FeminizamHrabra LolaLjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaŽivot

Poljske vlasti prave “registar trudnoća”?

U Poljskoj je već neko vrijeme na snazi skoro pa potpuna zabrana abortusa, a poljska vlada se tokom jučerašnjeg dana suočila sa optužbama da je napravila “registar trudnoća” jer je odlučeno da se proširi količina medicinskih podataka koji se digitalno čuvaju, o pacijentima.

Prevela: Redakcija

AP

Zagovornici ženskih prava i opozicioni političari su u strahu da će se žene na ovaj način suočiti sa nadzorom bez presedana ako se u obzir uzmu konzervativni stavovi vladajuće stranke koja je ranije pooštrila jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Evropi.

Oni strahuju da bi nove podatke policija i tužilaštvo mogli koristiti protiv žena čija se trudnoća završila čak i u slučaju pobačaja ili da bi žene koje su ostale u drugom stanju mogle biti praćene da li će kupiti tabletu za pobačaj ili otputovati u drugu državu na abortus.

-Registar trudnoća u zemlji u kojoj je na snazi gotovo potpuna zabrana abortusa je jednostavno zastrašujuće, rekla je Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, poslanica ljevičarske stranke.

Ovo pitanje je privuklo njenu pažnju nakon što je ministar zdravlja Poljske, Adam Niedzielski u petak potpisao uredbu kojom se proširuje količina informacija koje se čuvaju u centralnoj bazi podataka.

Portparol ovog minisatarstva pokušao je da ublaži zabrinutost naglasivši da će samo medicinski radnici imati pristup ovim podcima.

-Niko ne pravi registar trudnoća u Poljskoj, rekao je on.

S druge strane, Marta Lepart, vođa grupe za ženska prava Woman’s Strike je izjavila kako ne vjeruje da će vlada čuvati informacije o trudnoći i da policija i tužilaštvo neće imati uvid u njih.  Ona je za AP izjavila kako policija u Poljskoj već ispituje žene o tome kako se njihova trudnoća završila.

-Biti trudan u Poljskoj znači da policija u svakom trenutku može da dođe kod vas i postavlja pitanja vezana za vašu trudnoću, rekla je ona.

Ona tvrdi da novi sistem znači da će mnoge Poljakinje izbjegavati zdravstveni sistem te da će one bogatije njegu tražiti na privatnim klinikama i drugim državama dok će one siromašne žene biti suočene sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema ili čak smrti, izbjegavanjem prenatalne njege. Ona, takođe, brine da bi informacije mogle biti plasirane u javnost kako bi se narušio ugled određenih ljudi.

U Poljskoj je godinama bio dozvoljen abortus u slučaju fetusa sa urođenim anomalijama, a taj izuzetak je ukinut 2020. Godine od strane Ustavnog suda.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije