FantastičnonajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaZabavna Lola

Stankica S.: Kako da se oblači žena od 50+ godina?

Koja tri komada svaka žena mora imati u ormaru? Poznaje li moda godine? Sve ovo i mnogo više pitali smo Stankicu Stojanović, stilistkinju iz Banjaluke.

Redakcija

1. Draga Stankice, redovno na svom profilu dijelite savjete na temu oblačenja. Povod za ovaj intervju i jesu sve češće “prozivke” na temu oblačenja žena 50+ godina. Šta vi mislite, zašto se svi time bave i da li odjeća poznaje godine ili ipak samo osjećaj u vezi nas samih?

Savjete i ne djelim toliko koliko slikam samo svoj stajling pa kome odgovara slobodno može da iskoristi ideju. I ako moram da napomenem da sve dolazi iznutra i da ako se u tome ne osjećate dobro igleda će kao što je moja baka govorila stoji ti ko piletu sise.

U zadnje vrijeme na izlazim na mnogo kritika za žene 35+ 45+ 50+ kao da žene u tim godinama ne smiju ništa i sve što obuku, a da odskače od mase griješe. Što apsolutno nije taćno.

Žene u tim godinama najbolje poznaju svoje tijelo, znaju u čemu se dobro osjećaju i znaju šta im dobro stoji. Nedavno sam podjelila savjet za žene koje se plaše da izađu iz zone konfora i plaše se da eksperimentišu,  a plaše se da griješe pa sam im dala savjet sa čim neće pogriješiti jer će se držati klasike.

Odjeća ne poznaje godine, samo nekad ta odjeća ne dolazi na odobrenje od određjene sredine. Ali to nikad ne treba da vam predstavlja problem jer svakako se ne možete svima dopadati, a jedino bitno je da se dopadnete sami sebi.

2. Koja su top tri savjeta koja biste dali ženama starijim od 50 godina kada je oblačenje u pitanju?

Top tri savjeta bi bila:

Pratiti svoju intuiciju i ono u čemu se dobro osjećate.

Ne igrajte se sa kičem ako niste sigurne jer tu se baš može pretjerati.

I više ulazite u tijelo(trening i njega) jer će te tako biti još sigurnije u sebe(iznutra će te biti srećnije) i svoju ženstvenost će te samo upotpuniti komadima garderobe.

3. Šta mislite o modi koja se servira danas, fast fashionu i da li vam se čini da se sve vrti u krug, u krug?

Sve ide suviše brzo, Sve se vrti u krug iznova i iznova. Danas nam je sve dozvoljeno i usko i široko i kratko i dugo i šareno i jednobojno. Ono što ja uvijek kažem je da ne pratimo slijepo modu već pronađemo svoj stil koji najbolje iznosimo i u kojem se najbolje osjećamo.

4. Bodiji, odjela, šta nas još očekuje pod labelom Stankica koja je vikala Vuk? Pojavi li se vuk na kraju?

Vuk se nije pojavio, jer nigdje nije ni odlazio, on je tu 😊

Ono što možete očekivati su odijela i bodiji samo novi i drugačiji modeli, ali uvijek ćemo se vrtiti na istu temu, odijela bodi.

Jer ja tako vidim jednu snažnu, senzualnu, emotivnu, krhku, ženstvenu, zadovoljnu i ženu sa stavom. Jer upravo te žene znaju koliko su obične, a samim tim su odmah i jedinstvene i drugačije. Nismo za žene koje traže sažaljenje i žene koje vole da budu „žrtve“ vrijeme brzo prolazi nemamo vremena na sažaljenja, a tek ne na samosažaljenja.

5. Nedavno je jedan od portala pisao o tome kako žene 35+ ne bi trebalo da nose poderane farmerke i previsoke štikle. Vraćamo se na povod ovog intervjua. Koja ti pravila pratiš? Ili ih sama pišeš?

Ko su ti što pišu da žene 35+ ne smije da nosi poderane farmerke visoke štikle??? Pretpostavljam da je taj neko zimogrožljiv i ne voli poderano, a teško mu je da stoji na štiklama. Ponavljam, ako se žena osjeća dobro u tome što nosi ona automatski odaje sliku jedne zadovoljne žene koja može šta hoće.

I ona se dopada sebi ko je drugi bitan i važan da joj govori šta ona može, a šta ne?

Ja ne volim pravila, okove i bilo kakve stege u kojima nešto mora i treba baš tako jer je neko tako rekao, a ja tog nekog nisam ni upoznala ni vidjela nikad u životu. Ja osluškujem sebe i svoj osjećaj, nosim ono što mislim da mi stoji u čemu se dobro osjećam i ono što je meni lijepo.

Naravno da pogriješim nekad i pitam se šta mi se tad dogodilo da sve to obučem, ali u suštini mislim da sam izgradila svoj stil i u njemu se dobro osjećam, a to mi je jedino bitno.

Pravilo je da pravila nema. Postoje samo stvari koje kad obučete nećete pogriješiti jer većina upravo to nosi pa neće popljuvati vas jer tako će pljunuti i na sebe. Ali sigurne žene ne mare za komentare drugih.

6. Koja tri domaća brenda ili brenda u nastajanju bi izdvojila u BiH kada je u pitanju odjeća?

Znam mnogo mladih ljudi koji kreiraju sopstveni brend ili su na samom početku. Ne bih nikog izdvajala, jer svima im se divim. jer to su kreativci koji su se usudili u ovom ludom vremenu da puste svoje ideje i rade na njima, a za sve to je potreban veliki trud i rad zato poštujem svaku osobu koja se usudi raditi na svojoj ideji kada je moda u pitanju i generalno bilo kojoj drugoj ideji. Mogu samo da dam savjet: počnite ranije i ne odustajte nikad.

7. Koja tri komada svaka žena mora imati u ormaru? 

  1. Dobro odijelo

2. Dobar bodi

3. I naravno crna rolka 😊

P.S. Ne slušajte ni mene, Slušajte samo sebe i svoj osjećaj 😊

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije