KulturaRadoznala Lola

Evropa oslikana knjigama za djecu

Saradnja škola iz cijele Evrope rezultirala je mapom Starog kontinenta ocrtanom tako da granice neke države oslikava omiljena dječja knjiga karakteristična za tu zemlju.

Redakcija

Izvor: Nezavisne.com - Nevena Vržina

Škole u Bugarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji, Češkoj i Litvaniji su zajednički radile na kreiranju odličnog projekta pod nazivom “Read and share” ili “Čitaj i dijeli” koji sadrži informacije o najboljim dječjim knjigama iz svake evropske zemlje.

Istraživali su među svojim prijateljima i članovima porodice, kao i online, kako bi odlučili o knjizi za svaku državu.

Na prvi pogled lako je uočiti “Pipi dugu čarapu” u Švedskoj, “Malog princa” u Francuskoj i “Harija Potera” u Velikoj Britaniji.

Da biste uočili “Hajdi” u Švajcarskoj, “Pinokija” u Italiji ili “Avanture Tin Tina” u Belgiji, moraćete se malo bolje zagledati.

Ni naš region nije izostavljen sa mape, pa je tako Srbija predstavljena čuvenim djelom Branka Ćopića “Orlovi rano lete”, a Hrvatska djelom “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić.

Bosnu i Hercegovinu oslikava “Kraljica iz dvorišta” Bisere Alikadić. Iako je možda bilo i poznatijih knjiga namijenjenih mališanima iz BiH, ova knjiga koja je trenutno i lektira u osnovnim školama našla se na mapi kao najreprezentativniji primjerak knjiga za djecu.

Autorka se u pričama dotakla djetinjstva mnoge djece. U njima je možda i oživjela njihove uspomene.

Zbirka se sastoji od lijepih priča u kojima je opisano bezbrižno dječje odrastanje, ali isto tako pojavljuju se i priče u kojima spisateljica opisuje kako je bilo odrastati za vrijeme rata kada nije bilo novca i kada su mnoge porodice bile siromašne.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije