najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

8 najboljih anti age sastojaka koji se moraju naći u vašoj svakodnevnoj rutini!

Ako niste primijetili proizvodnja proizvoda za njegu kože u proteklih par godina je rapidno evoluirala, posebno u domenu anti-age kozmetike.

Redakcija

Danas se na tržištu može naći mnoštvo različitih proizvoda i ponekad je teško odlučiti koji proizvod je pravi za njegu vaše zrele kože. Ali, zato smo mi tu da va pomognemo. Predstavljamo vam osam najboljih i najefikasnijih sastojaka kad je u pitanju anti-age njega kože i kad birate kreme za zrelu kožu birajte one koji ih sadrže.

Zaštita od sunca

Kada pišemo o njezi kože, na prvom mjestu uvijek treba da bude zaštita od sunca koja se koristi tokom cijele godine bez obzira na vremenske uslove.  Ako redovno ne upotrebljavate kreme za zaštitu od sunca ne treba da bacate novac ni na ostale proizvode, jer bez dobre zaštite od sunca ništa od toga neće imati efekta.

Ceramidi

Vanjski slojevi kože su poznati i pod nazivom „kožna barijera“ i njihova primarna uloga je da sve dobre stvari poput hidratacije zadrže unutra, a one loše izbace napolje. Ceramidi i lipidi upravo tu barijeru održavaju jakom i zdravom i dozvoljavaju joj da sve dobre stvari zadrži unutar kože. Gledano sa strane anti-age, što je više koža hidrrana to će izgledati mlađe.

Kolagen

Kolagen je jedan jedan od najvažnijih proteina kada je u pitanju čvrstina i elastičnost kože, a njegova funkcija je slična funkciji opruga u madracu.  Problem je što nivo kolagena u koži s godinama opada, ali postoji jedna začkoljica, kolagen bi trebalo uzimati oralnim putem, jer njegova efikasnost nije toliko jaka ukoliko se nanosi površinski na kožu.

Glikolna kiselina

Dio grupe kiselina poznatih i pod imenom alfa-hidroksilne kiseline, ovaj sastojak ima veoma snažno anti-age svojstvo. Sastoji se od mnooštva molekula koje dubinski prodiru u kožu i nježno rastvaraju vezu između mrtvih ćelija kako bi poboljšali teksturu kože. Pored toga, glikolna kiselina ima još jedan sjajan efekat, a to je da povećava nivo kako kolagena tako i elastina u koži.

Hijaluronska kiselina

Jedan od omiljenih sastojaka u proizvodnji anti-age kozmetike je upravo hijaluronska kiselina koja djeluje kao spužva koja upija vodu i čuva je unutar kože i samim tim pospješuje hidrataciju.  To znači da ne samo da hidratizira kožu, već pomaže kod popunjavanja sitnih bora.

Hijaluronska kiselina je šećer koji se prirodno nalazi u koži, veoma je inertan i nije štetan po našu kožu.

Proizvodi na bazi hijalurona koje jednostavno morate probati su: Balea Hyaluron maska za lice, Balea Beauty dnevna krema sa hijaluronom, Balea Beauty noćna krema sa hijaluronom.

Niacinamid

Ako imate bilo kakvih problema sa kožom kao što su crvenilo ili bilo kakve iritacije te rosacea, proizvodi koji u sebi sadrže niacinamid su uvijek sjajan izbor.  Niacinamid je jedan oblik vitamina B3 i ublažava upalne procese u koži i sjajno reaguje na sve tipove kože.  Pored antiupalnog svojstva niancinamid pomaže i kod posvjetljavanja kože što znači da smanjuje neželjenu pigmentaciju.

Probajte i Balea AHA piling za lice sa niacinamidom.

Retinol

O retinolu se u posljednje vrijeme jako puno priča i to sa razlogom, jer je to jedan od najefikasnijih sastojaka za transformaciju kože.  Retinol je dio veće grupe retinoida i sjajan je anti-age sastojak koji ubrzava proces eksfolijacije, ublažava sitne bore i poništava oštećenja od sunca.  Odličan je i za borbu protiv crvenila kože kao i akni.  Retinol treba da koristite isključivo prema uputstvu koje dobijete uz proizvod.

Ako želite uvrstiti retinol u svoju svakodnevnu njegu kože počnite sa Balea anti-age maskom za lice sa retinolom.

Vitamin C

Vitamin koji se uvijek preporučuje kada je u pitanju imunitet, borba protiv virusa i prehlada, sjajan je i za njegu kože.  Odličan je antioksidant, pomaže kod neutralizacije oštećenja na koži nastalih od sunca, slobodnih radikala i zagađenja. Isto tako pospješuje produkciju pigmenta u koži te pomaže kod pigmentacije.

Vitamin C pomaže i pri stimulaciji produkcije kolagena. Naša preporuka kad su u pitanju proizvodi za njegu kože sa vitaminom C su: Balea dnevna krema Vitamin C, Balea šećerni piling za lice, Balea Hydrogel maska za oči s hijaluronom.

Od 29.3. do 11.4.2023. godine u svim dm prodavnicama za kupovinu proizvoda za njegu lica u vrijednosti od 20KM ili više dobijate 15x više bodova!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije