Da li ste znalinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Ledeni pokrivač Grenlanda za 20 godina izgubio 4.700 milijardi tona leda

Ogromni ledeni pokrivač na Grenlandu izgubio je 4.700 milijardi tona leda u 20 godina što je izazvalo podizanje nivoa okeana za 1,2 centimetra, po novim podacima danskog istraživanja Arktika objavljenima ove nedelje.

Redakcija

rs.n1info.com

Taj volumen otopljenog leda, koji bi površinu Sjedinjenih Država prekrio s pola metra vode, posebno je važan za obale Grenlanda, po istraživanju koje se temelji na satelitskom praćenju programa „Grace“.

„Od početka merenja u aprilu 2002, ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4.700 gigatona leda ili 4.700 prostornih kilometara“, objavio je Polar Portal, krovna organizacija danskih instituta za Arktik.

“To topljenje leda doprinelo je podizanju nivoa mora za 1,2 centimetra”, dodao je.

“Podaci pokazuju da se većina gubitka leda događa na rubovima ledenog pokrivača gde se led povlači, da se ledeni frontovi povlače u fjordovima i na tlu i da je topljenje jače na površini leda”, objasnio je.

Po tim podacima, posebno je pogođena zapadna obala Grenlanda.

Globalno zagrevanje posebno je alarmantno na Arktiku, gde se poslednjih dekada odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku sveta, po poslednjim naučnim istraživanjima.

Po istraživanju koje je pred kraj januara objavila NASA, ubrzano topljenje leda u blizini obala posledica je zagrevanja Arktičkog okeana što doprinosi “barem kao i vazduh na površini” smanjenju ledenog pokrivača.

Topljenje leda na Grenlandu u ovom je trenutku glavni uzročnik podizanja nivoa okeana na Zemlji. Lednici na Grenlandu povlače se šest do sedam puta brže nego pre 25 godina, po podacima NASA.

Po klimatolozima, na Grenlandu ima toliko leda da bi okeani mogli porasti za više od sedam metara kada bi se otopio.

Arktički ledeni pokrivač takođe se jako povukao izgubivši gotovo 13 posto površine u deset godina.

Preuzeto sa: rs.n1info.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije