Da li ste znalinajnovijePraktična LolaRadoznala Lola

Želite pokloniti biljku, a ne znate koju izabrati? Donosimo vodič

Biljke su definitivno postale mega popularne u zadnje vrijeme i nema koga nije očešala zelena manija.

Redakcija

journal.hr

Ali često obilazeći vrtne centre i cvjetne studije u moru izbora teško izabiremo one koje su prave za nas ili za one kojima ih kupujemo. Nije svaka biljka za svakoga, za svaku prostoriju i životne uslove. Mi smo zato složili vodič ako ste u nedoumici jer želite nekome pokloniti biljku, a ne znate od kuda krenuti.

Zamija

Zamija je biljka koja je kod nas poprilično rasprostranjena, mali primjerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo svugdje, a posebna je po tome što brzo raste tako da vrlo lako od male biljčice možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju u donosi novac i sreću, pa i to može pozitivno uticati na raspoloženje kada vidimo da nam se lijepo razvija pred očima.

Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri interijera jednostavno je obožavaju zbog njenog atraktivnog izgleda. Tamni i sjajni zeleni listovi, kada krenu rasti svijetlo su zelene boje, a s vremenom potamne. Zamija se rijetko zalijeva zato je idealna za frendicu koja bi tek počela uzagajati biljke ili neku mušku osobu koja voli zelenilo, a nije vična prevelikoj brizi.

Monstera

Monsteru vole svi, od baka kojima uspjeva do nevjerojatnih veličina, do mlađih generacija koje su se već ispraksale u presađivanju listova. Monstera je jako popularna sobna biljka koja nije zahtjevna za održavanje, a vizualno će se uklopiti u svaki prostor. Zbog svojih velikih rupičastih listova, ova tropska biljka vaš će dom pretvoriti u pravu malu džunglu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lindsay | Leaf + Lolo (@leafandlolo)

Sanseverija

Lijepi mesnati listovi rastu bez mnogo vode i svjetla, pa je dovoljno zalijevati ju tek jednom mjesečno. Osim što je pravi mali ukras, pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika. Tamnozeleni mesnati listovi koji mogu izrasti do 100 centimetara prošarani su svjetlijim nijansama zelene čiji intenzitet zavisi o količini svjetlosti koja dopire do biljke. Sanseverija izvrsno pročišćava zrak te uz CO2 odlično apsorbira benzene i formaldehide što ju čini idealnom biljkom za život u gradu.

Postoji nekoliko vrsta sanseverije, od onim manjih koje rastu u širinu do onih primjeraka koji mogu narasti u veličinu pravog manjeg stabla. Savršeno će se uklopiti u mračne, ali u svijetle prostorije. Sanseveriju poklonite recimo kolegici u kancelariji.

Zračne biljke

Ako imate prijateljicu koja voli biljke, ali je i sama neobična i otvorenog uma za nju su idealne zračne biljke. Zračne biljke posebno su atraktivne i dekorativne pa samim time i vrlo poželjne u uređenju interijera. U prirodi ih nalazimo kak0 rastu na drugim biljkama i u tome je njihova posebnost.

Tamo se pričvrste i rastu, ali ne parazitiraju. Stoga, ove trajnice nećete naći na tlu pa ih to spašava od biljojeda i ostalih opasnosti. Zato su i dobile ime “zračne biljke” jer izgleda kao da žive od zraka.

Ficus lyrata

Ficus lyrata ili Fiddle Leaf Fig definitivno je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Svojim velikim i veličanstvenim listovima, uzet će svu pažnju u prostoru, a kod nas ih u vrtnim centrima možete kupiti u doista impozantnim veličinama. Fikus je idealan kao poklon za useljenje, diplomu ili neki drugi veliki i važan događaj u životu.

Preuzeto sa: journal.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije