DogađajiKulturanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaSponzorisanoŽivot

Banja Luka Fest: Mjesto koje će godinama biti rezervisano samo za dobre susrete!

U današnje vrijeme hiperprodukcije u svim oblastima, u vrijeme društvenih mreža, u moru onih koji bi željeli da se izdignu, a u stvari su jedni među istima teško je biti drugačiji. Teško je napraviti nešto, a da neko ne kaže „ma to je već viđeno“. 

Redakcija

Upravo to, izdići se, biti drugačiji, biti primjećen, ali i biti kvalitetan trudi se jedan od mlađih banjalučkih festivala, Banja Luka Fest za koji se nadamo da će trajati još dugi niz godina.  O ideji koja stoji iza festivala, entuzijazmu i želji da se u Banjaluci napravi nešto posebno, razgovarali smo sa kreativnom direktoricom festivala Jelenom Vuksan.

S obzirom na to da je prvi Banja Luka Fest održan prošle godine, u jeku korone, pretpostavljamo da se ideja o festivalu dugo krčkala. Kad su počele pripreme i kad ste počeli da razmišljate o tome?

Dugo smo u maštale o festivalu koji bi na najlepši način promovisao Banjaluku i tvrđavu Kastel, kroz umetnost. Pre četiri godine započeli smo merenja i prve nacrte kako bismo postavili koncertnu dvoranu na otvorenom sa vrhunskom produkcijom i najboljim izvođačima. Postavili smo nove standarde kada je reč o organizaciji festivala u našem regionu a epidemija je samo malo odložila realizaciju prvog Banja Luka Festa.

Kako ste došli na ideju da napravite festival koji nije klasičan, sa sjedećim mjestima, potpuno drugačijom atmosferom od one na koju smo navikli?

Nakon dvadeset godina rada u poslovima organizacije događaja stalno smo priželjkivale izgradnju nove kulturne dvorane u Banjaluci koja bi bila dovoljno velika da može da primi par hiljada poklonika muzike kao što to imaju ostali gradovi u okolini. Nažalost to se nije desilo, ali nas je podstaklo da je sami projektujemo i sagradimo za potrebe festivala. I još je lepša od ostalih dvorana jer je u zidinama tvrđave, pod lipama i otvorenim nebom i zvezdama.

Po čemu je Banja Luka Fest drugačiji od ostalih muzičkih događaja u regionu?

Trudimo se da sa odabranim i mnogo unapred ugovorenim izvođačima pružimo publici premijerna i nesvakidašnja izvođenja. Prošlog leta Banja Luka Fest je otvorio maestro Srefan Milenković sa svetskom premijerom Karmina Burana, Karla Orfa za gudače, za nas je to bio spektakl ali i prvi dolazak fado dive Marize na ove prostore. Ove godine od četiri noći očekujemo tri premijerna izvođenja, drugačiji doživljaj nama svima poznatih hitova, to je ono što nas odvaja.

Da li je festival ispunio vaša očekivanja? Kako ga je publika prihvatila?

Publika je ta koja nam je dala jako veliki podstrek i motiv da ove godine Kastel zablista u još lepšem ruhu. Crveni tepih koji je naš zaštitni znak biće ispunjen poznatim ličnostima iz celog regiona a upravo to je ono što smo očekivali. Mesto dobrih susreta biće prilika da u večernjim letnjim haljinama uživamo u koncertnoj dvorani na otvorenom, u svom gradu, da ugostimo poštovaoce lepih nota iz cele Evrope u Banja Luci.

Šta možemo očekivati od ovogodišnjeg Banja Luka Festa i jeste li već počeli razmišljajti o budućim?

Banja Luka Fest otvaramo 6.jula sa Bajagom i Instruktorima koji će u saradnji sa banjalučkim simfonijskim orkestrom i horom premijerno izvesti koncert sa novim aranžmanima najvećih hitova grupe koja slavi već 35 godina uspeha. Neponovljiva, savremena, vanvremenska Josipa Lisac sa svojim vrsnim muzičarima nastupa 7.jula na solističkom koncertu. Već  8.jula premijerno u BIH nastupaće španska zvezda, jedinstvena Luz Casal koju znamo po numerama iz Almodovarovih filmova ali i po pesmi iz filma Montevideo u kojoj izvodi numeru ” Pukni zoro”.  Za kraj ovogodišnjeg Banja Luka Festa 9.jula pripremili smo premijerno izvođenje Zdravka Čolića sa simfonijskim orkestrom. Čak 56 muzičara u novim aranžmanima predstaviće nam Čoline hitove. To će biti spektakl za pamćenje. A tek after partije koje pripremamo, iznenadićete se atmosferom koja se stvara dobrom energijem i organizacijom na tvrđavi Kastel.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije