DogađajiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Video koji je šokirao Istru: 30 školaraca tuklo dijete po glavi i genitalijama, oglasila se i direktorica

Uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe i nikako nismo imali namjeru zataškati događaj, kazala je direktorica.

Redakcija

jutarnji.hr

Proteklih dana video kako grupa učenika brutalno mlati dječaka u osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu širi se internetom. Snimili su je učenici koji su gledali što se događa njima na očigled – grupa učenika mlatila je dijete rukama i nogama na betonu.

Udarali su ga u glavu, trbuh, genitalije. Završio je na podu. I to sve za vrijeme nastave. Užasan prizor koje je protekle srijede ujutro sablaznio i same učitelje ove škole kao i direktoricu Emanuelu Pinzan Chiavalon za koju pak neki tvrde da odmah nakon događaja nije poduzela sve potrebne korake te da je pokušala zataškati vršnjačko nasilje u njezinoj školi.

Ona je to danas demantirala na svom Facebook profilu i napisala da kao ravnateljica, ali i mama koja suosjeća s djecom i roditeljima i kojoj su djeca uvijek i ponovno u svemu i iznad svega na prvom mjestu. Napisala je da se događaj dogodio u srijedu u 10:30 sati i da su odmah u 10:37 sati, u roku od manje od dvije minute od početka samog događaja, pružili smo pomoć djetetu.

– U razgovoru s njim utvrdili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom. Stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu djecu koja su sudjelovala u događaj, te ih umirili i s njima obavili razgovor s ciljem ukazivanja na neprimjereno ponašanje, te s ciljem pomirenja. Djeca su tom prilikom shvatila težinu njihovih djela, te su se odmah izgrlili, pomirili i svi zajedno plakali, kako napadnut dječak tako i ostala djeca.

Nakon razgovora, sva djeca su otišla dalje na nastavu, kaže Pinzan Chiavalon. Tokom tog jutra u školi provodili aktivnost Školskog preventivnog programa, te je bila prisutna službenica policijske uprave iz Odjela za prevenciju i držala predavanja.

– Ona je, u 10:50 sati, odmah nakon događaja imala saznanja, te je sa stručne strane razgovarala s učenicima razreda u kojem je provodila aktivnosti kako bi im dočarala težinu i posljedice svega što se dogodilo. Odmah nakon događaja obavijestili smo sve roditelje djece koja su učestvovala u događaju. Napravili smo plan djelovanja, a sve skladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, piše dalje. Drugi dan nakon događaja direktorica je sazvala izvanrednu sjednicu Vijeća učenika uz prisustvo policijske službenice iz Odjela za prevenciju.

– Razgovarali smo s predstavnicima učenika, te im ponovno ukazali na težinu i posljedice ovakvih događaja. Potom je održan sastanak stručne službe, mene i roditelja učenika koji su sudjelovali u događaju. Na sastanku smo obavijestili roditelje o poduzetim aktivnostima, te ih upoznali da će o svemu biti službeno obaviještene nadležne institucije.

Tokom dana učitelji su o događaju razgovarali s učenicima cijele škole. Idući dan stručne službe razgovarale su s roditeljima napadnutog dječaka kako je prethodno dogovoreno. Naime, čekali smo povratak njihove razrednice koja se vraćala s bolovanja, a koja najbolje zna dijete i porodicu. Roditelji su iskazali veliku zahvalnost za sve ono što smo poduzeli, koliko smo im pomogli, te kako smo primili njihovu djecu u školu, navodi direktorica medulinske osnovne škole.

O svemu je izvijestila i Općinu Medulin te tamošnjeg načelnika te ostale nadležne institucije – Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Istarske županije, pravobranitelja za djecu, PU Istarsku i Centar za socijalnu skrb.

– U petak sam lično posjetila razred i ponovno razgovarala sa svim učenicima o događaju, utješila i ohrabrila njih i njihovu učiteljicu. Nakon razgovora u razredu, obavila sam razgovor s policijskim službenicima PU Istarske koji provode istragu.

U subotu sam kontaktirala voditeljicu Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, te molila njihov hitni dolazak u školu, navodi dalje. Danas će se pak održati sjednica Učiteljskog vijeća, Vijeće roditelja, te Školskog odbora te će se razgovarati o tome koje će se pedagoške mjere izreći učenicima koji su učestvovalu u događaju.

– Sve navedeno pokazuje da apsolutno nismo imali namjeru zataškati događaj. Štoviše, uključili smo najširu javnost škole, policiju i ostale službe, a da se pritom nismo vodili samo strogo zadanim zakonskim okvirima, koje moramo kao ustanova slijediti već smo od prvoga trenutka bili uz djecu i roditelje sa svim našim srcima, emocijama i ljubavlju kako bi svima pomogli i kako bi ublažili tragove koje će, neminovno, ovakav događaj ostaviti na sve nas, poručila je direktorica.

A izvidi o čitavom događaju još traju. Kažu nam to Policijskoj upravi Istarskoj. Kažu i da je događaj odmah prijavljen.

– Poduzimamo mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. O svemu je obaviješten Centar za socijalnu skrb te nadležno odvjetništvo, poručili su.

Preuzeto sa: jutarnji.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije