AktivizamFeminizamnajnovije

Kada će kompanije prestati koristiti ženska prava u svrhu samopromocije?

Femvertising: feminizam ili pametna marketinška strategija?

Redakcija

fashion.hr

U posljednje vrijeme svjedoci smo raznih kampanja o ženama u kojima se veličaju snažne i jake ženske ličnosti. Gotovo ne postoji kompanija na tržištu koja na barem jedan način nije odala počast ženama.

Riječ je o lijepim gestama i u teoriji se ostavlja dojam kako živimo u svijetu u kojem se zaista vodi briga o ženskim pravima. Kada se sjetimo povijesnog mraka u kojem su žene nekada živjele boreći se za osnovna ljudska prava, onda današnje vrijeme gdje snažne ženske poruke doslovno iskaču ‘iz paštete’, u tom smislu možemo posmatrati kao zlatno povijesno doba. No, je li to zaista tako?

Vode li svjetske kompanije zaista istinsku brigu o poštovanju ženskih prava i različitosti ili se u priču umiješao isključivo profit – pitanje je na koje nemamo jednoznačan odgovor.

Kada se vratimo u isoriju, možemo zaključiti kako biti feministkinja nije bilo lako i sve žene koje su se tada izložile u svrhu borbe za ženska prava nisu bile u milosti sistema niti društva. Zapravo su rizikovale vlastite živote kako bi mi danas uživale slobodu koju imamo. No, kako se trenutno nalazimo u vremenu političke korektnosti gdje doslovno svako ima pravo na aktivizam i mišljenje, tako smo bombardovani raznim ženskim kampanjama i sloganima u svrhu bolje marketinške strategije velikih korporacija.

Pojam, koji označava ovakvu vrstu marketinga naziva se – femvertising, a riječ je o marketingu u svrhu ženskog osnaživanja i poticanja na uvažavanje različitosti.

Naravno, nije loše kreirati poslovne kampanje u kojima se žene potiče na solidarnost, no kada ovakva vrsta marketinga postane licemjerno iskorištavanje feminizma u svrhu bolje prodaje, onda je riječ o nečemu što nikako nije poticajno.

Takva vrsta oglašavanja naziva se femwashing. Riječ je o pojmu koji označava tvrtke koje koriste ovakav tip marketinga kako bi kapitalizirale ženska prava i jednakost u svrhu prodaje, a u isto vrijeme nemaju jednak broj žena u vodstvu ili pravednu politiku poslovanja. 

Ovo je lažna vrsta aktivizma koja ima svrhu samo povećati vlastiti kapital, a često se dogodi da potrošači nasjednu na ovakav trik.

Kao primjer možemo uzeti autokompaniju Audi koja promiče jednakost u smislu spolova, a u upravi im sjede samo muškarci. Također, ovo se odnosi i na modnu industriju, gdje na modnim pistama možemo vidjeti atraktivne žene, a iza kulisa se uglavnom nalaze muškarci na poziciji moći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Audi USA (@audi)

Takođe, sve je više proizvoda koji iskorištavaju feminizam kao stil života i pokušavaju zaraditi novac preko pro-feminističkih slogana. Primjerice Barbie; riječ je o lutki koja je godinama bila plava, vitka i izuzetno mršava te kao takva mnogim mladim djevojkama u najranijoj dobi odrastanja nametnula iskrivljene standarde ženske ljepote.

No, u svrhu boljeg marketinga za Dan žena 2017. godine proizvođač Mattel je predstavio sedamnaest novih lutkica koje se temelje na važnim ženskim osobinama. Među novim lutkama nalazila se i poznata feministička ikona i slikarica Frida Kahlo i američka pionirka zrakoplovstva i aktivistkinja za ženska prava Amelia Earhart.

Spomenuta serija Barbie lutkica nazvana je ‘Inspiring Women’ i većina njih trebala je predstavljati snažne i inspirativne ženske osobnosti. Koristeći Barbie lutku, firma Mattel već godinama pokušava predstaviti raznolikost, pa su u posljednje vrijeme predstavili i Afroameričku Barbie, Latino Barbie i lezbijsku Barbie. Riječ je o reinterpretiranom feminizmu isključivo u svrhu profita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barbie (@barbie)

Firme jednostavno imaju korist od toga što je feminizam ušao u pop kulturu i postao svojevrsnim elementom stila života i to debelo koriste. Feminizam je nekada bio ‘nepodnošljiv’ pokret koji je izazivao snažne reakcije patrijarhata u kojem su žene žrtvovale i vlastite živote. Danas je u vremenu političke korektnosti u nekim segmentima postao trend.

Feminizam doslovno možete obući i nositi. Džemperi i šalovi na kojima su napisani slogani ‘Radical Feminist’ još su od 2015. bili dostupni u švedskoj modnoj kući Acne. Osim toga, možete kupiti i feministički parfem ‘Damn Rebel Bitches’ koji miriše na naranču, lješnjak i ružičasti papar.

Sve to znači da možete biti odjeveni u feminizam, mirisati po feminizmu, no i dalje je pitanje živite li feminizam ili ste zapravo dio mase koja samo slijepo slijedi trendove?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Venetia La Manna (@venetialamanna)

Pohvalno je što živimo u vremenima u kojima je feminizam postao dio kulture življenja, no činjenica jest kako komercijalizam zapravo omalovažava ovaj pokret i banalizuje njegovu ulogu. Pretvara ga u modne komade i detalje koje nosimo kako bismo bili u trendu. No, feminizam nije modni detalj niti trend koji ćemo odjenuti kako bismo izgledali stylish.

Riječ je o pokretu koji nikako ne bi trebao ići u trivijalnom smjeru, osobito jer živimo u društvu u kojem se žene i dalje suočavaju s brojnim poteškoćama. Hrvatska je konkretno zemlja u kojoj su žene ekonomski ovisne, odnosno nemoćne jer je i dalje 80 posto nekretnina u rukama muškaraca. Gotovo 55 posto nezaposlenih su žene, a razlike u plaći su od 12 posto, dok su mirovine duplo manje. 

Osim toga, svakih 15 minuta neka žena doživi nasilje, u državni zakon nije uveden femicid niti detaljno definiran kao napad prema spolnoj diskriminaciji. Kazne za obiteljsko nasilje u teškim slučajevima izriču se u manje od 10 posto. I dalje Hrvatski sabor broji itekako manji broj zastupnica, a u korporativnim upravama sjede uglavnom muškarci.

U Europi su statistike bolje, no i dalje velike tekstilne korporacije iskorištavaju jeftinu žensku snagu u zemljama Trećeg svijeta, dok na svojim policama prodaju odjeću koja sadrži snažne ženske poruke. Riječ je o licemjerstvu u svakom smislu.

S obzirom na ove poražavajuće statistike, iza marketinga koji koristi feminističke fraze treba se kriti poslovanje koje itekako uvažava ženska prava, inače je riječ o lažnom aktivizmu. Ženama ne trebaju prazne riječi, ruže, parfemi i fancy odjeća s feminističkim sintagmama, već jednaka radna prava i zakoni koji ih štite. Sve ostalo je samo obično licemjerstvo na koje ne smijemo nasjesti!

Preuzeto sa: fashion.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije