najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Šta kada vam je Instagram nalog hakovan ili obrisan? Sačuvajte ovaj priručnik

„Rekao bih da je uobičajeno da prosečni korisnik bude hakovan u jednom ili drugom trenutku“, kaže Matthew Krull, stručnjak za strategiju i društvene mreže.

Redakcija

buro247.rs

Za korisnike Instagrama ova rečenica zvuči kao uvod u napad panike. Ali, za time nema razloga. Ukoliko vam se desi da vam je nalog obrisan, hakovan ili sumnjate da se nešto dešava, uvek možete da se vratite ovom priručniku.

Prvi i najvažniji korak po principu bolje sprečiti nego lečiti jeste da uspostavite dvofaktorsku autentifikaciju. Šta to tačno podrazumeva? Svaki put kada se vi ili neko drugi prijavi na nalog preko novog uređaja, aplikacija će zahtevati da unesete kod koji se šalje na vaš mobilni ili na aplikacije kao što je Google Authenticator. Ovu opciju pronaći ćete u security odeljku.

Držite oko na login aktivaciji. U security delu aplikacije videćete sve uređaje sa kojima je vaš nalog trenutno povezan, zajedno sa njihovom geografskom lokacijom. Ako primetite sumnjivu aktivnost, možete da se odjavite sa ovih uređaja pmoću uređaja koji koristite u datom trenutku.

Davanje pristupa aplikacijama trećih strana vašem nalogu je jednostavan način da delite svoje fotografije na različitim platformama, ali takođe dolazi sa određenim nivoom rizika. Hakeri mogu provaliti u ove aplikacije i ukrasti podatke koji su im potrebni da se uloguju na vaš Instagram.

Idite na bezbednosna podešavanja, a zatim kliknite na „Aplikacije i veb lokacije“ da biste videli koje druge aplikacije imaju pristup vašem nalogu. Pazite na sve veće povrede podataka koje bi mogle uticati na ove aplikacije – ako se to dogodi, odmah promenite lozinku.

Iako ova minorna mera neće nužno zaštititi vaš nalog od hakera, ona vam daje mogućnost da napravite rezervnu kopiju svih svojih fotografija na telefonu u slučaju da vaš Instagram nalog bude hakovan ili izbrisan. U aplikaciji kliknite na podešavanja, zatim nalog, originalne fotografije i podesite ovu opciju.
Sumnjate da vam je neko hakovao nalog?

Obratite pažnju na ove dve velike crvene zastavice: primate neželjene mailove za promenu lozinke od Instagrama i na vašem nalogu se pojavljuju objave koje niste sami napravili. Ovu sumnjivu aktivnost možete primetiti sami ili je aplikacija može uočiti. Ako neko pokuša da resetuje vašu lozinku, Instagram će vam poslati mail sa obaveštenjem o promeni, tako da ćete morati brzo da reagujete.

Ukoliko dobijete mail u kom se navodi da je neko pokušao da promeni vašu lozinku, prijavite situaciju Instagramu putem tog istog maila, jer ćete na taj način moći sami da promenite svoju lozinku. Ako primite poruku da je neko promenio mail povezan sa vašim nalogom, možete ponovo da poništite promenu preko pomenutog maila.

Budite na oprezu! Neke poruke koje izgledaju kao da su sa Instagrama mogu zapravo biti pokušaji krađe identiteta od strane hakera, ali dobra vest je da je da vas Instagram štiti. Ako uđete u security odeljak aplikacije, možete videti koje mailove vam je Instagram poslao u poslednje dve nedelje. Pregledavanje ovih podataka trebalo bi da vam pomogne da potvrdite autentičnost maila.

Ukoliko primetite da se na vašem nalogu pojavljuju fotografije ili story-ji koje niste objavili, ali ste i dalje prijavljeni, trebalo bi odmah da promenite lozinku, jer će to izbaciti hakera sa vašeg naloga.<

Takođe bi trebalo da se ručno odjavite sa bilo kog sumnjivog uređaja preko stranice aktivnosti za prijavljivanje i da opozovete pristup svim aplikacijama trećih strana koje su možda pretrpele bezbednosni proboj.

Za početak – ne paničite. Ponekad se gubitak pristupa dešava usled previda. Ipak, kako bite rizik sveli na minimum, čuvajte kodove za oporavak na bezbednom mestu. Oni se koriste za resetovanje dvofaktorske autentifikacije, što će vam pomoći da oporavite svoj nalog. Nalaze se u security delu aplikacije. Nekada, nažalost, nemogućnost pristupa nalogu može značiti da ste hakovani.

Kako da oporavite hakovan nalog?<

Ukoliko je posredi najgora od svih mogućnosti, imajte na umu da postoje dva različita nivoa hakovanja: jedan uključuje samo vašu lozinku, drugi uključuje promenu i vaše lozinke i kontakt informacija.

U prvom slučaju, samo pratite korake za postavljanje nove šifre a uz malo sreće, veza za resetovanje će biti poslata na vaš mail ili broj telefona, te možete koristiti sigurnosni kod da se ponovo prijavite na svoj nalog i promenite lozinku.

Ako je vaš nalog zaključan i ne dobijete vezu za resetovanje lozinke kada je zatražite od Instagrama, haker je možda promenio vašu mail adresu i broj telefona. U ovom slučaju, moraćete da prijavite svoj nalog Instagramu prateći ova uputstva. Instagram će zahtevati da potvrdite identitet pre nego što pokuša da povrati vaš nalog, a možda ćete čak morati da napravite selfije kako biste isti dokazali.

Nalog vam je obrisan?
U nekim slučajevima, hakeri mogu izbrisati sve vaše postove ili čak u potpunosti izbrisati vaš nalog. Šanse da sve uspete da povratite su male, ali ipak postoje! Ukoliko je neko obrisao vaš nalog, imate 30 dana na raspolaganju da kontaktirate Instagram, objasnite da ste hakovani i zatražite pomoć. Nažalost, jednom obrisan nalog teško se vraća u onlajn svet.
Preuzeto sa: buro247.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije