najnovijePraktična LolaRadoznala Lola

Trendovi za luksuzno uređenje doma u 2022. godini

Britanski dizajn studio Elicyon je poznat po svom luksuznom pristupu dizajnu enterijera, a u nastavku vam donosimo njihove trendove predviđene za 2022. godinu.

Prevela: Anja Delić Redakcija

homesandgardens.com

 

  1. Sobe za odmor i igranje

Sve popularniji su zahtjevi za stolovima za igre i stvaranje posebnog prostora namijenjenog za igranje društvenih igara. Često se traži da se dizajniraju prostori u kući za igranje šaha, bekgemona ili kartanja, sa udobnim foteljama za opuštanje tokom igranja.

Kako rad od kuće postaje sve češća pojava u našim životima, javlja se potreba za prostorijama za odmor poslije posla. Prostor koji vam omogućava da se osjećate kao da ste završili sa poslom, bilo da je to soba sa divljim jarkim bojama prepuna umjetnina ili soba za igranje PlayStationa ili Xboxa. Cilj je da se zaljubite u svoj dom, unesete zabavu u kuću u ovom periodu kada većinu vremena biramo da ostanemo unutra.

  1. Plafon u boji

Peti zid u prostoriji je često zanemaren i ofarban u bijelo, međutim, u 2022. godini ga vidimo kao priliku da unesemo dozu razigranosti, dodamo boju i karakter u prostor. To može biti bilo šta od korištenja drugih materijala do farbanja u potpuno drugu boju. Iz Elicyona kažu da su za jednog klijenta prekrili plafon kremastim platnom kako bi postigli safari izgled šatora i probudili egzotična sjećanja na putovanja, dok su za drugog klijenta pokrili plafon oblacima i različitim ukrasima.

  1. Neobične, neočekivane i razigrane kombinacije boja

Zbog odsustva putovanja u posljednje dvije godine, sve više klijenata bira odvažne, neobične i neočekivane kombinacije boja kao što su boja trešnje, senfa, jorgovana i mente.

Umjesto držanja dvobojnih paleta materijala, dodaju se tri ili četiri boje čime enterijer oživljava. Ono što može izgledati kao nespojivo u teoriji, ponekad bude najbolja kombinacija sa najviše karaktera. Pravljenje neočekivanih kombinacija sa bojama stvara poseban i iznenađujuć izgled.

Boje za koje se predviđa da će biti najpopularnije u ovoj godini uključuju: boju meda, trešnje, javora, jorgovana, kao i maslinastožutu i tamnoplavu.

  1. Zemljane boje, materijal i teksture

Crveno drvo je proizvod sa kojim se sve češće radi, obično sa trešnjom ili egzotičnim furnirom. Dosada se najčešće koristilo svjetlo plavo drvo koje podsjeća na ljetnje destinacije, uključujući Ibizu i Mykonos.

Korištenjem ovakvih materijala stvara se povezanost sa prirodom u našim domovima. Korištenjem izgorjelih i ugljenisanih drva sa lijepom teksturom dodaje se karakter. Radi se o slavljenju nesavršenosti i isticanju sirove materijalnosti u pravom okruženju koje daje prostoru dubinu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije