MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Simptomi menopauze i kako ih ublažiti

Da li imate simptome menopauze?

Prevela: Anja Delić Redakcija

webmd.com

 

  1. Valunzi

Vodite dnevnik kako biste pratili šta izaziva vaše valunge. Kofein? Alkohol? Topla soba? Stres? Sve su ovo uobičajeni uzroci. Kada osjetite “napad” vrućine, pokušajte da kontrolišete svoje disanje, dubokim udisajima i izdisajima kroz nos i usta. Za teže slučajeve, razgovarajte sa svojim ljekarom.

  1. Noćno znojenje

Valunzi su česti noću i mogu da traju oko 3 minuta ili više, ostavljajući vas oblivene znojem što može otežati da ponovo zaspite. Ali, postoje načini da ovo spriječite. Zamijenite teške flanel pidžame sa pidžamama od lakšeg materijala. Stavite kesu smrznutog povrća ispod jastuka. Okrenite jastuk tokom noći i stavite lice na hladnu stranu. Radije odaberite više slojeva lakih ćebadi umjesto jednog debelog jorgana. Postavite ventilator pored kreveta kako biste ubrzali kretanje vazduha u sobi.

  1. Nesanica

Naučna istraživanja pokazuju da joga, tai chi i meditacija pomažu kod spavanja. Bilo kakva vježba može imati povoljan uticaj na vaš san – samo pripazite da ne vježbate 3 sata prije spavanja.

Preskočite čašu vina ili drugog alkoholnog pića prije spavanja, jer će vas alkohol kasnije probuditi. Umjesto toga, pijte toplo mlijeko. Mlijeko u sebi ima supstancu koja vam može pomoći da se opustite. I dalje ne možete zaspati? Ustanite iz kreveta i čitajte dok ne zaspite. Ako i dalje imate problema, razgovarajte sa svojim ljekarom o kratkoročnim pomagalima za spavanje.

  1. Vaginalna suhoća

Hormonske promjene utiču na vaginu, čineći je užom i suhom, što može otežati seks. Na svu sreću, postoje mnogi proizvodi koji mogu pomoći. Isprobajte vaginalne lubrikante na bazi vode ili vaginalne hidratantne kreme koje možete dobiti bez recepta.

Takođe, možete pitati svog doktora o vaginalnim kremama, tabletama ili prstenovima na recept. Što više seksa imate, to je bolje za protok krvi, što održava vaše vaginalno zdravlje.

Foto: pinterest.com

  1. Smanjen libido

Odvojite više vremena za seks. Probajte sa masažama i odvojite vrijeme za predigru. Vaša seksualna želja se može povećati pomoću mašte, fantazije ili osjetne stimulacije. Izgradite svoju rutinu kako bi ponovno izgradili želju.

Hormonske promjene su glavni uzrok smanjene seksualne želje, ali druge stvari koje utiču na libido se mogu pojaviti u isto vrijeme. Konsultujte se sa svojim doktorom o uticaju lošeg sna, problema sa bešikom, osjećaju depresije ili stresa na libido.

  1. Promjene raspoloženja

Slično je kao kad imate osjećaj da ste u PMS-u, samo pojačano – uplakani, srećni, mrzovoljni, naizmjenično. Ovo je uobičajeno za žene u menopauzi. Ako ste imali problema sa promjenama raspoloženja u PMS-u, hormonske promjene tokom menopauze mogu izazvati još veće promjene raspoloženja.

Joga i thai chi ovdje takođe mogu pomoći. Takođe kvalitetno vrijeme sa prijateljima i porodicom. Vaš ljekar može predložiti slabije doze kontracepcijskih pilula, antidepresive ili alternativne tretmane za promjene raspoloženja.

  1. Migrene

Migrene se mogu pogoršati za vrijeme menopauze ili oko nje, ili se mogu pojaviti po prvi put. Vodite dnevnik da vidite šta ih pokreće i da li se pojavljuju zajedno sa naletima vrućine. Na taj način možete preuzeti korake da ih smanjite.

Plan ishrane koji se sastoji od više manjih obroka tokom dana može pomoći ako je glad okidač glavobolje. Promjena rasporeda spavanja takođe može biti okidač, tako da pokušajte da budete dosljedni u tome kada odlazite na spavanje i kada se budite.

Tretmani za migrene se razlikuju. Neki mogu spriječiti migrene, dok ih drugi mogu učiniti rijeđim ili još gorim. Razgovarajte sa svojim doktorom.

  1. Opadanje kose

U ovom periodu možete primijetiti da vam se kosa stanjila ili da je počela više opadati. U isto vrijeme, dlake se mogu pojaviti tamo gdje ih ne želite i niste prethodno imali – na bradi i obrazima.

Da biste sačuvali ono što imate, pređite na proizvode za farbanje bez jakih hemikalija. Izbjegavajte sunce jer isušuje vašu kožu. Ukoliko imate neželjene dlačice na licu, upitajte dermatologa koje su vam opcije za depilaciju, izbjeljivanje i uklanjanje.

  1. Bubuljice

Očekujete da ćete imati akne u tinejdžerskim danima, ali ne i u 50-im. Iznenađenje: Ovo je uobičajeno tokom menopauze. Provjerite da li su vaša hidratantna krema, krema za zaštitu od sunca ili drugi proizvodi dovoljno nježni za vašu kožu. Na ambalaži potražite da li piše “bez ulja”, “neće zapušiti pore”, “nekomedogeno” i sl. Čak i teži slučajevi se mogu riješiti vremenom i sa ljekarskom pomoći.

  1. Moždana magla

“Ili koristite ili bacite” – ova jednostavna fraza vam može pomoći u borbi protiv moždane magle i da ostanete fokusirani na ono što je bitno. Izazovite svoj mozak da uči nove načine pamćenja. Pokušajte da učite nešto novo, poput hobija ili jezika. Smanjite nivo stresa. Žene sa više valunga – što može biti povezano sa stresom – navode da imaju više problema sa pamćenjem.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije