AktivizamFeminizamnajnovijeNaslovna vijest

NORIKA SEFA: „Svaki korak koji sam napravila, desio se jer sam ja odlučila da tako uradim“

U susret ovogodišnjem proglašenju dobitnice Specijalne nagrade za promovisanje rodne ravnopravnosti na Sarajevo Film Festivalu sponzorisane od strane Mastercarda, Lolamagazin donosi kratki intervju sa dobitnicom ove nagrade za prošlu godinu, rediteljicom i scenaristicom Norikom Sefom.

Redakcija

Sarajevo Film Festival kao najprestižnija filmska manifestacija u Bosni i Hercegovini, ali i regionu je počela,  a Mastercard je drugu godinu zaredom sponzor Specijalne nagrade za promovisanje rodne ravnopravnosti koja će biti dodijeljena jednoj od rediteljica debitantkinja.

U konkurenciji za nagradu nalaze se debitantski filmovi rediteljica iz različitih festivalskih programa, a nagradni fond je osigurala kompanija Mastercard. Kako je pitanje rodne ravnopravnosti i jednake uključenosti suštinski pitanje održivosti i unaprjeđenja društva i njegovih različitih segmenata,

Mastercard kroz svoju globalnu mrežu stvara ambiciozna partnerstva povezujući ljude, kompanije, ideje i inovativna rješenja koja pomažu da se postepeno transformiše način na koji naš svijet funkcioniše.

SFF je prepoznao kompaniju Mastercard kao savršenog partnera za uspostavljanje ovakve nagrade koja već prelazi u tradicionalno priznanje Festivala, jer zajedno SFF i Masterdcard dijele viziju da se kroz umjetnost i stvaralaštvo može doprinijeti stvaraju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, komunicirajući važne životne teme kroz film.

U susret proglašenju nove dobitnice Specijalne nagrade za promovisanje rodne ravnopravnosti, razgovarali smo sa prošlogodišnom pobjednicom rediteljicom sa Kosova, Norikom Sefom. Norika je mlada rediteljica koja je svoje školovanje završila u Pragu na prestižnoj školi za film i televiziju FAMU, a njen debitantski film „Looking for Venera“ dobio je važna priznanja, a jedno od njih je i Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti koja je dodijeljena na 27. Sarajevo Film Festivalu. O svom nagrađenom filmu i nagradi, Norika kaže?

„Izuzetno cijenim priznanje koje je stiglo uz ovu nagradu na Sarajevo Film Festivalu. Ovo je film koji pokušava da se dotakne ljudi različitih dobi jer su u filmu prikazane tri generacije žena i muškaraca kroz njihov život i interakciju.

Nisam nužno počela pisati ovaj film sa ciljem da naglasim rodnu ravnopravnost, jednostavno sam pisala o stvarima koje me zaokupljaju, o ljudima koje poznajem, o životu koji sam živjela…i naravno da se snovi i politika neizbježno međusobno isprepletu. Moć kinematografije je da komunicira ovakve stvari, istovremeno omogućavajući da se te stvari reflektiraju i potaknu da se duboko zamislite.“

Na pitanje koliko joj je ova nagrada pomogla u promociji nagrađenog filma „Looking for Venera“ i uopšteno njenog dosadašnjeg rada, odgovorila je:

„Naravno, nagrada je bila veoma važna finansijska pomoć, ali i znak koji je ohrabrio širu publiku da pogledaju film. U svojim filmovima uvijek imam tendenciju da narative učinim izazovnim i za mene je jako dobro što ovakva nagrada može biti i proslava ovog koncepta.“

Cilj Specijalne nagrade je i ove festivalske godine staviti poseban fokus na žene rediteljice i uopšte žene u filmskoj industriji, jer filmske umjetnice zaslužuju više pažnje i veću podršku što Mastercard kao globalna kompanija smatra izuzetno važnim. Šta o poziciji žena u filmskoj industriji kaže Norika Sefa, te da li vidi pozitivne promjene u toj sferi, Norika je izjavila:

„Filmska industrija na Kosovu je dobar primjer kada su u pitanju žene u filmskoj industriji. Ove godine je šest filmova premijerno prikazano na međunarodnoj sceni, od kojih su pet snimile žene. Mislim da je neophodno da se ženama omogući pristup drugim poljima filmskog stvaralaštva, ne samo pisanju i režiji.

Bilo bi zanimljivo vidjeti raznolikost koju bi to unijelo u filmski jezik, odnosno formu ako bi žene stvarale više. Po mom mišljenju, prvo se treba boriti protiv obrazovanja koje generiše ideju da postoje određene stvari za muškarce i neke druge stvari za žene.

Postoje aktivnosti koje su tradicionalno delegirane muškarcima. To nas, žene, može učiniti ne baš sklonim da postignemo određene stvari. Snimanje filmova je ujedno i tehnički i fizički veoma zahtjevan posao, ali to ne čini žene manje sposobnima za to.“

Norika dalje navodi kako trenutno radi na svom prvom dugometražnom dokumentarnom filmu, a istovremeno piše i scenario za naredni igrani film, te kaže da je njena ideja vodilja kroz život: „Svaki korak koji sam napravila, desio se jer sam ja odlučila da tako uradim“, što je ujedno i njena poruka ohrabrenja za sve žene koje se suočavaju s profesionalnim izazovima, bez obzira na branšu u kojoj rade.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije