DogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Pitanje koje niko ne bi trebalo da čuje: Ko će preživjeti majka ili dijete?

Majk i Stefani su bili vjereni i čekali dječaka, kada je Stefani dobila izlive amniotske tečnosti u osamanestoj sedmici trudnoće, najgore misli o njihovom nerođenom dijetetu su počele da ih obuzimaju.

Prevela: Anja Čaušević Redakcija

secretlifeofmom.com

Otrčali su u bolnicu i rečeno im je da je djetetovo srce preveliko. Majk je podijelio sa nama svoje strahovite osjećaje o svojoj ženi i svom djetetu. Odluka – ko treba da preživi, nešto je što ne bi poželio nikome.

Nerođeno dijete ili vjerenica?

Majkl i Stefani su oečivali da će trudnoća sa njihovim nerođenim sinom proći lagodno i glatko. Međutim, u osamanestoj nedelji njihov cijeli svijet se uzdrmao se kad je Stefani dobila izlive amniotske tečnosti. Majk ju je brzo odveo u bolnicu i saznali su da je beba premalena za svoje srce. Kardiolog, specijalista, je rekao da u materici beba može ostati još svega šest sedmica.

Majk nam je ispričao da ga je doktor odveo sa strane i postavio mu najteže pitanje. Ako kontrakcije dođu do guranja – ko će preživjeti? Majka ili dijete? – prepričava Majkl. U tom trenutku stegao mu se želudac. „Kada sam čuo da je život moje vjerenice u opasnosti, srce mi se steglo. Jedino što mi je bilo važno je da ona bude dobro.“

Predložili su im da Stefani rodi na carski rez. Na ovaj način izbjegli bi se problemi sa placentom. Miki je rođen u novembru 2021. Bio je težak svega pola kilograma. Zadržali su ga na intenzivnoj njezi za novorođenčad, a tri mjeseca kasnije je premješten u ustanovu bliže roditeljskom domu.

Uvijek smo bili tu jedno za drugo“

Majkl i Stefani su se mnogo radovali tome da dovedu svoje dijete kući, i bili su u euforičnom raspoloženju – „uskoro, uskoro“. Međutim, Mikijevo stanje se pogoršalo. Doktori navode da se njegova pluća nisu razvila dovoljno i da su bila premalena za njegovo tijelo. „Doktori u bolnici su to nazvali „plavi preokreti“ i tvrdili su da se možda neće izvući“

Majkl priča koliko je bio zahvalan na svojoj vjernici. Od straha tokom trudnoće, do stresa zbog Mikijevog stanja. „Otkada smo dobili Mikija, bila je nevjerovatna i toliko svoje ljubavi i vremena posvetila je toj bebi, sve dok je nosila teret kućnih obaveza.

Stefani je toliko inspirativna. Nije prestala u svojim naporima, a ja sam se trudio da njen život učinim što lakšim u toku tog traumatičnog perioda.“ Priča Majkl.

Dok priča, osjećamo njegovu iscrpljenost, nešto što svi novi roditelji mogu iskusiti. Ipak, Majkl i Stefani su bili opterećeni preživljavanjem njihovog novorođenčeta. „Ovo nas je emotivno, psihični i fizički iscrpilo, toliko neprospavanih noći i traumatičnih dana, ali uvijek smo bili tu jedno za drugo.“, priča Majkl.

„Podrška koju smo dobili bila je nevjerovatna i sveprisutna. Trenutno organizujem prikupljanje sredstava kako bih podigao svijest i skupio novac za porodice koje se nalaze u našoj situaciji.“ Osnovali su GoFundMe stranicu kako bi prikupili sredstva za sahranu i olakšali svoje troškove života.

Danak njihovom nerođenom dijetetu

Miki je prošao putanju od nerođenog dijeteta do ulaska u svijet za koje njegovo tijelo nije spremno. Majkl piše o svom dječaku koji je preminuo u julu 2022: „Bio je dugu i tešku borbu, preminuo je mirno i bez boli u naručju svoje majke. Bio je najsvijetlija zvijezda koju sam poznavao.

Nikada neću zaboraviti njegov uticaj, bio je pravi borac. Patio je, i sada je u miru, sija svijetlo moj mali ratnik. Počivaju u miru naš prekrasni sine.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije