najnovijeSponzorisanoZabavna Lola

ZATVORENE PRIJAVE ZA SARAJEVO PHOTOGRAPHY FESTIVAL: Pristigle prijave iz 30 zemalja!

Sinoć u ponoć su zatvorene prijave za Sarajevo Photography Festival.

Redakcija

U toku mjesec dana, pristigle su prijave iz čak 30 zemalja širom svijeta. Među njima su: prijave iz BiH, Kanade, Amerike, UAE, Kuvajta, Katara, Australije, Islanda, Turske, Kosova, Švedske, Švicarske, Njemačke, svih zemalja regiona…

U narednim danima žiri će odlučiti o pobjedniku, a izložba finalista i nagrađenih fotografija je u subotu, 14.5. u 19:00 u Vijećnici.

Osim dodjele nagrada za Sarajevo Photography Award, planiran je i bogat program Sarajevo Photography Festivala u periodu od 13.-15.5.2022.

Ulaz na sve događaje u toku festivala je slobodan i otvoren za sve.

Prvi dan Festivala, u petak (13.5.2022.), na temu „Aplikacije vizuelnih narativa“ govorit će profesor sa Burch univerziteta, prof. Emir Klepo.

Odmah po tom, Julijan Komšić iz specijaliziranog fotografskog studija Blackbox, govorit će na temu „Fine art print“. Dan će se završiti druženjem fotografa u klubu Mash sa početkom u 20 sati.

Drugi dan Festivala, u subotu (14.5.2022.), program počinje panelom „Tehnika i poetika slike“ koji će voditi Jelena Janković i Mario Periša. Slijedi Canonovo predstavljanje R serije, nakon čega Sarajevo Photography Festival ima čast ugostiti dr. Paul Lowe-a, koji je jedan od lidera u polju dokumentarne fotografije. Na radionici pod nazivom „A life in pictures“ govorit će  o iskustvima fotografisanja konfliktnih zona.

Pored navedenih predavanja, u subotu je i centralni događaj proglašenja pobjednika i otvaranja izložbe u Vijećnici. Izložba će prikazati radove svih finalista (osam u svakoj kategoriji), a najbolja tri rada u svakoj kategoriji će biti proglašena na samoj ceremoniji kao i glavna nagrada Grand Prix.

Pobjednik Grand Prix nagrade osvaja novčanu nagradu u iznosu od 5 000KM, a ostali prvonagrađeni će osvojiti nagrade vrijednosti 1 000KM.
Ukupni nagradni fond festivala je 14 000 KM.

Treći dan Festivala, u nedelju (15.5.2022.), Franjo Matković i Senja Vild, zanimljiv modni fotografski duo iz Hrvatske, održat će predavanje na temu „Četiri oka i moda“. Festival se zatvara predavanjem dobitnika Pulitzerove nagrade, Damira Šagolja, koji će govoriti o dokumentarnoj fotografiji.

Sva predavanja će biti održana u prostorijama Networksa (Skenderpašina 1) u Sarajevu.

 Sve informacije oko uslova učešća na festivalu možete naći na www.sarajevophotofest.com, kao i na Facebooku i Instagramu.

Festival su podržali: Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Grad Sarajevo, ASA Banka, Blackbox, Canon, BH telecom, War Childhood Museum.

Generalni medijski pokrovitelj je Klix.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije