Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Da li je pseće lizanje zaista njihov način da vam daju poljubac?

Šta pseće lizanje znači u zavisnosti od konteksta u kojem se dešava.

Prevela: Anja Delić Redakcija

psychologytoday.com

Šta znači kada vam pas liže ruku? Majke objašnjavaju ovo ponašanje svojoj maloj djeci riječima poput “Vidi draga, Lesi ti daje pseće poljupce”. Nažalost, ovo objašnjenje često nije tačno. Ponašanje lizanja može značiti mnogo različitih stvari, u zavisnosti od konteksta, a lizanje pasa se ne može tumačiti jednostavno kao ljubljenje i naklonost.

Gdje vas ljube

U zapadnim kulturama, skloni smo pretpostaviti da se ljubljenje najčešće primjenjuje direktno na lice, a ponekad i na ruke u formalnom društvenom kontaktu. Psi su manje fokusirani na svoje “ljubljenje”. Dok će psi lizati lica ako im se ukaže prilika, oni će takođe lizati ruke, stopala, koljena ili bilo šta što im se približi dovoljno da jezikom dohvate.

Njihov način da vas pozdrave

Međutim, ljubljenje se obično odvija kao dio rituala pozdravljanja kod ljudi i primata. Ljubite tetku Silviju ili sestru vašeg supružnika, ne kao izraz romantične ljubavi, čak ni nužno kao otvoren znak naklonosti, već kao dio ponašanja pozdravljanja. U ovoj situaciji, ljubljenje često nema veće značenje od rukovanja, a to je često slučaj i kod pasa.

Socijalni signali

Za pse, lizanje može da prenese informacije o namjerama i stanju uma, ali najčešće je to sa ciljem pomirenja ili smirivanja ponašanja. Svi znamo da se poslije sukoba, da bi smirili situaciju, ljudska bića često “ljube i pomiruju”. Slično ponašanje je primjetio biheviorista životinja Frans de Waal kod šimpanzi za koje se čini da je ljubljenje oblik pomirenja nakon svađe.

Za pse, većina mirotvornih ponašanja ima zajednički element u tome što obično sadrži aspekte poput štenaca. Ponašanje kao štenad je pseći ekvivalent “bijeloj zastavi”. Većina odraslih pasa ima tendenciju da njeguje mlade svoje vrste i čini se da postoji jaka inhibicija protiv stvarnog napada na štenad.

Pokorne, uplašene ili slabe odrasle osobe to iskorištavaju tako što se počinju ponašati mlađe i izvoditi infantilne radnje kako bi izbjegli agresiju. Takvo ponašanje obično smekšava raspoloženje. Mnogi oblici ovakvog ponašanja kod pasa sadrže komponente lizanja, tako da ima smisla pogledati rane faze razvoja pasa da bi se protumačilo šta bi ovi signali trebali da komuniciraju.

Foto: Canva

Kako je lizanje postalo oblik komunikacije

Mama prvi put upoznaje pse sa lizanjem odmah po rođenju. Kada se štenci porode, majka ih liže da ih očisti. Ovo isto lizanje služi i za stimulaciju njihovog disanja. Mislim da se može ubjedljivo dokazati da majka voli svoje štence; međutim, kada ih liže, jezikom ih njeguje, a ne ljubi. Pošto voli svoju bebu, ljudska majka pere svoje dijete i mijenja mu pelene da bi ga održala čistim. Ipak, siguran sam da niko ne bi rekao da je promjena pelena ekvivalentna poljupcu.

Kako štenad rastu, počinju da ližu i čiste sebe i svoje drugove u leglu. Ovo međusobno lizanje i njegovanje služi nekoliko društvenih funkcija. Očigledno, pomaže da štenci budu čisti, ali u tom procesu pomaže u jačanju veza između štenaca.

Buduči da prijatelji i poznanci njeguju prijatelje i poznanike kao pažljiv gest, sam čin lizanja drugog psa dobija na značaju kao sredstvo komunikacije. Na taj način lizanje korisnog čina u ritualizovani gest naklonosti.

Dakle, da li je lizanje ekvivalentno poljupcu?

Razumijevanje razvoja ponašanja lizanja pomaže u tumačenju drugih situacija u kojima se ono javlja. Lizanje lica kod odraslih pasa može biti znak poštovanja. Pas koji liže obično spušta svoje tijelo da bi se smanjio i podiže pogled, stvarajući sliku mlađeg ponašanja.

Dakle, sada kada vaš pas pokuša da vam poliže lice, trebalo bi da imate bolju predstavu o tome šta pokušava da iskomunicira. Možda je jednostavno gladan i traži užinu. Očigledno da mu ne bi trebali dati hranu na taj signal, ali biste mogli da odgovorite nježno i možda mu date poslasticu.

Možda saopštava pokornost i pomirenje – odraslu verziju dobre volje i prihvatanja. U suštini, on kaže: “Vidi, ja sam baš kao štene koje zavisi od velikih odraslih kao što si ti. Potrebna mi je tvoja zaštita i pomoć.”

Alternativno, on možda pokazuje poštovanje jer vi kontrolišete resurse od kojih on zavisi.

Lizanje je, dakle, složen signal i očigledno nije uvijek pseći ekvivalent poljupcu. Šalje neke važne društvene signale koje može pročitati posmatrajući obrazac i kontekst u kom se ponašanje javlja. Međutim, pošto nijedna od ovih poruka nije ni na koji način neprijateljska, nemam problema da svojim unucima kažem da ih psi ljube kada ih ližu. To je svakako bezopasan mit kao mit Deda Mraza, a donosi jednaku dozu radosti pojedincu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije