KulturaLjudiLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Deveti je mart. Tko će žene spasiti od žena?

Preživjela sam Osmi mart.

Instagram je gorio od citata o ljepoti i snazi žene.

Marina Radoš

Neke su žene pisale divno. Neke su kukale kako imaju manju plaću od muškog kolege.

Neke su iznijele ozbiljne podatke o zemljama u kojima se još uvijek žene prodaju, u kojima se žena svodi na jednu od vagina u haremu, u kojima se abortiraju ženska djeca, u kojima si potpuno bezvrijedan ako si žena.

Ne uzbuđuju me previše ti podaci. Ne mogu se pretvarati da jesu. Možda bi me brinuli da sam rođena u Švedskoj. Ili u japanskoj aristokracije 10. vijeka kada je kći vrijedila dvostruko više nego sin.

Ovako, rođena sam na Balkanu i moram prvo pomesti svoje dvorište.

U mom dvorištu žena je najbolja kada je obavila sve zadatke koje je pokojna prababa njezine pokojne prababe zadala. Zadaci su sljedeći: Do tridesete moraš naći muža i roditi svu djecu koju planiraš. Ako je izbor udati se s 18 ili udati se s 35, izaberi 18.

U mom dvorištu si baš prava žena kad stižeš sve. U mom dvorištu nikad nijednom muškarcu nisu rekli „Jao, pa ti stižeš sve“. Dobro. Možda i jesu, kad je imao više od jedne ljubavnice.

U mom dvorištu dobar je otac onaj koji, pazite sada, pomaže u odgoju vlastite djece. Jao, blago njoj, muž joj pomaže, rekoše  zavidno druge žene.

U mom dvorištu žene su jučer postavljale divne fotografije na Instagram s citatima ispod. Je li ok primijetiti da su svaki taj citat napisali muškarci, jer se žene doista rijetko dive jedna drugoj?

U mom dvorištu žene jako brzo spriječe svoj mozak u pokušaju divljenja drugoj ženi.

U mom dvorištu žene progone žene.

U mom dvorištu ponekad izađe pokoji tekst o premlaćivanju javne osobe, redovito atraktivne pjevačice, a žene u komentarima navijaju za nasilnika jer je ova sigurno kurva.

U mom dvorištu žene misle da i prave kurve zaslužuju batine.

U mom dvorištu žene nemaju pojma o feminističkom pokretu. Za njih su feminizam dlakavi pazusi, lezbijke i mržnja prema muškarcima.

U mom dvorištu jednu ženu nikad nisu razapeli muškarci, nego žene. Žene da se dodvore muškarcima.

U mom dvorištu majke su ponosne na sina koji je zajebao pet cura, iako imaju i kćer. Iako su i one same žene.

U mom dvorištu sin vrijedi dva puta više nego kćer. Ne zato jer ga žele tate, nego jer ga žele mame. U mom dvorištu se nakon smrti oca imovina dijeli među muškom djecom, dok ženska šute i svojoj ženskoj djeci daju primjer kako treba.

U mom dvorištu za Osmi mart se žene dotjeruju zbog drugih žena. Ne zbog njihove radosti, nego zbog njihove zavisti.

U mom dvorištu Osmi mart više ne bi trebalo obilježavati u svrhu jednakosti s muškarcima. Nego u svrhu brisanja mržnje među ženama.

Neke hrabre žene u današnjem društvu postale su ikone u svojim oblastima. Većina ih je omražena zato što su muški šovinizam dodatno potpomognule žene.

Imamo te uspješne, lijepe i bogate liječnice, odvjetnice, političarke, pjevačice, influencerice… Zašto većinu ružnih komentara ispod slika dobivaju od žena?

Neke hrabre žene, koje bi danas u BiH vjerojatno palili na karnevalima, omogućile su nam da imamo svoj dinar, svoj bankovni račun, svoje pravo glasa.

Omogućile su meni da sada pišem ovaj tekst i vama sa ga čitate. Omogućile su nam da se školujemo. Da radimo. Da se razvedemo od idiota koji nas maltretira.

OK, to smo riješili. Tko će žene spasiti od žena?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije