MjestanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

Prvi put od početka pandemije najavljeno ponovno otvaranje Kraljevstva Butan

Oko 50.000 stanovnika Butana zaposleno je u turističkom sektoru, koji ekonomiji zemlje doprinosi sa oko 84 miliona dolara godišnje u proseku

Prenosimo Redakcija

Ona.telegraf.rs

Počev od septembra Kraljevstvo Butan ponovo će biti otvoreno za turističke posete, saopštili su zvaničnici 30. juna. Ovo će biti prvo otvaranje zemlje od početka pandemije.

Zemlja bogata izuzetnim prirodnim lepotama i drevnom budističkom kulturom preduzela je drastične korake i zabranila turističke posete u martu 2020. godine, iako je turizam glavni zvor prihoda.

U Butanu živi manje od 800.000 stanovnika. Prijavljeno je manje od 60.000 zaraženih i 21 preminuo stanovnik Kraljevine, ali je sve to imalo i te kako negativan uticaj na ekomoniju zemlje.

Vredna tri miljarde dolara, značajno je smanjena tokom prethodne dve fiskalne godine, što je mnoge stanovnike Butana dovelo do siromaštva.

Turistički savet Butana saopštio je da će turistima biti dozvoljen ulazak počev od 23. septembra, navodi CNN.

Međutim, biće uvedena obavezna naknada za održivi razvoj u visini od 200 američkih dolara za svakog turistu po noćenju, što je više nego dvostruko u odnosu na 65 dolara, koliko je iznosila naknada u protekle tri decenije. Kako su objasnili zvaničnici zemlje, na taj način će nadoknaditi uticaj turista na emisiju ugljenika.

– Pandemija nam je omogućila da se resetujemo, da ponovo razmislimo o tome kako turistički sektor može da bude bolje strukturiran i da bolje funkcioniše, a da pritom održimo nizak nivo emisije ugljenika – rekao je Tandi Dorji, predsednik Turističkog saveta Butana i ministar spoljnih poslova Kraljevine.

Zvaničnici su saopštili i da je Butan revidirao standarde za pružaoce usluga, poput hotela vodiča, vozača i turoperatora.

Oko 50.000 stanovnika Butana zaposleno je u turističkom sektoru, koji ekonomiji zemlje doprinosi sa oko 84 miliona dolara godišnje u proseku.

Kada je 1974. godine Kraljevina Butan prvi put bila otvorena za turističke posete, zemlju je posetilo tek oko 300 ljudi. Taj broj je proastao na 315.600 tokom 2019. godine, što je bilo za 15,1 odsto više nego prethodne godine, prema podacima Turističkog saveta Butana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije