MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

“DIABETno1”: Sva djeca i omladina imaju pravo na život bez bola

Za Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa “DIABETno1” iz Banjaluke prošla godina je bila puna aktivnosti, kazala je ovo Jelena Škrbić Radić, predsjednica udruženja, za “Nezavisne novine”, te je dodala da je broj oboljelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 u porastu.

Prenosimo Redakcija

Nezavisne

“Naše udruženje cijelu godinu radi na zagovaranju boljih uslova za oboljele od dijabetesa, te smo, nakon više sastanaka u Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstvenog osiguranja, u septembru organizovali okrugli sto pod nazivom ‘Za život sa manje boli’, uz podršku Medicinskog fakulteta”, kazala je ona i dodala da su okruglom stolu, pored ministra zdravlja i zamjenika direktora Fonda, prisustvovali ljekari i stručnjaci iz oblasti dijabetesa.

“Najvažnije je da smo tog dana dobili obećanje da će djeca i omladina u RS od januara ove godine dobiti pravo na život bez bola, tačnije na kontinuirane mjerače CGM-senzore”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, 2022. godinu nastavili su sa inicijativom “Za život sa manje boli” i obratili se većini gradova u RS gdje nema aktivnog udruženja, kako bi najmlađim članovima, umjesto paketića, obezbijedili bar po jedan senzor.

“Bilo je gradova koji su se oglušili na našu molbu, ali ima i onih koji su podržali našu inicijativu i obezbijedili djeci senzor, a za našu inicijativu je čula i porodica Marjanović iz Štutgarta, koja je donirala više od 100 senzora djeci ne samo iz Banjaluke, nego iz cijele RS”, rekla je ona.

Dodaje da su senzore udruženju donirali i Humanitarno udruženje žena “Duga”, “Lions klub” Banjaluka, “Grawe osiguranje”, gradovi Banjaluka i Derventa, te opština Prnjavor.

“Neke od aktivnosti iz 2022. godine su: radionice ‘Kuhajte sa Zazom’, psihološke podrške, ‘U susret proljeću”, ‘Napravi ukras za jelku’, a sve ove radionice su veoma značajne jer one našu djecu usmjeravaju jedne na druge, s porukom da nisu sami, te na taj način dižemo svijest o dijabetesu i utičemo na smanjenje stigmatizacije prema osobama koje boluju od dijabetesa tip 1″, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, u februaru su predstavljali RS na Evropskom dijabetes forumu pacijenata u Danskoj.

“Već u martu smo bili pozvani na seminar i potpisali memorandum o saradnji s udruženjima iz Srbije i BiH, u maju smo bili jedan od suorganizatora Prvog edukativno-rekreativnog kampa za djecu i omladinu sa dijabetesom iz cijele BiH”, navela je ona, te dodala da su u oktobru bili organizator promocije slikovnice “Lea i njen dijabetes”, koju je napisala Lea Leleta, mlada djevojka koja s dijabetesom živi od svoje druge godine.

“14. novembar je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a mi cijeli taj mjesec sprovodimo niz aktivnosti i taj mjesec zovemo ‘Plavi novembar'”, rekla je ona.

Kako kaže, prvu aktivnost imali su u Humanitarnom udruženju žena “Duga”, zatim su posjetili JU Gerontološki centar Banjaluka, te u Domu omladine Radionicu-pričaonicu “Šta je meni moj dijabetes”, gdje su djeca i omladina putem svojih literarnih radova, recitacija, glume, kratkih filmova ispričala šta je njima njihov dijabetes i kako se nose s tim.

“Bilo je emotivno, a najveći utisak je ostavio kratki dokumentarni film ‘Priča o šarenoj ptici – priča o dijabetesu tip 1’, koju je snimila porodica Simić iz Dervente, koja ima troje djece, a dvoje sa dijabetesom tip 1”, naglasila je ona.

Dodaje da su organizovali i trku zajedno sa Duškom Tadićem i Banjalučkom trkačkom ligom.

“Takođe smo u Tržnom centru ‘Delta’ izložili zid sa željama naših članova i veliki pano kako izgleda jedan dan osobe sa dijabetesom tip 1”, istakla je ona i dodala da smatra da su u 2022. godini dali veliki doprinos podizanju svijesti o dijabetesu.Kazala je da je sredinom decembra SHKD “Morava” Štutgart pokrenula humanitarnu akciju za senzore za djecu iz RS, koja je uspješno završena, te će oko 100 djece dobiti senzor do marta ove godine.

“Imamo puno planova i želja za ovu godinu, a najveća želja je da sva djeca i omladina bar do 26 godina imaju pravo na besplatan senzor”, zaključila je ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije