FantastičnoMedicinanajnovijePorodica

Velika vijest za sve žene RS: Besplatan prenatalni test za sve buduće majke

Da septembar može donijeti i mnogo dobrih vijesti, dokaz je i nedavna vijest o besplatnom prenatalnom testu, za koji su buduće majke do sada morale da izdvoje mnogo novca, a koji će sada finansirati Fond. Lole se nadaju da će ovakve i slične mjere postati dio svakodnevice ne samo majki i budućih majki, nego svih ljudi u RS.

Redakcija

Finalizovana je ideja o besplatnom prenatalnom testu za sve buduće majke u Srpkoj i usaglasašeni su proceduralni koraci za njenu realizaciju, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Ona je u Banjaluci je održala sastanak sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike.

“Tokom današnjeg sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasalili proceduralne korake za njenu realizaciju”, napisala je Cvijanovićeva na svom Instagram nalogu.

Kako je dodala, ovom mjerom žele postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva je istakla da je njena inicijativa potekla iz ranijih razgovora sa predstavnicima udruženja koje vode brigu o porodici, pronatalitetnim mjerama i politikama.

“Kao rezultat tih konsultacija izašla sam sa tim prijedlogom i našila na odobravanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, resornog ministra i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja”, rekla je predsjednica RS novinarima nakon sastanka.

Ona je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u Srpskoj, i to zahvaljajući podršci Vlade.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić je rekao da će mjere predložene danas na sastanku sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović, poput besplatnih prenatalnih testova za sve trudnice, biti realizovane nakon usvajanja dva zakona.

Dodao je da će te mjere biti realizovane kroz usvajanje izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog zakona zdravstvenom osiguranju, te kroz adekvatna uputstva i pravilnike.

Direktor Fonda zdravstvenog osugranja Dejan Kusturić rekao je da je mjera koju je predložila predsjednik Srpske jedina u zemljama okruženja, gdje će Fond preuzimati finansiranje realizaciju ove mjere.

On je naveo da je Fond stabilan zahvljujući redovnim uplatama osiguranika, koje su sada značajno povećane, te ogromnoj pomoći Vlade, koja finansira pomenuti projekta i mnoge druge.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije