LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Pravilo 80:20 kojim ova Novosađanka ženama skida višak kilograma – i to zauvek

Saveti koji otvaraju oči. Stigao je taj kritični period godine kada većina nas opsesivno gleda u ogledalo, kada se teretane pune i kada guglamo o tome koja dijeta skida najviše kilograma za najmanje dana. Onda, kada suludi plan izgladnjivanja i…

Redakcija

Saveti koji otvaraju oči.

Stigao je taj kritični period godine kada većina nas opsesivno gleda u ogledalo, kada se teretane pune i kada guglamo o tome koja dijeta skida najviše kilograma za najmanje dana. Onda, kada suludi plan izgladnjivanja i ekstremnih treninga propadne, tešićemo se nezdravom hranom – a onda osećati još gore.

Ako ste i vi bili u ovom začaranom krugu, možda će vas zainteresovati pristup kojem nas uči Lorjana Bosin iz Novog Sada. Ona je lični trener, ali ne običan – takođe je mentorka za emotivno prejedanje i glavni cilj joj je da ženama vrati samopouzdanje – veru u mogućnosti njihovih tela i karaktera.

Lorjana je za Zadovoljna.rs podelila svoje ključne savete za zdravo skidanje kilograma koji se zapravo neće brzo vratiti.

Foto: Dušan Bosin

Glavna prepreka u mršavljenju

Kroz svoj praktični rad sa ženama, Lorjana je shvatila da je za većinu najveći problem na putu do idealne linije da „poslože“ ishranu i trening na održiv način. To znači da ne odustanu od ishrane ili treninga posle kratkog vremena.

„Jako često čujem da su bile na dijetama, režimima, ali da su odustale posle toga. Takođe, često im se kilogrami vraćaju, upravo zbog tih restriktivnih dijeta, koje na kraju naprave više problema. Emotivno prejedanje žene često povezuju s potisnutim emocijama, ali to je samo jedan deo problema.

Drugi deo je taj začarani krug – osoba ide na dijetu, prati neki plan koji nije za nju pogodan, pa posle nekog vremena posustane, pa dolazi do prejedanja – i opet se vraća na dijetu. Pritom se sve vreme oseća loše, neuspešno, nezadovoljno, kao da ništa nije postigla. Tu vidimo koliko je taj pristup pogrešan i koliko su posledice kobne“, kaže nam Lorjana.

Ali izlazak iz tog mučnog kruga nije u tome da opsesivno sledimo neki plan, već da naučimo kako da živimo na način koji je nežan prema našem telu.

„Prvi korak da i je da prepoznamo da se ne osećamo dobro – da smo stalno gladne, nervozne, da nam to sve utiče na probavu. To su pokazatelji da ishrana nije u skadu s nama i da nam ne odgovara. Zato ne treba da sledimo česta pravila: da ne jedemo posle 19 časova, da izbacimo šećer, ugljene hidrate, masti“, jasna je Lorjana.

Evo šta bismo mogli da uradimo umesto dijete, kad je reč o ishrani.

Foto: Dušan Bosin

Jedino pravilo u ishrani

„Učim žene da se hrane po principu 70 do 80 odsto zdravo i 20 do 30 odsto onom hranom koju volimo, koja nas zbližava s porodicom. Ostavljamo prostor za sve što se smatra ‘nezdravim’ – odnosno hranu koja nije toliko nutritivno bogata. Treba da bude zastupljena u našem jelovniku, ali u manjoj meri.

Ne treba ničega da se odričemo, već da naučimo da i čokolada može da bude deo naše ishrane, ali u manjoj količini“, objašnjava nam Lorjana.

A ti zdravi obroci, koji treba da budu najviše zastupljeni u našoj ishrani, treba da nam se zapravo sviđaju, ističe ona.

„Da mogu da se spreme na različite načine i da se nama dopadaju – da u njima uživamo i da se dobro osećamo dok to jedemo, a ne da se osećamo uskraćeno“, kaže Lorjana, koja ima besplatnu knjigu zdravih recepata na koju se možete prijaviti. Tu su obroci poput ćufti, mafina, lepinjica, slatkiša.

Međutim, kako bismo promenili odnos prema hrani, moramo promeniti odnos prema sebi. Mnoge žene imaju narušen odnos prema hrani i svom telu i imaju strah da jedu – a nije rešenje da se ne jede, ističe Lorjana.

„Moramo prema sebi da budemo nežne, da imamo razumevanja i da znamo da će nam biti potrebno vreme da usvojimo nešto što je novo, a dobro i zdravo za nas. Moramo razumeti da smo samo ljudi – neke stvari ne znamo, i to je u redu. Živimo u društvu koje dosta promoviše kulturu dijeta, pa jako često žene ne znaju kako da se izbave iz tog položoja gde stalno treba da je na dijeti“, kaže nam.

Jedino pravilo za trening

Kao i za ishranu, Lorjana uvek govori ženama da biraju fizičke aktivnosti u kojima će zaista, bez pretvaranja, uživati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije