DogađajiLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

UDRUŽENJE BABY STEPS:Koliko još života moramo izgubiti da se nešto konačno promjeni?

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva koje radi na kontinuranoj podršci svim trudnicama i porodiljama iz cijele BiH povodom tragične smrti mlade majke Azre Bećirspahić i njenog novorođenčeta u bihaćkom porodilištu izražava najdublje saučešće porodici, prijateljima, sugrađanima i najiskrenije žali nad ovom tragedijom.

Redakcija

U ime onih za koje se borimo dužni smo govoriti, podržati I zahtjevati promjene. Ako prestanemo šta će ostati  iza nas?

Ovo je događaj koji je potresao ne samo bh javnost nego i regiju. Nažalost, ovo je samo jedan od slučajeva smrtnog ishoda poroda u posljednih par godina u bh porodilištima. Previše trudnica ode u porodilište i više se ne vrati a da ne znamo zbog čega.

Previše majki ostane bez svojih beba koje su nosile 9 mjeseci, previše beba ostane bez svojih majki koje su ih nosile 9 mjeseci. Previše muževa ostanu i bez supruge i bez bebe.

Želimo jasno i glasno poručuti da je DOSTA! Ljudski život je temeljna vrijednost – ako nam to nije važno,  šta jeste? Život porodilje i bebe nam MORA biti prioritet. Uslovi u porodilištima se MORAJU unaprijediti! Odnos prema porodiljama se MORA poboljšati.

Adekvatna zdravstvena briga o porodiljama MORA biti neupitna. Govorimo o osnovi postojanja – o rađanju života, novih generacija. Ako stvari ne funkcionišu u porodilištu šta da očekujemo od drugih segmenata?

PORODILIŠTA MORAJU DOPUSTITI PRATNJU PORODILJAMA!

Smatramo da se porodi se ne smiju dešavati iza zatvorenih vrata! Vrata porodilišta ne smiju ostati zatvorena za supruga ili bližeg člana porodice koji suprugu ostvalja nda rađa. Mora im se omogućiti podrška, naročito kada se svaki dan iznova svjedoči tome da porodilje nemaju adekvatnu brigu, njegu niti pristup osoblja u porodilištima.

Žena mora imati nekoga uz sebe i to ne samo na izgonu, već tokom cijelog toka poroda. Žena treba imati nekoga ko će znati u svakom trenutku šta se događa, ko će biti njeno uporište snage, i ko će na kraju zaštiti ženu ukoliko to bude potrebno…Porodilišta trebaju biti mjesta radosti i rađanja novog života, a ne mjesta trauma i boli.

Zamislite kakav je strah porodilja od ulaska u porodilišta kada vidimo šta se događa, i sa kakvim ishodima? Kako one majke koje treba da rode danas, sutra, prekosutra da uđu u to isto porodilište iz kojeg se neke majke vise nikada nisu vratile.

DOSTA JE!

Koliko još života moramo izgubiti da se nešto konačno promjeni?
Mi kažemo – NIJEDAN VIŠE!
Svaka žena zaslužuje da svoj porod prođe uz osobu kojoj vjeruje i da zna da nije sama ostavljena na milost i nemilost nečije volje.

ZAHTIJEVAMO PRATNJU U PORODILIŠTIMA!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije