, krenimo od toga.

13414022_10210078810872666_927543076_n

P.S. Kad smo već kod iskrenosti, i Diva ima svojih PMSgrizemsveokosebe dana.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije